Egy gonddal kevesebb: öntöltők lesznek a robotok

2020.11.25

Az agráriumban használatos robotok gyorsabb elterjedését kétségkívül hátráltatja, hogy egyelőre nincs megfelelően biztosítva az önműködő gépek energiaellátása. Erre kínál megoldást egy új fejlesztés.

Egy gonddal kevesebb: öntöltők lesznek a robotok


Mezőgazdasági robotok számára fejleszt töltőállomásokat a francia Naïo Technologies és a német Varta. Bár egyelőre a földeken rajokban dolgozó, kis méretű munkagépek is csupán kísérleti prototípusokként léteznek, a jövőben alighanem széles körű igény mutatkozik majd a mozgatható töltőállomásokra. Ennek első példányát a 2020. december 8–10. között (online) tartandó francia FIRA szakkiállításon mutatják be.

A töltőállomás igazi jelentősége az, hogy nem kell az elektromos hálózatra csatlakoztatni. Az áramot napfény segítségével vagy a mozgási energia újrahasznosításával fogják előállítani. Amikor a robotok érzékelik, hogy alacsony a töltöttségi állapotuk, automatikusan a saját töltőállomásukhoz fognak navigálni. Ezáltal elkerülhető az emberi beavatkozás, ami felesleges hibaforrásként lenne jelen a rendszerben. Szezoncsúcsok idején ezzel a megoldással a robotok akár 24 órán keresztül, megállás nélkül működhetnének.

A fejlesztők két irányba indultak el a termék megalkotása során. Az első változatnál a Varta akkumulátorait a Naïo Technologies kertészetek számára megalkotott, Oz nevű gyomláló robotjaiba építik bele (ezekből nagyjából 120 darab már piacra került). A másik esetben pedig napelemes töltőállomásokat hoznának létre, amelyek egyenesen a szántóföldekre kerülnének ki.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE