TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Sünimentés barkácsolással? Ezt a gyereked is imádni fogja!

Sünimentés barkácsolással? Ezt a gyereked is imádni fogja!

Hírek - 2020.08.27

Augusztustól kezdve egyre gyakrabban lehetünk arra figyelmesek, hogy sündisznó költözött a kertünkbe. Ennek oka a nyár végén zajló második párzási időszak mellett az, hogy lassan elkezdenek felkészülni téli alvásukra, így olyan helyet keresnek, ahol meghúzhatják magukat és táplálékhoz is juthatnak. Az iskolakezdés előtt még épp jut idő arra, hogy a gyerekekkel együtt barkácsoljunk menedéket tüskéshátú barátainknak.

A sündisznó igen hasznos állat, hiszen megeszi mindazokat a kártevő bogarakat, rovarokat és meztelencsigákat, amik kerti növényeinkben károkat okoznának. „A kertbe beköltöző apró állat gondozása azonban kifejezetten nagy felelősséget jelent, hiszen számos veszély leselkedik rá” – mondják a STIHL szakértői. Éppen ezért azt javasolják, ha biztonságos környezetet szeretnénk kialakítani számára, érdemes saját házat készítenünk neki, amit egy csendes zugba, egy bokor, vagy fa tövébe állíthatunk fel.

Sünlak 7 lépésben

A sünlak készítése nem igényel különösebb szakértelmet, néhány egyszerű eszköz segítségével, a gyerekek bevonásával is könnyedén elkészíthető.

Szükséges eszközök:

- STIHL akkumulátoros láncfűrész
- kesztyű és védőszemüveg
- 4 db 40x25x2 cm-es fa deszka
- 1 db 30.x20x2 cm-es fa deszka
- 1 db 50x40x2 cm-es fa deszka
- 2 db 39x2x2 cm-es fa léc
- 3x30 mm-es fa csavarok
- csiszoló papír
- szögek
- kisméretű szemescsavarok
- kalapács, csavarhúzó
- néhány maroknyi szalma vagy mulcs

1. Felkészülés a barkácsolásra

A gyerekekkel való közös barkácsolás kicsik és nagyok számára is hatalmas élményt jelent, amennyiben pedig a munkához nagyteljesítményű eszközök használatára is szükség van, még izgalmasabb a kihívás. Fontos azonban, hogy az alkotás során végig ügyeljünk a biztonságos eszközhasználatra, éppen ezért, mielőtt belevágunk a sünlak készítésébe, ellenőrizzük STIHL akkumulátoros láncfűrészünket, használata során pedig viseljünk védőfelszerelést, így kesztyűt és szemüveget is. A későbbiekben a sünlakot elkészíthetjük majd az illusztrációkon látható, jelenleg előrendelés alatt álló GTA 26 ágvágóval is. Az egyéni védőeszközök nem helyettesítik a biztonságos munkatechnikákat, így az akkumulátoros eszközöket kizárólag felnőttek használják!

2. Pontos mérések, ügyes vágások

A gyerekek mérőszalaggal és ceruzával jelöljék ki a pontos vágási helyeket. A ház oldalain határozzuk meg a tető tetszőleges lejtési szögét, majd igazítsuk hozzá a ház elülső oldalát is, ahová a bejáratnak rajzoljunk be egy 10x10 centiméteres négyzetet. Ha mindent gondosan kimértünk, vágjuk le a deszkákat akkumulátoros láncfűrészünk segítségével.

3. Egy kis csiszolás

A vágási éleket csiszoljuk simára csiszolópapírral!

4. Elsőként az oldalfalakat rögzítsük!

Facsavarok és csavarhúzó segítségével rögzítsük össze a ház négy oldalát!

5. Jöhet a hálószoba!

A megmaradt kisebb méretű deszkából készítsük el a sünlak hálószobájának a bejáratát. Az előtérből ugyanis a sündisznó így egy még védettebb zugba tud majd elvonulni, ahol biztonságban lesz más állatoktól és a gyakran szélsőséges időjárástól is. A kis falat szintén facsavarok segítségével rögzítsük.

6. Készüljön el a tető is!

Annak érdekében, hogy a sünlak teteje bármikor leszedhető legyen, de ne csússzon le a házról, a megmaradt nagyobb méretű deszka aljára szögeljük rá a méretre vágott két falécet is úgy, hogy illeszkedjen a ház oldalaihoz. Ezt követően egész egyszerűen helyezzük a kis ház tetejére.

7. Ne feledkezzünk el a szigetelésről se!

A legjobb, ha a sünlakot szalmával vagy mulccsal töltjük meg, ami kiváló fészkelő anyagként megfelelő szigetelést nyújthat és gondoskodhat az apró állat kényelméről is.

További információért látogasson el a stihlnemzedekek.hu oldalra!

Címkék: Stihl, barkácsolás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...