A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Az új orosz robot már a spájzban van

Az új orosz robot már a spájzban van

Hírek - 2021.02.06

Új mezőgazdasági robotot készül piacra dobni az orosz Agrirobot. A „Szibériai tigris” névre keresztelt, kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt eszközt a növények és a talajviszonyok megfigyelésére fejlesztették ki.

Az új orosz robot már a spájzban van


A tervek szerint a terepi kísérletek még idén elkezdődnek, kereskedelmi forgalomban pedig várhatóan 2024-től lesz majd kapható. A 172x172 centiméteres robotot orosz tudósok független csoportja fejlesztette ki a növényi betegségek elleni védekezésre.

A „Szibériai tigris” a szántóföldeken gyűjtött adatokat egy központba továbbítja, ahol az elemzés, feldolgozás történik.

- Egy robot nagyjából 10 perc alatt képes 1 hektárt bejárni, ami azt jelenti, hogy naponta akár 300–900 hektáron is el tudja végezni a talaj vizsgálatát – mondta Grigori Bondar, a projektben részt vevő egyik tudós. – A robot félig automatizált, ami azt jelenti, hogy egy operátor távolról, például egy irodából robotok százait vezérelheti majd – fűzte hozzá.

Az új robot célja a növények betegségellenőrzésének optimalizálása. Az eszköz által elvégzett vizsgálat eredményeként jelentősen 10-30 százalékkal növelhető a várható termés. A „Szibériai tigrist” hibrid motoregységgel és kényelmes rugózással szerelték fel, ennek köszönhetően akár huszonöt fokos emelkedővel is képes megbirkózni.

A robotot egy napelemes tartalék erőforrással is felszerelték, a fejlesztés következő lépéseként pedig egy kifinomult neurális hálózat megtervezése a cél annak érdekében, hogy minél többféle növényt és betegséget legyen képes azonosítani.
Forrás: futurefarming.com, Fotó: sw.potatoes.news


Címkék: napelem, növényvédelem, robot, Oroszország, talajvizsgálat

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...