Tejhelyettesítő termékek tojásból
Hírek - 2020.11.24
A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karán több kutatás is foglalkozik a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. Ezzel azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik egészségügyi okokból nélkülözni kénytelenek a tejet és a tejtermékeket.
Napjainkban az egyik jellemző táplálkozási trend, hogy egyre többen hagyják ki étrendjükből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, mint a tejfehérje-allergia vagy a tejcukor-érzékenység.
A legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban azonban így is jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására: számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot.
A termékcsaládba tartoznak például a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítmények (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok), amelyeket a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve a magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek fogyaszthatnak, kiváltva ezzel az élettanilag előnyös hatású prebiotikumokat és probiotikumokat.
A tojásfehérjét ilyenkor a tejiparban is használt baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítják át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki – írja az egyetem honlapjának beszámolója.
Címkék: tojás, tejcukor-érzékenység, Szent István Egyetem, SZIE, tejhelyettesítőAhol hisznek az ésszel végzett forgatásos talajművelésben, ott ...
A KWS nem csak zsákban méri a kukoricahibridjeit
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
Növényvédelem és ami mögötte van – A HORSCH fejlett talajművelő ...
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
„Sok hűhó semmiért?” – Gondolatok a magyar vetőmagágazat ...
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...