TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Tejhelyettesítő termékek tojásból

Tejhelyettesítő termékek tojásból

Hírek - 2020.11.24

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karán több kutatás is foglalkozik a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. Ezzel azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik egészségügyi okokból nélkülözni kénytelenek a tejet és a tejtermékeket.

Napjainkban az egyik jellemző táplálkozási trend, hogy egyre többen hagyják ki étrendjükből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, mint a tejfehérje-allergia vagy a tejcukor-érzékenység.

A legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban azonban így is jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására: számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot.

A termékcsaládba tartoznak például a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítmények (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok), amelyeket a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve a magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek fogyaszthatnak, kiváltva ezzel az élettanilag előnyös hatású prebiotikumokat és probiotikumokat.

A tojásfehérjét ilyenkor a tejiparban is használt baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítják át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki – írja az egyetem honlapjának beszámolója.

Címkék: tojás, tejcukor-érzékenység, Szent István Egyetem, SZIE, tejhelyettesítő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hazai mezőgazdasági termékek külföldre juttatása közös ...

A magyar agrárium helyzetéről, az agrár-külkereskedelem és a nemzetközi együttműködés eredményeiről, jövőbeli ...