Miért vásárolt Bill Gates irdatlan földeket Amerikában?

2021.03.25

Sok mindennel megvádolták Bill Gates amerikai üzletembert a koronavírus-járvány kitörése és globális elterjedése óta, arra azonban jóval kevesebben figyeltek fel, hogy időközben ő lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Kérdés, hogy mit kezd majd a területeivel.

Miért vásárolt Bill Gates irdatlan földeket Amerikában?


Nemcsak a nagyvilág, de az eseményeket közvetlen közelről figyelő amerikai farmerek többsége is azon tűnődik mostanság, mihez kezd a Microsoft cég alapítójaként ismert techguru a hatalmas kiterjedésű földjeivel. Bill Gates 18 amerikai államban összesen 98 ezer hektárnyi területtel rendelkezik, amivel az Egyesült Államok legnagyobb „földesurává” vált. Izgalmas idők következnek az amerikai mezőgazdaságban, hiszen a 65 éves üzletember aligha hagyományos gazdálkodást folytat majd a tábláin.

A föld persze arrafelé is komoly befektetési értékkel bír, hiszen a szántók ára meredeken emelkedik az USA-ban is. Gates ugyanakkor gyakran a piaci ár felett fizet a táblákért, legutóbb 12 ezer dollárt „pengetett ki” Washington államban minden egyes acre-ért, ami bő 9 millió forintot jelent hektáronként – olvasható ki az agrarheute.com szakoldal összefoglalójából. A várakozások szerint az üzletember alighanem a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari tesztterületévé teszi majd a földjeit, ahol a klímaváltozás káros hatásainak ellenálló technológiákkal fog kísérletezni.

Bill Gates és felesége, Melinda a nevüket viselő alapítványon keresztül számos agrár start-up-ban is komoly érdekeltségekkel rendelkeznek, így nem lenne meglepő, ha ezek további fejlesztése is a rendelkezésükre álló területeken folytatódna. A Microsoft-alapító legnagyobb „heppje” az állattenyésztésből származó környezetszennyezés radikális visszaszorítása – és ezzel együtt a hagyományos húsfogyasztásé is.

Az üzletember nagy összegeket fektetett a növényi alapú fehérjék előállítására specializálódott cégekbe (ilyen a Beyond Meat és az Impossible Foods), és szentül hiszi, hogy a leggazdagabb országoknak minél előbb, 100 százalékban át kell állniuk a szintetikus húsok fogyasztására. Ezeket laborokban tenyésztik, vagyis nem a leölt állatokból származnak, ezáltal pedig – Gates szerint – úgy juthatunk ízletes eledelhez, hogy számottevően csökkentjük a károsanyag-kibocsátást.

(Fotó: Beyond Meat)


Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE