TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Tejhelyettesítő termékek tojásból

Tejhelyettesítő termékek tojásból

Hírek - 2020.11.24

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karán több kutatás is foglalkozik a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. Ezzel azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik egészségügyi okokból nélkülözni kénytelenek a tejet és a tejtermékeket.

Napjainkban az egyik jellemző táplálkozási trend, hogy egyre többen hagyják ki étrendjükből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, mint a tejfehérje-allergia vagy a tejcukor-érzékenység.

A legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban azonban így is jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására: számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot.

A termékcsaládba tartoznak például a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítmények (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok), amelyeket a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve a magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek fogyaszthatnak, kiváltva ezzel az élettanilag előnyös hatású prebiotikumokat és probiotikumokat.

A tojásfehérjét ilyenkor a tejiparban is használt baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítják át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki – írja az egyetem honlapjának beszámolója.

Címkék: tojás, tejcukor-érzékenység, Szent István Egyetem, SZIE, tejhelyettesítő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Célkeresztben a John Deere vontatott permetező portfóliója

A John Deere vontatott permetezőinek portfólióját a 700-as és 900-as szériába tartozó gépek ölelik fel.