A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Figyelt rá? Megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete!

Hírek - 2021.04.16

A szükséges jogszabály- és pályázatifelhívás-módosítások után lehetővé vált a 2021. évi egységes kérelem (EK) benyújtása. Április 7-től már elérhető a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén.

Figyelt rá? Megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete!


Ismét elérkezett az egységes kérelem beadás időszaka. 2021-ben 44 támogatási jogcímre és intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2021.május 17. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár felületén lehet benyújtani – emlékeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A május 17-ig benyújtott egységes kérelmet adatváltozás keretében szankciómentesen 2021. május 31 -ig, június 9-ig pedig szankció mellett lehet módosítani. Amennyiben valaki elfelejti május 17-ig benyújtani a kérelemét, úgy május 18. és június 9. között még van lehetősége a kérelem beküldésére, de ez már a támogatási összegre vonatkozóan munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával lehetséges.

A 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelem érdemi vizsgálat nélkül visszautasításra kerül. Az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek 2021. május 17. után csak szankció mellett módosíthatók.

Fontos változás az idei évben, hogy bizonyos termeléshez kötött támogatások esetén a szaporítóanyag igazolás (számla) adatait meg kell adni a benyújtó felületen a kérelem-beadási időszak végéig, azaz június 9-ig. Továbbá bizonyos jogcímek (fiatal gazda, kistermelői) 2022-ig is igényelhetőek abban az esetben, ha a kérelem benyújtója megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Eltérés az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfa-ültetvény támogatást jelezni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen az április 15-30. közötti időszakban. 

Azok az ügyfelek, akik AKG és ÖKO támogatásuk tekintetében hosszabbítási szándékukról nyilatkoztak, jelezzék kifizetési igényüket az egységes kérelemben, függetlenül attól, hogy a hosszabbítási kérelmet elfogadó Támogatói Okirat (TO) még nem áll rendelkezésre.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: NAK / Fotó: pexels.com


Címkék: támogatás, pályázat, Magyar Államkincstár, egységes kérelem, NAK, szankció