A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Az új orosz robot már a spájzban van

Hírek - 2021.02.06

Új mezőgazdasági robotot készül piacra dobni az orosz Agrirobot. A „Szibériai tigris” névre keresztelt, kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt eszközt a növények és a talajviszonyok megfigyelésére fejlesztették ki.

Az új orosz robot már a spájzban van


A tervek szerint a terepi kísérletek még idén elkezdődnek, kereskedelmi forgalomban pedig várhatóan 2024-től lesz majd kapható. A 172x172 centiméteres robotot orosz tudósok független csoportja fejlesztette ki a növényi betegségek elleni védekezésre.

A „Szibériai tigris” a szántóföldeken gyűjtött adatokat egy központba továbbítja, ahol az elemzés, feldolgozás történik.

- Egy robot nagyjából 10 perc alatt képes 1 hektárt bejárni, ami azt jelenti, hogy naponta akár 300–900 hektáron is el tudja végezni a talaj vizsgálatát – mondta Grigori Bondar, a projektben részt vevő egyik tudós. – A robot félig automatizált, ami azt jelenti, hogy egy operátor távolról, például egy irodából robotok százait vezérelheti majd – fűzte hozzá.

Az új robot célja a növények betegségellenőrzésének optimalizálása. Az eszköz által elvégzett vizsgálat eredményeként jelentősen 10-30 százalékkal növelhető a várható termés. A „Szibériai tigrist” hibrid motoregységgel és kényelmes rugózással szerelték fel, ennek köszönhetően akár huszonöt fokos emelkedővel is képes megbirkózni.

A robotot egy napelemes tartalék erőforrással is felszerelték, a fejlesztés következő lépéseként pedig egy kifinomult neurális hálózat megtervezése a cél annak érdekében, hogy minél többféle növényt és betegséget legyen képes azonosítani.

Forrás: futurefarming.com, Fotó: sw.potatoes.news

Címkék: napelem, növényvédelem, robot, Oroszország, talajvizsgálat