A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Most kukoricázzon a Gabonakutatóval!

Hírek - 2020.11.17

Ha hazai viszonyokhoz alkalmazkodó, magyar nemesítésű kukoricát keres, érdemes megismernie a Gabonakutató kínálatát. A szegedi cég ráadásul előszezoni vetőmagakciójában kedvező áron kínál több jól ismert, de akár új, bevezetés alatt álló hibridet is.

Most kukoricázzon a Gabonakutatóval!


Vetőmagkínálatuk legújabb tagja a szemes hasznosítású GKT 384, amely a korai éréscsoportba tartozó, FAO 390-es hibrid. Termőhelyi adottságok tekintetében a jó vagy átlagos talajokra ajánlható, tápanyag-hasznosító képessége jó. Felépítése robusztus, erős szár, terülő, széles levélzet jellemzi. A kifejezetten erős szár nagy szilárdságot biztosít, így szártörésre, növénydőlésre nem hajlamos. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a betakarítás idejére kevéssé legyen érzékeny, így még megkésett aratás esetén sem kell tartani az állomány „összedőlésétől”. Azok a gazdálkodók, akik a GKT 384 hibridet vetik, ki is használhatják ezt a kedvező tulajdonságát arra, hogy elcsúsztatva a betakarítás idejét alacsony nedvességtartalom mellett takarítsák be a termést, csökkentve ezzel a szárítási költségeiket. Az ilyen törekvéseket tovább erősíti, hogy zöld száron érik, a vízleadása jó. Vetésideje rugalmasan választható meg, hidegtűrése megengedi korai, akár március végi vetését is, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 8-10 °C-ot. Még ilyen viszonyok mellett is gyors csírázás, erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. A kelés utáni esetleges lehűléseket a GKT-384 jól tolerálja, akár enyhe fagyokat is különösebb károsodás nélkül viseli el.

GKT 384 IMG 9876
GKT 384, FAO 390

A gazdálkodók számára a korábbi évekből már jól ismert a szemesként felhasználható GKT 376, ez a korai, FAO 360-es éréscsoportba tartozó, prémiumkategóriába sorolható hibrid. Jellemzője az átlagon felüli termőképesség, a kiváló termőhelyi és évjárati stabilitás. Jó szár- és gyökértulajdonságokkal rendelkezik, amiből ez utóbbi különösen fontos lehet az GKT 376 hibridet elvető gazdálkodók számára. Kiterjedt, nagy tömegű és erőteljes gyökérzete miatt ugyanis az aszálytűrő képessége kiváló, terméskötődése még a kedvezőtlen, száraz körülmények között is jó, a cső ilyen körülmények közepette is teljes hosszában megtermékenyül. A nagy tömegű gyökérzet kevésbé érzékeny a talajlakó kártevők, így különösen a kukoricabogár lárváinak kártételére, nagyfokú regenerálódóképességének köszönhetően jobban tolerálja azok gyökérkárosítását. Aszálytűrése és alkalmazkodóképessége alapján a GKT 376 ideális választás a csapadékban szegényebb alföldi, dél-alföldi régiókban gazdálkodók számára.

GKT 376 DSC09343
GKT 376, FAO 360

A Gabonakutató Kft. egyik legjobban ismert, a hazai és nemzetközi piacon is legnagyobb mennyiségben értékesített hibridje az igen korai éréscsoportba tartozó (FAO 290), szemeshasznosítású Sarolta. Kiváló alkalmazkodóképessége, szárazságtűrése, a tenyészidőszak alatt jelentkező stresszhatásokkal szembeni toleranciája lehetővé teszi akár az extenzív körülmények közötti termesztését is. A Sarolta nagyon fontos tulajdonsága az intenzív, gyors vízleadás a tenyészidőszak végén. Ez különösen azon gazdálkodók számára lehet fontos, akik a területen a kukorica után őszi kalászost kívánnak vetni. Ezt a hibrid lehetővé teszi, akár megkésett (május legeleji) vetését követően is képes biztosítani a szeptember közepén-végén, alacsony szemnedvesség mellett elvégzett betakarítást, lehetővé téve az őszi kalászosok ideális időben történő elvetését.

gksarolta2
Sarolta, FAO 290

Azon gazdálkodók számára, akik élelmiszeripari felhasználásra keresnek megfelelő hibridet, mind a Sarolta, mind a GKT 376 jó választás lehet. Ezek magtípusa, minősége lehetővé teszi kukoricaliszt előállítását is, amit alátámasztanak kórtani tulajdonságaik, csőfuzáriummal szembeni ellenálló képességük is.

A Gabonakutató Kft. által előállított „szegedi” kukoricahibridek egyre inkább ismertek és elismertek a gazdálkodók körében. Ezek a hazai viszonyokra, hazai viszonyok közepette fejlesztett hibridek képesek leginkább tolerálni azt a termesztési környezetet, amelyben gazdálkodunk, így egyetlen termelő számára sem fognak csalódást okozni.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: kukorica, vetőmag, Gabonakutató, hibrid, Sarolta, GKT

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...