A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Kukoricatermesztőknek ajánljuk

Kukoricatermesztőknek ajánljuk

Hírek - 2021.04.30

A termelőket látogatva mindenhol szóba kerül a vetésterület, melynek kapcsán a legtöbb helyen a kedvezőtlen őszi időjárás miatt az őszi kalászos terület csökkenéséről számoltak be. Ezt a kiesést próbálják pótolni a tavaszi kalászosok vetésével- annak tervezésével, azonban nagyon gyorsan vetőmag hiány lépett fel a kereskedőknél.

Kukoricatermesztőknek ajánljuk


Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy körülbelül 200-300 ezer hektárral rövidült meg az őszi gabonák vetésterülete, és sajnos ennek a területnek egy részét is  csak szórva tudták elvetni, ami jelen pillanatban gyenge állományt mutat. Emellett pedig sok helyen a belvíz vagy az árvíz redukálta tovább a terület nagyságát. A napraforgó vetésterülete körülbelül a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Ami egyértelműen nőni fog az a kukorica vetésterülete. Köszönhető ez a jelenleg tapasztalható nagyon kedvező terményáraknak - termény lekötési lehetőségeknek is.

upl1

Úgy gondolom most van az az év, amikor mindent meg kell tennünk a maximális termés eléréséért, hiszen  a mostani piaci környezetet nézve, kijelenthetjük hogy  az odafigyelés, a növény gondozása most biztosan megtérül. A megfelelő hibrid kiválasztása, talaj előkészítés, tápanyagutánpótlás mellett nagyon fontos eleme a kukorica termesztésünknek a helyesen megválasztott gyomirtó szer is. Ebben nyújt segítséget a UPL a termelőknek a gondosan összeállított kukorica gyomirtó csomagjával. A csomagban posztemergens gyomirtó szerek találhatók, amelyek lehetővé teszik a kultúrnövény kezelését annak 3-tól 6 leveles koráig. Előnyös, hogy a preemergens kezelésekkel ellentétben nincs szükség bemosó csapadékra. A kijuttatás pontos idejét a gyomnövények fejlettsége határozza meg.

Mit is tartalmaz ez a csomag?

A csomag három terméket tartalmaz 10 hektárra összeállítva.

-Kaltor

-Daneva

-Silwet Star

Nézzük részletesebben:

- Kaltor: magról kelő és évelő egy-és magról kelő kétszikű gyomnövények ellen tudjuk felhasználni.

150 g/kg nikoszulfuron mellett 600 g/kg dikambát tartalmaz. A készítményt 3-6 leveles fejlettségű kukoricában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a mezei acat tőlevélrózsában van.

upl3

Normál vetésváltás esetén, legalább 20 cm mély szántást követően a következő év tavaszán nincs veszélye az utóvetemény károsodásának. A kultúr növény kipusztulása esetén, a kezelt területre azonnal csak kukorica vethető, 20 cm mély szántást követően és 24 hét elteltével pedig őszi búza.

- Daneva: magról kelő kétszikű gyomok ellen tudjuk használni. 100 g/l mezotrion hatóanyagot tartalmazó készítmény. A kultúrnövény 2-8 leveles fejlettsége mellett kell kijuttatnunk, a kétszikű gyomok 2-6 valódi leveles állapotában.

Normál vetésváltás mellett a betakarítást követően ősszel kalászosok és angolperje vethetőek.

upl4

- Silwet Star: nem-ionos típusú univerzális permetezési adalékanyag, amely egyedülállóan csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Ennek köszönhetően többszörösére növeli a kijuttatott permetlé szétterülését a célfelületen. Így megnöveli a kezelt növények permetléfedettségét, ezzel pedig javítja az alkalmazott készítmények biológiai hatásosságát.

upl2

Kaltor 0,25 kg/ha + 0,15 kg/ha + Daneva 1 l/ha + 0,1 l/ha Silwet Star, Edelény 2020

A kombináció főbb előnyei:

  • Teljes körű megoldás kétszikű, valamint egyes egynyári egyszikű és évelő gyomnövények ellen
  • Hármas hatás a gyomok elleni védekezésben, jó lehetőség a rezisztencia kialakulásának elkerülésére
  • A levélen és a gyökéren keresztül is bejutnak a hatóanyagok a gyomnövénybe
  • A Daneva fokozza a Kaltor biológiai hatását néhány fontos gyomnövénnyel szemben: muharfélék, kakaslábfű, disznóparéj félék, galaj.

Minden kukorica termelőnek a jól sikerült gyomirtás mellé, bő termést, eredményes gazdálkodási évet szeretnék kívánni.

További információk a megújult honlapunkon (www.upl-ltd.com/hu) és területi képviselőinknél érhető el.

Kertész Péter
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

 

upl1

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: gyomirtó, kukorica, kukoricatermesztés, gyomirtó szer, UPL Hungary Kft., kukoricatermesztők, Kaltor, Daneva, Silwet Star

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...