A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Talaj a siker kulcsa

Talaj a siker kulcsa

Hírek - 2021.02.25

Néhány szót ejtsünk a talajokról, amely a növények termesztőközege, így a termesztés sikerének kulcsának is tekinthetjük. Bizonyos tulajdonságai meghatározhatják, hogy mely növényeket termeszthetünk biztonsággal és takaríthatunk be.

Talaj a siker kulcsa


Tehát nem kell csüggedni, ha egyes növények nem tudnak rendesen fejlődni a kertünkben, hiszen lehet, hogy a talajban kell keresni a probléma kulcsát. A különböző tulajdonságú talajok javítására és a rajta való gazdálkodásra van megoldás, de ismerjük meg a talajunkat és találjuk meg a megfelelő technológiát, hogy sikerrel tudjunk rajta termeszteni.

A talaj a földkéreg legkülső, laza, termékeny rétege, amelyet fizikai, kémia és biológiai átalakulás során kapunk. Szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú anyagok különböző arányú keveréke alkotja a talajt. A talajszemcsék között található talajnedvesség és talajlevegő adja a jó szerkezetét. Ha kedvező arányban vannak egymáshoz képest, akkor a növények gyökerei megfelelően tudnak fejlődni a talajban, elegendő vizet és tápanyagot tudnak felvenni. A talaj termékenységét a benne található szerves anyagoknak köszönhetik, amelyet humusznak nevezünk. A humusz javítja a talaj szerkezetét, a növények tápanyagát biztosítja.

Talajtípusok:

Homoktalaj → Alacsony humusz tartalmú, amelynek nem megfelelő a vízmegtartó képessége. Ezen tulajdonsága miatt érdemes szerves trágyával, komposzttal javítani a szerkezetét. Gyakori kis adagú öntözéssel lássuk el a növényeket, hogy ne mossuk ki a talajból a tápanyagokat és ne szivárogjon le a talaj mélyebb rétegeibe a víz.

Vályogtalaj → Ez a talajtípus közép kötött, jól tartja a vizet és a tápanyagokat. Növénytermesztés szempontjából ideális termesztőközeg.

Agyagtalaj → A legkötöttebb talajtípus, sokszor nehezen művelhető. A vizet és tápanyagot erősen megköti, így nehezen felvehetővé válik a növények számára. Nagyobb adagú eső és öntözés hatására pangó vizek alakulhatnak ki és betömörödik a talaj. Ritkábban öntözzük és kis adagokban.

Vigyázzunk a talajok jó állapotára, jó szerkezetére, hiszen a talaj milliónyi élőlény élettere, amelyek a talaj épségének fenntartásáért felelősek és a lobontó, a talajt átdolgozó folyamataikkal a növények termesztését segítik.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: talaj, termőtalaj, kiskert

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...