TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 84.764,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 240.982,71 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.267,09 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 81.329,25 Ft (tonna)
Repcemag: 211.991,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.015,41 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 595 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,65
USD: 358,25
CHF: 438,66
GBP: 474,32
Hirdetés
Számos országnak csak álom a helyi élelmiszer-előállítás

Számos országnak csak álom a helyi élelmiszer-előállítás

Hírek - 2020.05.13

A globalizáció átalakította az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-előállítást és szállítást. Ennek a folyamatnak az lett az eredménye, hogy az élelmiszerek könnyebben elérhetővé váltak a világ egymástól gyakran távoli pontjain. Ennek van azonban veszélye is.

Az importfüggő országok kitettsége is megnőtt ezáltal, amit egy olyan globális krízis, mint a Covid-19 világjárvány meg is mutatott.

Egy finn tanulmány adatai szerint a mérsékelt égövi növények – például a búza – Észak-Amerikában és Európában átlagosan 500 kilométeren belül érhetők el a lakosság számára, míg globális átlagban ez a távolság 3800 kilométerre növekszik.

Egy másik, nemzetközi egyetemi összefogással elkészült felmérésben a szakemberek összesen hatféle növénycsoportban vizsgálták meg, hogy a fogyasztókhoz mennyire közel történik a termelés. Ezek között a búza, árpa, rozs, kukorica mellett különféle – főleg forró égövben termelt – növények kaptak helyet.

A kutatásban modellezték a távolságokat az előállítás helye és a fogyasztók tényleges lakhelye között. A felmérés eredménye szerint az emberiség 27 százaléka jut hozzá 100 kilométeren belül búzához és rizshez, köles és a cirok esetében például ez az arány már alig haladja meg a 20 százalékot. Kukorica esetében pedig az emberek mindössze 11 százalékát éri el ilyen feltételek mellett a növény.

A kutatásban részt vevő Pekka Kinnunen rámutatott: „a helyi termelési viszonyok számos országban nem tudják biztosítani a keresletet, legalábbis a mostani előállítási módszerrel és fogyasztási szokásokkal biztosan nem.”

A jelenleg zajló Covid-19 világjárvány felerősítette az önellátásra és a helyi élelmiszer-előállításra való törekvés fontosságát, amely csökkentené az importból eredő kockázatokat. Ugyanakkor ez nem ilyen egyszerű kérdés, alaposan fel kell mérni a kockázatokat és lehetőségeket, mert például a nem hatékony termelési technológia, a megnövekedett vízszükséglet mind-mind olyan társadalmi folyamatokat is elindíthat, amelyek ellenkező hatást fejtenek ki.




Forrás: Syngenta blog

Címkék: élelmiszer, élelmiszer-előállítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nedvességmegtartás Horsch gépek használatával – ...

Vízmegtartás. Ez a jövő egyik, talán legnagyobb feladata a mezőgazdaságban. Arról, hogy többek között ezt hogyan és ...