Tejhelyettesítő termékek tojásból

Tejhelyettesítő termékek tojásból

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karán több kutatás is foglalkozik a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. Ezzel azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik egészségügyi okokból nélkülözni kénytelenek a tejet és a tejtermékeket.

Napjainkban az egyik jellemző táplálkozási trend, hogy egyre többen hagyják ki étrendjükből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, mint a tejfehérje-allergia vagy a tejcukor-érzékenység.

A legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban azonban így is jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására: számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot.

A termékcsaládba tartoznak például a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítmények (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok), amelyeket a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve a magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek fogyaszthatnak, kiváltva ezzel az élettanilag előnyös hatású prebiotikumokat és probiotikumokat.

A tojásfehérjét ilyenkor a tejiparban is használt baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítják át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki – írja az egyetem honlapjának beszámolója.

Tags: tojás, tejcukor-érzékenység, Szent István Egyetem, SZIE, tejhelyettesítő

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom