A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól?

Hírek - 2020.08.17

A SAATEN-UNION ellenálló fajták és hibridek, valamint a megfelelő agrotechnika kombinációját ajánlja. A feldolgozók és a fogyasztók jogosan várhatják el, hogy a gazdaságok által kibocsátott árualap ne csak az elvárt mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre, hanem egészséges élelmiszer és takarmány piacra kerülését is biztosítsa. Ennek értéke kimagasló napjaink mezőgazdaságában, az alapjait pedig a következetes fajtahasználat teremtheti meg.

Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól?


A fajtahasználat jelentősége különösen nagy az őszi búza termesztése során – kisebb vagy nagyobb mértékben – fellépő fuzáriumos megbetegedések megelőzésében és hatékony kezelésében. Hiszen a gabonafélék kalászaira is veszélyt jelentő fuzáriumos fertőzés következtében jelentős mértékben csökken a terméshozam és a hektolitertömeg – léha, töppedt szemek képződnek –, a kórokozó gomba ezenfelül a toxintermelésével erősen csökkenti a termény minőségét, piacosságát is.

A fuzárium bármelyik fenológiai stádiumban képes megfertőzni a kalászosnövény-állományt. Éppen ezért az a véleményünk, hogy a fuzáriumfertőzés elkerülése komplex gondolkodást és megoldásokat igényel, amelyek során nem szabad kizárólag a kémiai védekezési lehetőségekre támaszkodni. A fuzáriummal első lépésben úgy tudjuk felvenni a harcot, hogy fajtaazonos, garantált minőségű és megfelelően csávázott vetőmagot vetünk el. Fontos az elővetemény is, hiszen a hazánkban előszeretettel alkalmazott vetésszerkezet – a kukorica és a kalászos növények magas részaránya miatt – a fuzáriózis járványszerű elterjedésének kedvez. Mindenképpen szükséges az alkalmazott talajművelési mód jelentőségét is kiemelni, amiben meghatározónak kell lennie a szármaradvány-gazdálkodásnak. Ugyanis a helytelenül kezelt tarlómaradványok a talajfelszín közelében maradva jelentős kockázattal járnak a fuzáriumos fertőzések szempontjából.

Az alkalmazott fajta tulajdonságai, fogékonysága is nagy szerepet játszik a fuzáriumfertőzés kockázatának jelentős mérséklésében. A jó vagy kiváló fuzáriumtoleranciájú fajta vagy hibrid használata sem lehet azonban önálló és elegendő biztosítéka az állományok fuzáriummentességének, hiszen a búzafajtákban a fuzáriummal szemben teljes körű és tartós rezisztenciát a nemesítőknek még nem sikerült rögzíteniük. Mégis jelentős különbségeket találunk a fajták között a kórokozóra való fogékonyság szempontjából. Ezért úgy gondoljuk, hogy jól dönt az a gazda, aki a kórtani kockázatok mérséklése érdekében a kalászos gabona termelését észszerű arányban egyszerre több búzafajtára és -hibridekre alapozza. A fuzárium kezelésében fontos szerepet játszik a növényvédelem: megfelelő időzítéssel teljes virágzáskor, a kórokozóval szemben hatékony készítményekkel végezzük el a kalászvédelmet. Eltérő kalászolási és érési idejű búzafajták és -hibridek, az úgynevezett kalászolási sor alkalmazása szintén segíti a gombaölő szeres kezelés megfelelő időzítését.

SU fuzarium ellenallo fajtak 2020aug min

Az összetett és hatékony védekezés különösen fontos része, hogy a gazdálkodók tudatos fajtaválasztással készüljenek az esetleg bekövetkező fertőzés mérséklésére. A SAATEN-UNION Hungária Kft. kínálatában megtalálhatók azok a fajták, amelyek jó-kiváló kalászfuzárium-ellenállósággal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a hagyományos fajták közül a LINDBERGH, a CAMELEON, a CHIRON, valamint a legismertebb GENIUS, a hibridbúzák közül pedig a HYDROCK, a HYWIN, valamint a HYFI.

SU fuzarium ellenallo hibridek 2020aug min

Tapasztalataink szerint a fuzáriummal szembeni fellépés során nagyon fontos, hogy növényeink a lehető legjobb kondícióban legyenek, homogén állomány alakuljon ki. Az egyenletesen fejlődő állomány ugyanabban az időpontban kerül a kalászhányás időszakába, azonos időpontban virágzik, azaz válik a kalászfuzáriumra legérzékenyebbé. Így egy jól időzített kezeléssel az állomány egészét eredményesen tudjuk megvédeni.

Az azonos ütemben fejlődő állomány kialakulásában nagy a jelentősége annak, hogy a SAATEN-UNION egyes hibridfajták esetében méretazonos, úgynevezett frakcionált vetőmagot biztosít. Az egyforma méretű vetőmagok egyenletes kelést és kezdeti fejlődést biztosítanak, ami még homogénebb, technológiai szempontból kiválóan kezelhető állomány alapját képezi.

A kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezés sokszor állítja komoly kihívás elé a gazdálkodókat. Meggyőződésünk, hogy a védekezés kizárólag a fentiekben vázolt komplex megközelítéssel válhat eredményessé.

A SAATEN-UNION 2020. őszi fajtakínálatát, valamint hibridkalászos-portfólióját bemutató kiadványok letölthetők a képekre kattintva:

                      SAATEN UNION Oszi fajtakinalat 2020 cimoldal min  SU HySEED hibrdkalaszosok termesztestechnologiaja 2020 cimoldal min

 

SU 2020 jubileumi logo webre minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 


Címkék: vetés, vetőmag, hibridbúza, SAATEN-UNION, csávázás, szántóföld, technológia, kalászfuzárium, HySEED, frakcionált, CAMELEON, CHIRON, LINDBERGH, GENIUS, HYWIN, HYFI, HYDROCK, fuzárium-ellenálló, búza fajta

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...