Figyelem, nem minden permetezőgép használható!

2020.06.23

Idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni – hívja fel a termelők figyelmét a Nébih.

Figyelem, nem minden permetezőgép használható!


Azokat a gépeket, amelyek nem felelnek meg e követelményeknek, a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít. Magyarországon is az EU-s előírásoknak megfelelően vált kötelezővé a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. E kötelezettség előfutáraként létrejöttek a felülvizsgáló állomások, valamint azok vezetőinek képzése is lezajlott.

A hatósági szakemberek idén még nem indítanak eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki jelentkezett a műszaki felülvizsgálatra, de a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra. Abban az esetben viszont, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomások egyikéhez, tehát nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal, úgy egy ellenőrzés során hatósági eljárás indítható vele szemben. Ugyanez vonatkozik a vizsgán meg nem jelent gépekre is, valamint természetesen a „nem megfelelt” minősítést kapott eszközökre.

Külön figyelmet érdemel, hogy a kölcsönös megfeleltetés (KM) ellenőrzések során idén már kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben nem történt meg a műszaki vizsgálatra való bejelentés, vagy a géptulajdonos nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, mulasztása miatt az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia. Azon gépek esetében, amelyek 2019 előtt már átestek a műszaki felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt, amennyiben az 3 évnél nem régebbi.

A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája a Nébih honlapján elérhető.
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE