A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Az EU nem újítja meg a benalaxil és a fenamifosz engedélyét

Hírek - 2020.10.27

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy megváltoztatja bizonyos növényvédelmi termékek (plant protection product, PPPs) státuszát az Európai Unióban.

Az EU nem újítja meg a benalaxil és a fenamifosz engedélyét


Különösen érdekes, hogy nem újítják meg két PPP engedélyét: a benalaxilét és a fenamifoszét. Ez a hír előrevetíti azt is, hogy a PPP-k engedélyezési folyamata megváltozik 2020-tól.

A maximális szermaradványszintek mértéke is változik, miután ezeknek a hatóanyagoknak az engedélyét nem újították meg

Miután az engedélyeket nem újították meg, a türelmi idők lejártával a megengedett maximális szermaradványértékeket a kimutathatósági szint alá csökkentik, 0,01 mg/kg-ra. A legtöbb esetben ez azt fogja jelenteni, hogy ezeket az anyagokat az uniós exportra szánt termények kezelésére nem szabad többé felhasználni. A maximális szermaradványértékekről az EB növény-, állat-, élelmiszer- és takarmányügyi állandó bizottsága fog dönteni a következő ülésén.

Nem hosszabbítják meg a fenamifosz engedélyét

A fenamifosz olyan rovar- és fonálféregölő szer, amelyet levéltetvek és fonálférgek ellen használnak. Kertészeti termények széles körében használatos az AKCS-országokban (afrikai, karibi, óceáni), mint például a banán, citrusfélék, ananász, paradicsom, bors, padlizsán, uborka és cukkini.

2020. szeptember 2-án az Európai Bizottság közzétett egy rendelkezést, melyben 2020. szeptember 23-i hatállyal visszavonja a fenamifosz engedélyét, a felhasználást pedig 2021. szeptember 23-ig engedélyezi (türelmi idő). A megengedett szermaradványértéket valószínűleg a kimutathatósági szint alá csökkentik, de még nem tudni, mikor kerül erre sor.

Nem hosszabbítják meg a benalaxil engedélyét

A benalaxil gombaölő szert oomikóták ellen használják, mint amilyenek a Penicillium fajok, a paradicsom- és burgonyavész (Phytophtora infestans) és az egyéb, peronoszpóra-típusú megbetegedések. Kertészeti termények széles körében használatos, mint például a hagyma, burgonya vagy paradicsom.

2020. szeptember 15-én az Európai Bizottság közzétett egy rendelkezést, melyben 2020. október 6-i hatállyal visszavonja a benalaxil engedélyét, a felhasználást pedig 2021. október 5-ig engedélyezi (türelmi idő). A megengedett szermaradványértéket valószínűleg a kimutathatósági szint alá csökkentik, de még nem tudni, mikor kerül erre sor.
Forrás: Agrow


Címkék: engedély, benalaxil, fenamifosz

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...