Ekolive: egy zöldebb jövő megteremtése a semmiből
Hírek - 2025.10.28
Az Ekolive kidolgozott egy módszert a természet saját talajképző folyamatának lemásolására, a leromlott talajokat egészséges, élő ökoszisztémákká alakítva a szokásos idő töredéke alatt. A talajélet helyreállításával és a termékenység fokozásával az InnoBioTech® technológia támogatja a biológiai sokféleséget, az erősebb növényeket és a fenntarthatóbb élelmiszerrendszert – a sikertörténetről honlapján adott hírt az EU egyik szerve, a European Institute of Innivation &Technology (EIT), amely Európa legnagyobb innovációs hálózata.
Az Ekolive az EU/ETV tanúsítvánnyal rendelkező InnoBioTech ® ökológiai biokioldási módszer szállítója, amely elemek kibocsátására, talajremediációra és értékes ökológiai biostimulánsok előállítására szolgál a talaj és mikrobiomjának regenerálására, valamint a növények stimulálására.
Európában a talaj az élelmiszerrendszerünk alapja, de fogy az idő és a tápanyagok
Mivel a Föld talajának 90%-a 2050-re várhatóan leromlik, az élelmiszerrendszerünk szó szerint a lábunk alatt omladozik. A kimerült tápanyagok, a szennyezés és az erózió veszélyezteti mind a terméshozamot, mind a hosszú távú ellenálló képességet, a hagyományos inputok, mint például a műtrágyák, csak súlyosbítják a problémát.
Európában a talaj az élelmiszerrendszerünk alapja, de fogy az idő és a tápanyagok. Az EU-ban becslések szerint a talajok 61%-a degradálódott, amit évtizedekig tartó intenzív gazdálkodás, műtrágya-használat, erózió és szennyeződés gyengít. Ha a talaj károsodik, évszázadokba telhet, mire természetes úton regenerálódik, ami túl lassú ahhoz, hogy kielégítse az élelmiszer iránti növekvő globális keresletet.
Ez a leromlás nemcsak a terméshozamokat veszélyezteti. Felgyorsítja az éghajlatváltozást, csökkenti a biodiverzitást, és növeli a kártevők, betegségek és a terméskiesés kockázatát. A tápanyagszegény vagy vegyileg szennyezett talajokban a növények gyengébbek, az élelmiszerek minősége romlik, és a gazdálkodók kénytelenek több inputot felhasználni pusztán az alapvető termelékenység fenntartása érdekében.
A ciklus fenntarthatatlan
A talajválság megoldása elengedhetetlen az élelmiszerrendszer átalakításához. Az egészséges talaj megköti a szenet, tárolja a vizet, támogatja a mikrobiális életet, és segít a növényeknek ellenállni a betegségeknek és az aszálynak. Csökkenti a mezőgazdasági vegyszerektől való függőséget, és a kezdetektől fogva hosszú távú ellenálló képességet épít. A kedvezményezettek széles skálája van: a gazdálkodók, akik stabilabb hozamokat és alacsonyabb költségeket érnek el; az élelmiszeripari vállalatok, akik a biztonságos ellátási láncokból profitálnak; és az ökoszisztémák, amelyek gyorsabban regenerálódnak a regeneratív gyakorlatok révén.
A zöldebb és ellenállóbb élelmiszer-jövőre vonatkozó bármilyen víziónak a talaj egészségének gyors, hatékony és nagymértékű helyreállításával kell kezdődnie.
Új utat törve a baktériumokkal
Az Ekolive InnoBioTech® technológiája egy szabadalmaztatott, EU-tanúsítvánnyal rendelkező ökológiai biológiai kioldódási eljárást alkalmaz, amely utánozza az ásványok természetes mállását, ami maga a talajképződés mechanizmusa. Míg a természetes talajképződés több száz (néha több ezer) évig tart, az InnoBioTech® napok alatt képes megismételni és felgyorsítani ezt a folyamatot a természetesen előforduló probiotikus baktériumok felhasználásával a tápanyagok felszabadítására, a mikrobiális sokféleség helyreállítására és a leromlott talajökoszisztémák megfiatalítására.
Az eredetileg alacsony minőségű ércek feldolgozására kifejlesztett innovatív technológiát a mezőgazdaság számára újraértelmezték, az ásványi hulladékot tápanyagban gazdag probiotikus stimulánsokká alakítva. Ezek a biostimulánsok segítenek regenerálni a talaj egészségét, elősegítik a növények növekedését, és jelentősen csökkentik a szintetikus műtrágyák iránti igényt, utat nyitva a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatoknak. Ez a megközelítés most új generációs biom stimulánsokat működtet, amelyek javítják a növények egészségét és növelik a környezeti stresszel szembeni ellenálló képességét.
Zászlóshajó termékük, az Ekofertile™ egy folyékony biotrágya, amely képzett baktériumokat, szerves savakat és oldott mikrotápanyagokat tartalmaz. Bizonyítottan növeli a terméshozamot, fokozza a növények immunitását és javítja a talaj vízmegtartó képességét, alacsony költségű, szintetikus vegyszermentes alternatívát kínálva a gazdálkodóknak a növekvő ráfordítások és az éghajlati nyomás korában.
Ez a megközelítés a hulladék ásványi anyagok feljavításával, a műtrágya-felhasználásból származó CO2-kibocsátás csökkentésével és a kritikus fontosságú nyersanyagok helyi értékláncokban tartásával is hozzájárul a körforgásos gazdaság céljaihoz.
Európában az Ekofertile™-t használó gazdák jelentős javulásról számoltak be a talaj egészségében: a gazdák akár 40%-kal magasabb terményhozamról, 50%-kal alacsonyabb mezőgazdasági költségekről és a hagyományos műtrágya-felhasználás 90%-os csökkenéséről számoltak be. A zambiai A Change For Change Alapítvánnyal folytatott kísérletek első alkalommal biztosítottak hozzáférést a gazdálkodók számára tanúsított biotrágyákhoz, segítve őket a változatos és exportképes növények termesztésében, miközben javították a talaj hosszú távú egészségét.
Az Ekolive felkerült az Európai Biotermesztési Input Listára
Az Ekolive ma példaként szolgál arra, hogyan lehet a bányászati innovációt a sürgető élelmiszerrendszeri kihívások megoldására átirányítani, és hogyan tehetik lehetővé a partnerségek a váratlan helyekről történő átalakulást.
Az Ekolive innovációja a következők elérésében segített:
• 40 %-kal magasabb hozamok
• 50 %-kal csökkentett mezőgazdasági költségek
• 90 %-os csökkenés a hagyományos műtrágya-felhasználásban
Az Ekolive 2021-ben csatlakozott az EIT Food Accelerator Networkhöz. A hálózat személyre szabott mentorálást, technikai validációt és kutatóipari partnerek hálózatát biztosítja. 2023-ban csatlakoztak a Rising Food Stars Programhoz is, amely az EIT Food zászlóshajó programja a feltörekvő agrár-élelmiszeripari felfutók számára. Ezzel a támogatással az Ekolive felkerült az Európai Biotermesztési Input Listára, stratégiai partnerségeket kötött olyan szervezetekkel, mint az A Change For Change Foundation és a Bioeconomy Cluster, és csapata több mint egy tucat alkalmazottal bővült.
Az EIT Food továbbra is támogatja az Ekolive küldetését a láthatóság, a tanúsítás és a stratégiai partnerségek elősegítésével a Rising Food Stars programon keresztül. Ez magában foglalja a befektetőkkel való bemutatkozást, a nemzetközi forgalmazókkal való kapcsolatteremtést, valamint a közösségépítés és a szakpolitikai érdekképviselet révén történő folyamatos elköteleződést.
Forrás: eit.europa.eu
Címkék: talaj, talajélet, termőtalaj
Digitális átállás könnyedén? Frissen végzett precíziós ...
Kukoricáznak velünk a lengyelek – Együttműködés, ...
Valós idejű vágókés-élesség asszisztens érkezett a Claas ...
Újabb két borvidéken igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság ...
MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?
Jön az új ÉLIP pályázat! – Hatalmas lehetőség az élelmiszeripari ...
Iránymutatás a tonnákban mérhető pluszterméshez: gazdaságos ...
Vízmegtartó, talajkímélő művelésre fejlesztett új ...
Talajmonitoring: Az Európai Parlament új uniós jogszabályt ...
Az amerikai szőlőkabóca elleni ökológiai védekezés