TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Kukoricatermesztőknek ajánljuk

Kukoricatermesztőknek ajánljuk

Hírek - 2021.04.30

A termelőket látogatva mindenhol szóba kerül a vetésterület, melynek kapcsán a legtöbb helyen a kedvezőtlen őszi időjárás miatt az őszi kalászos terület csökkenéséről számoltak be. Ezt a kiesést próbálják pótolni a tavaszi kalászosok vetésével- annak tervezésével, azonban nagyon gyorsan vetőmag hiány lépett fel a kereskedőknél.

Hirdetés

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy körülbelül 200-300 ezer hektárral rövidült meg az őszi gabonák vetésterülete, és sajnos ennek a területnek egy részét is  csak szórva tudták elvetni, ami jelen pillanatban gyenge állományt mutat. Emellett pedig sok helyen a belvíz vagy az árvíz redukálta tovább a terület nagyságát. A napraforgó vetésterülete körülbelül a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Ami egyértelműen nőni fog az a kukorica vetésterülete. Köszönhető ez a jelenleg tapasztalható nagyon kedvező terményáraknak - termény lekötési lehetőségeknek is.

upl1

Úgy gondolom most van az az év, amikor mindent meg kell tennünk a maximális termés eléréséért, hiszen  a mostani piaci környezetet nézve, kijelenthetjük hogy  az odafigyelés, a növény gondozása most biztosan megtérül. A megfelelő hibrid kiválasztása, talaj előkészítés, tápanyagutánpótlás mellett nagyon fontos eleme a kukorica termesztésünknek a helyesen megválasztott gyomirtó szer is. Ebben nyújt segítséget a UPL a termelőknek a gondosan összeállított kukorica gyomirtó csomagjával. A csomagban posztemergens gyomirtó szerek találhatók, amelyek lehetővé teszik a kultúrnövény kezelését annak 3-tól 6 leveles koráig. Előnyös, hogy a preemergens kezelésekkel ellentétben nincs szükség bemosó csapadékra. A kijuttatás pontos idejét a gyomnövények fejlettsége határozza meg.

Mit is tartalmaz ez a csomag?

A csomag három terméket tartalmaz 10 hektárra összeállítva.

-Kaltor

-Daneva

-Silwet Star

Nézzük részletesebben:

- Kaltor: magról kelő és évelő egy-és magról kelő kétszikű gyomnövények ellen tudjuk felhasználni.

150 g/kg nikoszulfuron mellett 600 g/kg dikambát tartalmaz. A készítményt 3-6 leveles fejlettségű kukoricában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a mezei acat tőlevélrózsában van.

upl3

Normál vetésváltás esetén, legalább 20 cm mély szántást követően a következő év tavaszán nincs veszélye az utóvetemény károsodásának. A kultúr növény kipusztulása esetén, a kezelt területre azonnal csak kukorica vethető, 20 cm mély szántást követően és 24 hét elteltével pedig őszi búza.

- Daneva: magról kelő kétszikű gyomok ellen tudjuk használni. 100 g/l mezotrion hatóanyagot tartalmazó készítmény. A kultúrnövény 2-8 leveles fejlettsége mellett kell kijuttatnunk, a kétszikű gyomok 2-6 valódi leveles állapotában.

Normál vetésváltás mellett a betakarítást követően ősszel kalászosok és angolperje vethetőek.

upl4

- Silwet Star: nem-ionos típusú univerzális permetezési adalékanyag, amely egyedülállóan csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Ennek köszönhetően többszörösére növeli a kijuttatott permetlé szétterülését a célfelületen. Így megnöveli a kezelt növények permetléfedettségét, ezzel pedig javítja az alkalmazott készítmények biológiai hatásosságát.

upl2

Kaltor 0,25 kg/ha + 0,15 kg/ha + Daneva 1 l/ha + 0,1 l/ha Silwet Star, Edelény 2020

A kombináció főbb előnyei:

  • Teljes körű megoldás kétszikű, valamint egyes egynyári egyszikű és évelő gyomnövények ellen
  • Hármas hatás a gyomok elleni védekezésben, jó lehetőség a rezisztencia kialakulásának elkerülésére
  • A levélen és a gyökéren keresztül is bejutnak a hatóanyagok a gyomnövénybe
  • A Daneva fokozza a Kaltor biológiai hatását néhány fontos gyomnövénnyel szemben: muharfélék, kakaslábfű, disznóparéj félék, galaj.

Minden kukorica termelőnek a jól sikerült gyomirtás mellé, bő termést, eredményes gazdálkodási évet szeretnék kívánni.

További információk a megújult honlapunkon (www.upl-ltd.com/hu) és területi képviselőinknél érhető el.

Kertész Péter
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

 

upl1

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: gyomirtó, kukorica, kukoricatermesztés, gyomirtó szer, UPL Hungary Kft., kukoricatermesztők, Kaltor, Daneva, Silwet Star
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELME

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a ...