Átfogó vizsgálat indul az alternatív fehérjeforrások területén
Hírek - 2021.02.08
Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség, a globalizáció egyaránt arra sarkallja az emberiséget, hogy keressük a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat, melyek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban.
A miniszter kiemelte, egyre többen fordulnak – és nem feltétlenül valós egészségügyi okból – az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Beszédében példaként említette a rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatáról még keveset tud.
Figyelni kell a világ változásait, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már bizonyított tapasztalatokat, ismereteket sem, melyek az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek – hangsúlyozta Nagy István.
Az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bíztam meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih)– emelte ki a miniszter, hozzátéve, az ellenőrzés célja, hogy valós és átfogó képet kaphassunk ezekről az új élelmiszerforrásokról.
Nagy István hozzátette, e láncszemlélet – melynek fontosságát egyre több ország kezdi felismerni – a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Sok szempontból ennek is köszönhető, hogy élelmiszerlánc-felügyeleti rendszerünket, élén a Nébih-el, a legjobbak között tartják számon Európában. Kizárólag e komplex, minden folyamatot és tényezőt figyelembe vevő szemlélet vezethet oda, hogy a felmerülő kockázatokat hatékonyan felismerjük és meghatározzuk a megelőzésükhöz és felszámolásukhoz vezető legjobb utat, módszereket– fűzte hozzá.
A miniszter kiemelte, szerencsés helyzetben vagyunk, mert hazánk bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésünknek, agrármúltunknak és élelmiszeriparunknak köszönhetően nem vagyunk kényszerhelyzetben, nem vagyunk rászorulva az alternatív megoldásokra. Ugyanakkor az alternatív fehérjeforrások feltérképezését és alapos vizsgálatát elkezdjük a Nébih közreműködésével, annak érdekében, hogy támogassuk a magyar fogyasztók tudatos választását, asztalainkra pedig továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek – tette hozzá.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay
Címkék: élelmiszer, fehérje, alternatív fehérjeforrásokA vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...
A köles, mint alternatív növény jelentősége a korszerű ...
Gondolkodjunk komplexen! – A legelő botanikájától a biohúsig
„Sok hűhó semmiért?” – Gondolatok a magyar vetőmagágazat ...
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
Ragadós száj- és körömfájás jelent meg Németországban
A mezőgépek veteránjai – KÜHNE HUNGÁRIA DRILL vetőgép
Mákja van! – Telephelylátogatáson a Fine-Seed-nél, ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO