A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Lassan visszatér az élet az agrárvilágba

Hírek - 2020.05.11

Kevés jó hírt oszthattunk meg mostanában a mezőgazdasággal kapcsolatban a globális koronavírus járvány miatt, ezért összegyűjtöttünk egy csokorra valót. Végre megindul a visszarendeződés?

Lassan visszatér az élet az agrárvilágba


A Pöttinger a járvány okozta gazdasági válság ellenére sem áll le a fejlesztéssel, a napokban végezték el az első kapavágást a Sankt Georgen bei Grieskirchen településen 25 millió eurós beruházással készülő új gyáruk építésénél. Az osztrák cég főhadiszállásától mindössze 5 kilométerre lévő, 6300 négyzetméteres üzemben jövőre már az Impress körbálázók és a TOP C négyrotoros középrendképzők készülnek.

Franciaország is megsínylette a koronavírus járványt, de a Massey Ferguson újra beindíthatta a traktorgyártást a Beauvais-ban lévő üzemében. A szerelőszalagok mellett április 27-től ismét dolgozhatnak a munkások, természetesen a korábbinál sokkal szigorúbb egészségügyi előírások mellett. Reggelente mindenkinek kötelező a lázmérés, napközben pedig a maszk- és arcpajzs-viselés, illetve a megfelelő távolságtartás. Az összeszerelő üzem mellett az irodákat is rendszeresen fertőtlenítik.

A Case IH, Steyr és New Holland Agriculture márkákat tömörítő CNH is lassan felpörgeti a termelést, jelenleg a gyáraik kétharmadában indult újra a munka az ideiglenes bezárásokat követően. Összesen 67 üzemükből az európaiak 75 százaléka, míg az Észak- és Dél-Amerikában, illetve a világ más részein lévő egységek 60 százaléka bocsát ki ismét gépeket. Május végére a legtöbb helyen szeretnék elérni a maximális termelési kapacitást. A CNH csoport 24 ezer alkalmazottja otthonról is képes dolgozni, ez természetesen a gyári munkásokra nem vonatkozik.

Az AGCO/Fendt a napokban 4 németországi üzemében (Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Waldstetten, Hohenmölsen) veszi fel újra a munkát. Úgy néz ki, hogy sikerült helyreállítaniuk az ellátási láncot, így alkatrészekből nem lesz hiány. Biztonsági intézkedésként a traktorgyártásban egyelőre kétműszakos munkavégzést vezetnek be, hogy a szociális távolságtartás teljesíthető legyen. Asbach-Bäumenheimben 3D-nyomtatással arcpajzsokat is készítenek a dolgozók számára.

Olaszország is éledezik, az Argo csoport így szintén folytathatja a Landini, McCormick és Valpadana traktorok összeszerelését. Április 10. óta egyébként az összes üzemük teljesíteni tudja az előírt egészségügyi követelményeket, így nincs akadálya a munkába állásnak.
Címkék: Pöttinger, traktor, New Holland, Massey Ferguson, Steyr, Landini, McCormick, Case IH, Valpadana, gyárépítés