TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Kukorica-beporzás: szél helyett gépekkel

Kukorica-beporzás: szél helyett gépekkel

Hírek - 2020.03.25

Akár 20 százalékkal magasabb hozamot is eredményezhet kukoricában egy újfajta megtermékenyítési módszer. Az összegyűjtött pollenek célzott visszajuttatása lenne a megoldás?

Hirdetés

A nagyüzemi vetőmagtermelés évszázados múltra tekint vissza, ám ennyi idő alatt vajmi keveset változott az alkalmazott módszer. A 2015-ben alapított, amerikai PowerPollen start-up cég most ezen a téren próbál forradalmi fejlesztéseket bevezetni, természetesen a minél nagyobb hozamok elérése céljából. „A megporzás a legfontosabb biológiai folyamat a mezőgazdaságban, hiszen enélkül nem létezhetnek magok” – mutat rá egy evidenciára a társalapító Jason Cope.

A PowerPollen jó érzékkel talált rá egy napjainkban egyre súlyosbodó problémára. A szélsőségessé vált időjárás, a hosszú aszályok vagy éppen tartós esőzések, valamint a különféle kártevők egyaránt rontják a növények megtermékenyülési esélyeit. Az amerikai cég elsősorban kukoricára fejleszti újfajta megoldását, amely révén a begyűjtött pollenek élettartamát a szokásos – maximum – egy óráról akár nyolc hónapra is képesek emelni. A megőrzött virágpor célzott visszajuttatásával aztán akár 20 százalékos terméshozam-növekedés is elérhető a kísérleteik alapján.

A begyűjtési eljárás során a speciálisan erre a célra kialakított, frontra szerelt eszközzel szedik össze a virágport az apasorokról. Az anyagot ezután a cég laboratóriumába szállítják, ahol gondoskodnak a biztonságos, szakszerű tárolásról. A módszerrel naponta akár 80 liter pollen is összegyűjthető. Mindez óriási eredmény, hiszen hagyományos körülmények közt csupán 5–10 méterre tudnának elsodródni, aztán – ha nem tapadnak egy bibeszálhoz – a talajra hullva már képtelenek betölteni küldetésüket. A PowerPollen a virágpor célzott visszajuttatását a szélnél pontosabban, valamint nagyobb dózisban hajtja végre, innen erednek a jobb megtermékenyülési arányok, és ezáltal a magasabb hozamok.Címkék: növénytermesztés, kukorica, PowerPollen, pollenek, megtermékenyítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai ...