TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Szóljunk a zöldborsó mellett

Szóljunk a zöldborsó mellett

Hírek - 2021.03.16

A zöldborsó magas fehérje-, esszenciális aminosav és ásványianyag tartalma miatt kiváló tápértékű zöldségfélénk, amelyet könnyedén beilleszthetünk a növényi sorrendben, hiszen az előző bejegyzésben írtak alapján jó előveteménynek is számít.

A zöldborsót nyersen, főzve, párolva is fogyaszthatjuk, de lefagyasztva hosszabb távon is tudjuk tartósítani fosztás után.

Hányféle a borsó?

A tenyészideje és külleme alapján elkülönítjük a velő-, kifejtő- és a cukorborsót, de botanikailag mindhárom változat zöldborsónak számít. A cukorborsót hazánkban kevésbé ismerik és fogyasztják, alapvető különbség, hogy el lehet fogyasztani a hüvelyt is. Ezt azért tehetjük meg, mert a hüvely falából hiányzik a rostos réteg, ami emészthetetlen számunkra és nem is ízletes. A kifejtőborsó alacsonyabb hőmérsékleten csírázik, mint a velőborsó, már 2-3°C-on megindul a csírája. A szemek sima felületűek, éréskor a cukortartalma igen hamar átalakul keményítővé, ezért a betakarítás időpontjának ütemezésére oda kell figyelni. A velőborsó igényesebb változat, magasabb hőigénnyel rendelkezik, mint a kifejtőborsó, 5-6°C-on kezd el csírázni. A cukor is később kezd el átalakulni keményítővé, felülete ráncos és szabálytalan formájúak.

Környezeti igénye

A zöldborsó talaj szempontjából nem tartozik a legigényesebb növények közé, de a szélsőséges körülmények között nem érzi jól magát. Leginkább jó tápanyag gazdálkodású, humuszos, középkötött talajokat kedveli és kimondottan mészigényes növény. A kert azon részébe vessünk zöldborsót, amely napos, hiszen nagyon fényigényes zöldség. Ügyeljünk rá, hogy ugyanoda ne kerüljön vissza 4 éven belül, mivel nem kedveli a monokultúrás termesztést. Vízigénye leginkább csírázáskor, terméskötődéskor és termésfejlődéskor a legmagasabb, és az aszályra kimondottan érzékeny, ezért ilyenkor figyeljünk oda a vízpótlásra.

sweet pea 1355929 1280

Vetése

A zöldborsót 5-6 centiméter mélyen, 25-30 centiméter sortávolságra kell vetni. Tőtávolságát úgy válasszuk meg, hogy a növekedő borsók egymásra tudjanak támaszkodni, ez körülbelül 5 centiméter. Ennél kisebb távolságon belül nem fejlődik megfelelően és a betegségeknek is jó táptalaja lehet a rosszul szellőző, dunsztos állomány. Futónövény lévén karózhatjuk, vagy támasztó alkalmatosságot telepíthetünk, hogy ne boruljon el a zöldborsó. Különböző tenyészidejű fajtákkal szakaszosan vethetjük, így folyamatos zsenge zöldborsót takaríthatunk be a nyár folyamán. Ha lekerül a területről, akkor másodvetésben ültethetünk paprika-, paradicsom palántát, csemegekukoricát stb., így hasznosítjuk a megüresedett helyét.

Ápolása

A zöldborsó kálium és foszfor pótlásának nagyobb részét ősszel bedolgozva juttassuk ki, majd indítótrágyázáskor a fennmaradó vetéskor pótoljuk. A nitrogéngyüjtő baktériumainak köszönhetően (előző bejegyzésben részletesebben kifejtve) légköri nitrogént hasznosít, de tápanyagutánpótláskor ne feledkezzünk meg erről a tápelemről sem.

Gyomosodás esetén kapáljuk a zöldborsót, távolítsuk el a nem kívánt növényeket, hogy szellős maradjon az állomány. Az öntözést meghálálja, szakaszos vetés esetén pedig folyamatosan ellát minket friss, zsenge termésével minket.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: zöldborsó, borsó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...