A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Kukorica-beporzás: szél helyett gépekkel

Hírek - 2020.03.25

Akár 20 százalékkal magasabb hozamot is eredményezhet kukoricában egy újfajta megtermékenyítési módszer. Az összegyűjtött pollenek célzott visszajuttatása lenne a megoldás?

Kukorica-beporzás: szél helyett gépekkel


A nagyüzemi vetőmagtermelés évszázados múltra tekint vissza, ám ennyi idő alatt vajmi keveset változott az alkalmazott módszer. A 2015-ben alapított, amerikai PowerPollen start-up cég most ezen a téren próbál forradalmi fejlesztéseket bevezetni, természetesen a minél nagyobb hozamok elérése céljából. „A megporzás a legfontosabb biológiai folyamat a mezőgazdaságban, hiszen enélkül nem létezhetnek magok” – mutat rá egy evidenciára a társalapító Jason Cope.

A PowerPollen jó érzékkel talált rá egy napjainkban egyre súlyosbodó problémára. A szélsőségessé vált időjárás, a hosszú aszályok vagy éppen tartós esőzések, valamint a különféle kártevők egyaránt rontják a növények megtermékenyülési esélyeit. Az amerikai cég elsősorban kukoricára fejleszti újfajta megoldását, amely révén a begyűjtött pollenek élettartamát a szokásos – maximum – egy óráról akár nyolc hónapra is képesek emelni. A megőrzött virágpor célzott visszajuttatásával aztán akár 20 százalékos terméshozam-növekedés is elérhető a kísérleteik alapján.

A begyűjtési eljárás során a speciálisan erre a célra kialakított, frontra szerelt eszközzel szedik össze a virágport az apasorokról. Az anyagot ezután a cég laboratóriumába szállítják, ahol gondoskodnak a biztonságos, szakszerű tárolásról. A módszerrel naponta akár 80 liter pollen is összegyűjthető. Mindez óriási eredmény, hiszen hagyományos körülmények közt csupán 5–10 méterre tudnának elsodródni, aztán – ha nem tapadnak egy bibeszálhoz – a talajra hullva már képtelenek betölteni küldetésüket. A PowerPollen a virágpor célzott visszajuttatását a szélnél pontosabban, valamint nagyobb dózisban hajtja végre, innen erednek a jobb megtermékenyülési arányok, és ezáltal a magasabb hozamok.
Címkék: növénytermesztés, kukorica, PowerPollen, pollenek, megtermékenyítés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...