TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Megéri a minőségi gombaölőt választani kalászosokban

Megéri a minőségi gombaölőt választani kalászosokban

Hírek - 2021.03.22

Jelentős változásokon megy át a kalászos gombaölőszer piac. Több hatóanyagot kivontak, az SDHI hatóanyagcsoport egyre nagyobb szerephez jut és évről-évre újabb termékek jelennek meg ebben a csoportban.

Bár az FMC-Agro soha nem bővelkedett a kalászos fungicidek választékában, azonban a jelenleg is elérhető termékek mindegyikére jellemző a minőség. Ékes példája ennek az Azaka® Top Pack, ahol a tebukonazol és azoxistrobin összetevőik hatóanyagcsoportjuk kiemelkedő tagjai, hiszen ne felejtsük el, hogy milyen jelentős szerepet tölt be a tebukonazol például a kalászfuzáriózis esetében.

Mindkét hatóanyag esetében több termék is elérhető a piacon, melyek között jelentős lehet a költségkülönbség. A termelői visszajelzések azt mutatják, hogy ezen termékek közt azért észrevehetőek hatékonyságból adódó különbségek is. A technológiai csomag összetevői, a Riza® 250 EW és az Azaka® esetében viszont mindig megkapjuk az a színvonalat, melyet elvárhatunk egy minőségi gombaölőtől. Fentiek alátámasztására több helyen is állítottunk be FMC technológiai kísérletet.

A Debreceni Egyetem látóképi kísérleti területén lezajlott komplett kísérletből kiemeltünk néhány betegséget, melyek jelentős gondokat okozhatnak 2021-ben is.

A lisztharmat (1. ábra) 2020-ban is problémákat okozott, ráadásul a hatóanyagkivonások sem segítik a kórokozó elleni védekezést. Azonban az Azaka® Top Pack továbbra is hatékony a betegség ellen.

azaka1

1. ábra. Azaka® Top Pack hatékonysága lisztharmat ellen (Debrecen-Látókép, 2020)

A helmintospóriumos betegség (2. ábra) gyakorisága és az ellene való védekezés is egyre jelentősebb szerephez jut. Itt elsősorban veszélyeztetett kultúra az árpa, de Látóképen ez a kórokozó búzában is komoly gondot okozott. Az Azaka® Top Pack jelentősen csökkentette a fertőzést.

azaka2

2. ábra. Azaka® Top Pack hatékonysága helmintospórium ellen (Debrecen-Látókép, 2020)

Bár nem tudhatjuk, hogy milyen lesz az időjárás 2021-ben, az biztos, hogy változékony lesz. Márpedig, időjárástól függetlenül a kalászvédelem elvégzése kötelező, ahol a kalászfuzáriózis elleni védekezés lehet az elsődleges cél. A fertőzés kialakulásért sok tényező együttes hatása felelős (csapadékviszonyok, hőmérséklet, kukorica elővetemény, fajtaérzékenység, agrotechnika) ezért rendkívül nehéz a betegség elleni védekezés. Napjainkban kritikus mértéket ölt a gabonatételek Fusarium-fajok által termelt toxintartalma (DON, zearalenon, fumonizinek), amely meghatározza a gabona minőségi besorolását és ezáltal a termelés gazdaságossát.

Fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és óriási jelentősége van a permetezéstechnikának is (szórófej típusa, kalászfedettség biztosítása). Ezt a tényt Mesterházy és mtsai is bizonyították vizsgálataikban (Agronapló 2009/5), amely szerint az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltéréseket tapasztaltak. Az alkalmazott gombaölő szer hatóanyagokra végzett tesztelésben nagyüzemi vizsgálatok során a tebukonazol fontosságát és kiemelkedő hatékonyságát igazolták. 2015-ben pedig a hatósági vizsgálatok is alátámasztották a kalászfuzáriózis elleni hatékonyságot (3. ábra).

azaka3

3. ábra Az Azaka® Top Pack alkalmazása jelentősen csökkentette a búzaszemek fuzáriumfertőzöttségét (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal NTI, 2015)

Az Azaka® Top Pack kalászos gabonákban szárbaindulástól a virágzás végéig alkalmazható, amely az évjárattól és a fertőzési nyomástól függően 10-12,5 ha gabonaterület kezelésére elegendő. Az Azaka® a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez a zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt és asszimilációt jelent, a fokozott tápanyagképződés és -beépülés több és jobb minőségű termést eredményez. Ezt támasztja alá a látóképi 2020-as kísérlet is, ahol a kezelés terméstöbblete nem csak szemmel látható, hanem mérlegen is kimutatható volt (4. ábra).

azaka4

4. ábra. Terméstöbblet Azaka® Top Pack kezelés hatására (Debrecen-Látókép, 2020)

Ez a hatás kimondottan előnyös csapadékszegény évjáratokban, amikor cél a növényállomány vitálisan tartása. Az Azaka® Top Pack technológiai csomag két készítménye (Azaka® és Riza® 250 EW) hatékony védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségek ellen is.

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: gombaölő szer, kalászosok, FMC-Agro Hungary Kft., Riza® 250 EW , Azaka® Top Pack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...