
Tejhelyettesítő termékek tojásból
Hírek - 2020.11.24
A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karán több kutatás is foglalkozik a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. Ezzel azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik egészségügyi okokból nélkülözni kénytelenek a tejet és a tejtermékeket.
Napjainkban az egyik jellemző táplálkozási trend, hogy egyre többen hagyják ki étrendjükből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, mint a tejfehérje-allergia vagy a tejcukor-érzékenység.
A legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban azonban így is jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására: számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot.
A termékcsaládba tartoznak például a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítmények (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok), amelyeket a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve a magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek fogyaszthatnak, kiváltva ezzel az élettanilag előnyös hatású prebiotikumokat és probiotikumokat.
A tojásfehérjét ilyenkor a tejiparban is használt baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítják át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki – írja az egyetem honlapjának beszámolója.
Címkék: tojás, tejcukor-érzékenység, Szent István Egyetem, SZIE, tejhelyettesítő
Tovább folytatódik az árverés útján történő földértékesítés

Kihozzuk növényeiből a maximumot!

Hírek, információk a szántóföldről - Gyomnövény-e a kövér ...

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

Megfelelő idén a kukorica- és a napraforgótermés

Külföldön is nagy a kereslet a prémium magyar őrölt ...

Az új precíziós pályázat megjelenésére várnak a gazdák

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása az AÖP-ben

Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

Szárbontás és talajoltás Natur Technológiával – tegye meg az ...