TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Talaj a siker kulcsa

Talaj a siker kulcsa

Hírek - 2021.02.25

Néhány szót ejtsünk a talajokról, amely a növények termesztőközege, így a termesztés sikerének kulcsának is tekinthetjük. Bizonyos tulajdonságai meghatározhatják, hogy mely növényeket termeszthetünk biztonsággal és takaríthatunk be.

Hirdetés

Tehát nem kell csüggedni, ha egyes növények nem tudnak rendesen fejlődni a kertünkben, hiszen lehet, hogy a talajban kell keresni a probléma kulcsát. A különböző tulajdonságú talajok javítására és a rajta való gazdálkodásra van megoldás, de ismerjük meg a talajunkat és találjuk meg a megfelelő technológiát, hogy sikerrel tudjunk rajta termeszteni.

A talaj a földkéreg legkülső, laza, termékeny rétege, amelyet fizikai, kémia és biológiai átalakulás során kapunk. Szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú anyagok különböző arányú keveréke alkotja a talajt. A talajszemcsék között található talajnedvesség és talajlevegő adja a jó szerkezetét. Ha kedvező arányban vannak egymáshoz képest, akkor a növények gyökerei megfelelően tudnak fejlődni a talajban, elegendő vizet és tápanyagot tudnak felvenni. A talaj termékenységét a benne található szerves anyagoknak köszönhetik, amelyet humusznak nevezünk. A humusz javítja a talaj szerkezetét, a növények tápanyagát biztosítja.

Talajtípusok:

Homoktalaj → Alacsony humusz tartalmú, amelynek nem megfelelő a vízmegtartó képessége. Ezen tulajdonsága miatt érdemes szerves trágyával, komposzttal javítani a szerkezetét. Gyakori kis adagú öntözéssel lássuk el a növényeket, hogy ne mossuk ki a talajból a tápanyagokat és ne szivárogjon le a talaj mélyebb rétegeibe a víz.

Vályogtalaj → Ez a talajtípus közép kötött, jól tartja a vizet és a tápanyagokat. Növénytermesztés szempontjából ideális termesztőközeg.

Agyagtalaj → A legkötöttebb talajtípus, sokszor nehezen művelhető. A vizet és tápanyagot erősen megköti, így nehezen felvehetővé válik a növények számára. Nagyobb adagú eső és öntözés hatására pangó vizek alakulhatnak ki és betömörödik a talaj. Ritkábban öntözzük és kis adagokban.

Vigyázzunk a talajok jó állapotára, jó szerkezetére, hiszen a talaj milliónyi élőlény élettere, amelyek a talaj épségének fenntartásáért felelősek és a lobontó, a talajt átdolgozó folyamataikkal a növények termesztését segítik.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: talaj, termőtalaj, kiskert
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kubota fűnyírók: Jobb módszer a fűnyírásra

Legyen szó kertről vagy nagy pázsitról, a Kubota®, a professzionális fűnyírók széles skáláját nyújtja, ...