TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Most kukoricázzon a Gabonakutatóval!

Most kukoricázzon a Gabonakutatóval!

Hírek - 2020.11.17

Ha hazai viszonyokhoz alkalmazkodó, magyar nemesítésű kukoricát keres, érdemes megismernie a Gabonakutató kínálatát. A szegedi cég ráadásul előszezoni vetőmagakciójában kedvező áron kínál több jól ismert, de akár új, bevezetés alatt álló hibridet is.

Vetőmagkínálatuk legújabb tagja a szemes hasznosítású GKT 384, amely a korai éréscsoportba tartozó, FAO 390-es hibrid. Termőhelyi adottságok tekintetében a jó vagy átlagos talajokra ajánlható, tápanyag-hasznosító képessége jó. Felépítése robusztus, erős szár, terülő, széles levélzet jellemzi. A kifejezetten erős szár nagy szilárdságot biztosít, így szártörésre, növénydőlésre nem hajlamos. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a betakarítás idejére kevéssé legyen érzékeny, így még megkésett aratás esetén sem kell tartani az állomány „összedőlésétől”. Azok a gazdálkodók, akik a GKT 384 hibridet vetik, ki is használhatják ezt a kedvező tulajdonságát arra, hogy elcsúsztatva a betakarítás idejét alacsony nedvességtartalom mellett takarítsák be a termést, csökkentve ezzel a szárítási költségeiket. Az ilyen törekvéseket tovább erősíti, hogy zöld száron érik, a vízleadása jó. Vetésideje rugalmasan választható meg, hidegtűrése megengedi korai, akár március végi vetését is, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 8-10 °C-ot. Még ilyen viszonyok mellett is gyors csírázás, erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. A kelés utáni esetleges lehűléseket a GKT-384 jól tolerálja, akár enyhe fagyokat is különösebb károsodás nélkül viseli el.

GKT 384 IMG 9876
GKT 384, FAO 390

A gazdálkodók számára a korábbi évekből már jól ismert a szemesként felhasználható GKT 376, ez a korai, FAO 360-es éréscsoportba tartozó, prémiumkategóriába sorolható hibrid. Jellemzője az átlagon felüli termőképesség, a kiváló termőhelyi és évjárati stabilitás. Jó szár- és gyökértulajdonságokkal rendelkezik, amiből ez utóbbi különösen fontos lehet az GKT 376 hibridet elvető gazdálkodók számára. Kiterjedt, nagy tömegű és erőteljes gyökérzete miatt ugyanis az aszálytűrő képessége kiváló, terméskötődése még a kedvezőtlen, száraz körülmények között is jó, a cső ilyen körülmények közepette is teljes hosszában megtermékenyül. A nagy tömegű gyökérzet kevésbé érzékeny a talajlakó kártevők, így különösen a kukoricabogár lárváinak kártételére, nagyfokú regenerálódóképességének köszönhetően jobban tolerálja azok gyökérkárosítását. Aszálytűrése és alkalmazkodóképessége alapján a GKT 376 ideális választás a csapadékban szegényebb alföldi, dél-alföldi régiókban gazdálkodók számára.

GKT 376 DSC09343
GKT 376, FAO 360

A Gabonakutató Kft. egyik legjobban ismert, a hazai és nemzetközi piacon is legnagyobb mennyiségben értékesített hibridje az igen korai éréscsoportba tartozó (FAO 290), szemeshasznosítású Sarolta. Kiváló alkalmazkodóképessége, szárazságtűrése, a tenyészidőszak alatt jelentkező stresszhatásokkal szembeni toleranciája lehetővé teszi akár az extenzív körülmények közötti termesztését is. A Sarolta nagyon fontos tulajdonsága az intenzív, gyors vízleadás a tenyészidőszak végén. Ez különösen azon gazdálkodók számára lehet fontos, akik a területen a kukorica után őszi kalászost kívánnak vetni. Ezt a hibrid lehetővé teszi, akár megkésett (május legeleji) vetését követően is képes biztosítani a szeptember közepén-végén, alacsony szemnedvesség mellett elvégzett betakarítást, lehetővé téve az őszi kalászosok ideális időben történő elvetését.

gksarolta2
Sarolta, FAO 290

Azon gazdálkodók számára, akik élelmiszeripari felhasználásra keresnek megfelelő hibridet, mind a Sarolta, mind a GKT 376 jó választás lehet. Ezek magtípusa, minősége lehetővé teszi kukoricaliszt előállítását is, amit alátámasztanak kórtani tulajdonságaik, csőfuzáriummal szembeni ellenálló képességük is.

A Gabonakutató Kft. által előállított „szegedi” kukoricahibridek egyre inkább ismertek és elismertek a gazdálkodók körében. Ezek a hazai viszonyokra, hazai viszonyok közepette fejlesztett hibridek képesek leginkább tolerálni azt a termesztési környezetet, amelyben gazdálkodunk, így egyetlen termelő számára sem fognak csalódást okozni.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, vetőmag, Gabonakutató, hibrid, Sarolta, GKT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A generációs stafétaváltás és az üzemfejlesztések erősítése

A hétköznapi nevén „Fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett felhívás (hivatalos nevén: Fiatal ...