Hirdetés
Az EU nem újítja meg a benalaxil és a fenamifosz engedélyét

Az EU nem újítja meg a benalaxil és a fenamifosz engedélyét

Hírek - 2020.10.27

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy megváltoztatja bizonyos növényvédelmi termékek (plant protection product, PPPs) státuszát az Európai Unióban.

Különösen érdekes, hogy nem újítják meg két PPP engedélyét: a benalaxilét és a fenamifoszét. Ez a hír előrevetíti azt is, hogy a PPP-k engedélyezési folyamata megváltozik 2020-tól.

A maximális szermaradványszintek mértéke is változik, miután ezeknek a hatóanyagoknak az engedélyét nem újították meg

Miután az engedélyeket nem újították meg, a türelmi idők lejártával a megengedett maximális szermaradványértékeket a kimutathatósági szint alá csökkentik, 0,01 mg/kg-ra. A legtöbb esetben ez azt fogja jelenteni, hogy ezeket az anyagokat az uniós exportra szánt termények kezelésére nem szabad többé felhasználni. A maximális szermaradványértékekről az EB növény-, állat-, élelmiszer- és takarmányügyi állandó bizottsága fog dönteni a következő ülésén.

Nem hosszabbítják meg a fenamifosz engedélyét

A fenamifosz olyan rovar- és fonálféregölő szer, amelyet levéltetvek és fonálférgek ellen használnak. Kertészeti termények széles körében használatos az AKCS-országokban (afrikai, karibi, óceáni), mint például a banán, citrusfélék, ananász, paradicsom, bors, padlizsán, uborka és cukkini.

2020. szeptember 2-án az Európai Bizottság közzétett egy rendelkezést, melyben 2020. szeptember 23-i hatállyal visszavonja a fenamifosz engedélyét, a felhasználást pedig 2021. szeptember 23-ig engedélyezi (türelmi idő). A megengedett szermaradványértéket valószínűleg a kimutathatósági szint alá csökkentik, de még nem tudni, mikor kerül erre sor.

Nem hosszabbítják meg a benalaxil engedélyét

A benalaxil gombaölő szert oomikóták ellen használják, mint amilyenek a Penicillium fajok, a paradicsom- és burgonyavész (Phytophtora infestans) és az egyéb, peronoszpóra-típusú megbetegedések. Kertészeti termények széles körében használatos, mint például a hagyma, burgonya vagy paradicsom.

2020. szeptember 15-én az Európai Bizottság közzétett egy rendelkezést, melyben 2020. október 6-i hatállyal visszavonja a benalaxil engedélyét, a felhasználást pedig 2021. október 5-ig engedélyezi (türelmi idő). A megengedett szermaradványértéket valószínűleg a kimutathatósági szint alá csökkentik, de még nem tudni, mikor kerül erre sor.
Forrás: Agrow

Címkék: engedély, benalaxil, fenamifosz
Kiemelt hírek