TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Miért vásárolt Bill Gates irdatlan földeket Amerikában?

Miért vásárolt Bill Gates irdatlan földeket Amerikában?

Hírek - 2021.03.25

Sok mindennel megvádolták Bill Gates amerikai üzletembert a koronavírus-járvány kitörése és globális elterjedése óta, arra azonban jóval kevesebben figyeltek fel, hogy időközben ő lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Kérdés, hogy mit kezd majd a területeivel.

Hirdetés

Nemcsak a nagyvilág, de az eseményeket közvetlen közelről figyelő amerikai farmerek többsége is azon tűnődik mostanság, mihez kezd a Microsoft cég alapítójaként ismert techguru a hatalmas kiterjedésű földjeivel. Bill Gates 18 amerikai államban összesen 98 ezer hektárnyi területtel rendelkezik, amivel az Egyesült Államok legnagyobb „földesurává” vált. Izgalmas idők következnek az amerikai mezőgazdaságban, hiszen a 65 éves üzletember aligha hagyományos gazdálkodást folytat majd a tábláin.

A föld persze arrafelé is komoly befektetési értékkel bír, hiszen a szántók ára meredeken emelkedik az USA-ban is. Gates ugyanakkor gyakran a piaci ár felett fizet a táblákért, legutóbb 12 ezer dollárt „pengetett ki” Washington államban minden egyes acre-ért, ami bő 9 millió forintot jelent hektáronként – olvasható ki az agrarheute.com szakoldal összefoglalójából. A várakozások szerint az üzletember alighanem a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari tesztterületévé teszi majd a földjeit, ahol a klímaváltozás káros hatásainak ellenálló technológiákkal fog kísérletezni.

Bill Gates és felesége, Melinda a nevüket viselő alapítványon keresztül számos agrár start-up-ban is komoly érdekeltségekkel rendelkeznek, így nem lenne meglepő, ha ezek további fejlesztése is a rendelkezésükre álló területeken folytatódna. A Microsoft-alapító legnagyobb „heppje” az állattenyésztésből származó környezetszennyezés radikális visszaszorítása – és ezzel együtt a hagyományos húsfogyasztásé is.

Az üzletember nagy összegeket fektetett a növényi alapú fehérjék előállítására specializálódott cégekbe (ilyen a Beyond Meat és az Impossible Foods), és szentül hiszi, hogy a leggazdagabb országoknak minél előbb, 100 százalékban át kell állniuk a szintetikus húsok fogyasztására. Ezeket laborokban tenyésztik, vagyis nem a leölt állatokból származnak, ezáltal pedig – Gates szerint – úgy juthatunk ízletes eledelhez, hogy számottevően csökkentjük a károsanyag-kibocsátást.

(Fotó: Beyond Meat)


Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: precíziós gazdálkodás, szántóföld, klímaváltozás, növényi fehérje, szintetikus hús, környezetbarát, Bill Gates
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kabatiellás szemfoltosság - Kabatiella zeae - A kukorica ...

A kabatiellás szemfoltosság kórokozóját (Kabatiella zeae) korábban veszélyes kórokozóként tartották számon. ...