TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Corteva™ téli partnertalálkozó

Corteva™ téli partnertalálkozó

Hírek - 2020.01.11

Egymásra épülő ajánlatok a nemesítéstől a növényvédelemig A Pioneer, a DuPont és a Dow Agrosciences vállalatok egyesüléséből létrejött Corteva™ Agrisciences december elején Hajdúszoboszlón tartotta téli partnertalálkozóját. Az innovatív vállalat a növénynemesítés és a növényvédelem terén is olyan újdonságokat mutatott be 
a rendezvény résztvevőinek, melyek az átfogó Corteva™ technológiai megoldások részeként 2020-ban már a gazdálkodó rendelkezésére állnak.

A rendezvény nyitó előadásában Borsos László ügyvezető hangsúlyozta: a technológiai fejlesztések egyik fontos célja az életminőség javítása. Ez a termelés profitabilitásának növelésén túl a ma meg­­szokott életminőség hosszú távú fenntartását, javítását is jelenti, aminek alapfeltétele környezetünk megóvása. 
A Corteva™ is ezen elvek figyelembevéte­­lével végzi fejlesztői munkáját, amit az utóbbi években több nemzetközi díjjal is jutalmaztak, mint például a csomagolástechnikai innovációs díj vagy az N-Lock™ nitrogénstabilizátorhoz köthető zöld kémiai díj. Ez utóbbi kapcsán Borsos László néhány gondolat erejéig kitért az N-Lock™ készítményre.

Az N-Lock™ azáltal, hogy késlelteti az ammónium átalakulását a talajban, megvédi a veszteséget okozó kimosódástól és denitrifikációtól, és a gyökérzónában tartja a nitrogént, hogy azt a növény valóban hasznosítani tudja. A technológiát alkalmazó kukoricatermelők eddig közel 1,3 millió tonna terméstöbbletet realizálhattak világszerte úgy, hogy közben a kör­­­­­nyezet védelméért is tettek.


Pioneer® kukoricák – 
válogatott csapat

A Pioneer® 2020-as kukoricakínálata 25 hibridet tartalmaz, közöttük négy (P9241, P9903, P0023, P9978) a szegedi nemesítőállomás dolgozóinak keze mun­­­­­káját dicséri. A takarmánykukoricák mellett a gazdák madáreleség, waxy és silókukoricák közül is választhatnak. A kínálat meghatározó hibridjeit és újdonságait Tímár Béla vetőmag-értékesítési igazgató mutatta be.

A FAO 300-as éréscsoport közepét képviselik a P9415 Optimum® AQUAmax® és 
a P9363 hibridek. A P9415 látványos ve­­ge­­tatív növekedésű, szép csöveket nevelő kukorica jó vízleadással. A P9363 tulajdonságai közül kiemelendő a termésbiztonság és a kimagasló aszálytűrés.

Az AQUAmax® minősítésű P9903 (FAO 390) a mai Pioneer-portfólió zászlóshajója. Megbízhatósága, alkalmazkodóképessége, fuzáriumtoleranciája a gazdálkodók egyik kedvencévé tette. A 2019-ben bevezetett P9757 (FAO380) hibridet kiváló termések és jó csőegészség jellemzi. 2020-ban a P9978 hibriddel (FAO 390) gazdagodik ez az éréscsoport, ami a P9903 és a P9757 előnyös tulajdonságait egyesíti.

A FAO 400-as éréscsoport elejéről a P0023 AQUAmax® hibridet megbízhatóság, alkalmazkodóképesség és kiváló csőegészség jellemzi. Éréscsoportjának kiemelkedő képességű tagja. Az új P0217 kései AQUAmax® kukorica (FAO 490) a Pioneer® kínálat igazi nagyágyúja, mely kiemelkedő termőképességű.

A genetikai értéken túl a Pioneer® nagy figyelmet fordít a vetőmag kezelésére is, aminek eredményeként 2019-ben bevezette a LumiGEN™ csávázási technológiát. Kukoricában a LumiGEN™ technológia egyik komponense egy széles körű védelmet adó gombaölő csávázószer, másik komponense pedig a Lumibio Kelta biostimulátor, ami jobb kezdeti gyökérnövekedést, fejlődési erélyt biztosít a kelő kukoricának. A vetőmagválaszték jelentős részéhez a védelem harmadik pilléreként rovarölő szeres csávázás is kérhető 
a drótféregkártétel okozta tőszámvesztés mérséklésére.

Védelem a kukoricának

A megfelelő növényvédelem alapvető fontosságú a kitűzött mennyiségi és mi­­nőségi célok elérésében, amihez Papp Zoltán herbicid-termékmenedzser az alábbiakat ajánlotta a figyelmünkbe:

• 
A kukorica gyomirtásának egyik meghatározó terméke a Principal® Plus Gold. Széles gyomirtó spektrumán belül külön erőssége a magról kelő és évelő egyszikűek elleni kiváló hatékonysága.
• 
A Principal® Plus Python™ csomag szintén egy- és kétszikűirtó spektrummal rendelkezik, még markánsabb kétszikűek elleni hatással (ide értve a selyemmályvát, mezei aszatot is).
• 
A Victus® OD és Python™ Flexi kombinációja kedvező árfekvésű, magról kelő egy- és kétszikű fajokkal fertőzött területekre ajánlott csomag, de a Victus® OD a kiváló kétszikűirtó Colombus™ EC-vel is kombinálható.

Papp Zoltán a gyomnövényeken túl felhívta a figyelmet az egyre nagyobb károkat okozó kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke elleni védelemre is. 
A toxinproblémák kockázatát növelő károsításuk ellen hatékony védelmet ad a Runner™ 2F rovarölő készítmény, illetve szin­­­tén a toxinszennyezés csökkentését se­­­­­gíti az Optimo® Care gombaölő szer használata.

Napraforgó-vetőmagok

A napraforgó termesztése nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, aminek egyik fontos pillérét a jelentős genetikai előrehaladás adja – mondta dr. Piukovics László vetőmag-termékmenedzser. Ehhez a fejlődéshez a Pioneer® olyan hibridekkel járult hozzá, mint a már 4 éve piacvezető Express* napraforgó, a P64LE25. Hosszú évekig nem született a li­­­­­nolsavas szegmensben olyan hibrid, amely felülmúlhatta volna. Az új P64LE136 középkorai Express* hibrid lépte meg ezt a szintet: rendelkezik mindazokkal a fontos tulajdonságokkal, ami a mai napraforgó-termesztésben fontos, 26 termőhely üzemi kísérleteiben pedig átlagosan 2 mázsa terméselőnyt mutatott a P64LE25-höz képest.

A magas olajsavas napraforgók között a Pioneer® zászlóshajója a középkorai P64HE133. Kiváló kórtani tulajdonsá­gú, szádorrezisztens hibrid, amely nagyon ma­­­­gas olajsavtartalmat produkál. E szeg­­­­mens újdonsága a P64HE144. A ko­­­rábbi Pioneer® HO-hibrideknél lényegesen ala­­­­­­csonyabb szárú, kiváló termőképességű és kórtani tulajdonságú hibrid. 
A P64HE133 és a P64HE144 egyaránt alkalmazható az Express* gyomirtási technológiában. A Clearfield** Plus gyomirtási rendszerhez ajánlott a P64LP140 hibrid. Jó alkalmazkodóképességű, a P64LE25 termésszintjén teljesítő, igen magas olajtartalmú, Protector® szádor és Protector® peronoszpóra minősítésű, linolsavas napraforgó.

Előadása zárásaként dr. Piukovics Lász­­­­­ló felhívta a hallgatóság figyelmét ar­­ra, hogy az előttünk álló szezonban a Pioneer® már napraforgóban is alkalmazza a LumiGEN™ csávázási technológiát.

Napraforgó, kalászosok védelme

A gyomnövények és kórokozó gombák elleni védekezés lehetőségeit mutatta be napraforgóban Papp Zoltán herbicid-termékmenedzser. Az ajánlat egyik eleme 
a P64LP140 hibridhez kapcsolódó csomagajánlat, amely 5 hektárra tartalmazza a szükséges vetőmagot, az alapkezeléshez az Encarit** (dimetenamid-P), az állománykezeléshez a Relay** (imazamox) gyomirtó szereket. Az egyszikűek elleni állománykezeléshez a jól ismert Perenal™ herbicidet ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. A napra­forgó szár- és le­­­­vélbetegségei elleni kezeléshez az Optimo® Care gombaölő szer a Corteva™ ajánlata, amely széles hatásspektruma mellett kedvező élettani hatással is bír.

A Corteva kalászosok gyomnövényei és kórokozó gombái elleni növényvédelmi javaslatait Amador Gergely és Hatoss Fanni foglalta össze. A magról kelő és évelő kétszikű fajok ellen a széles spektrumú Mustang™ Forte a Corteva első számú ajánlata, ha ezek mellett olyan egyszikű fajokkal is meg kell birkózni, mint a nagy széltippan, a héla zab és a rozsnokfajok, akkor pedig a Genius™ WG használata javasolt tavasszal. 
A késői kezelések gyomirtó szere a zászlós levél megjelenésé­ig kijuttatható Colombus™ EC. A betegségek elleni védekezésekhez most a Wirtuoz® Trio P csomagot ajánlották 
a hall­­gatóság figyelmébe. A csomag há­­rom készítménye közül az első kezelésre javasolt Optimo® Care és Talius™ kombináció teljes körű védelmet biztosít 
a le­­­­­­vélbetegségekkel szemben, a Wirtuoz® pe­­­­dig tartós és hatékony védelmet ad a kalásznak, kiemelten a fuzáriumfajok ellen.


Corteva™ Technológiai Bónusz Program

A Corteva™ a kukorica-, napraforgó- és ga­­­­­bo­­na­termesztők számára is jelentős kedvez­ményeket biztosít. Ez vonatkozik a ve­­­tőmagra és a növényvédő szerekre is, együttes vásárlásuk pedig extra kedvezményekre jogosít. A programról a leg­­­­fontosabb információkat Csekő József is­­­mertette.

Kukorica esetében 8 hibrid (P0023, P0412, P9241, P9363, P9415, P9757, P9903, P9911), a Principal® Plus Gold, Principal® Plus Python™, Victus® +Python™ Flexi gyomirtószer-csomagok és az N-Lock™ vesz részt a programban. Napraforgó esetében valamennyi Pioneer®-hibrid, az Optimo® Care és Perenal™ készítmények vásárlásakor érvényesíthető, míg kalászos gabonáknál Mustang™ Forte, Genius™ WG, Corte™ SE gyomirtó szerekből és Wirtuoz®, Wirtuoz® Trio P gombaölő szerekből alkotott csomagoknál. Vetőmag esetében 2020. január 31-ig, növényvédő szereknél március 31-ig kell a vásárlási szándéknyilatkozatot megtenni a programban való részvételhez, a vásárlásnak pedig június 19-ig kell megtörténnie. További részletekkel és a szándéknyilatkozattal kapcsolatban a Corteva™ területi kollégái nyújtanak segítséget az érdeklődőknek.

Tapasztalatok a Viballa gyomirtó szer 
szükséghelyzeti engedélyes felhasználásáról 

Az engedélyezés alatt álló Viballa™ gyomirtó szert 2019-ben szükséghelyzeti engedéllyel lehetett felhasználni bármilyen gyomirtási rendszerbe tartozó napraforgóban, olyan gyomfajok ellen, mint a parlagfű, fehér libatop, selyemmályva, szerbtövisfajok. A készítmény kijutatása a napraforgó 6 leveles állapotától csillagbimbóig lehetséges, más készítményekkel nem javasolt kombinálni. A Corteva™ a saját vizsgálatok mellett kérdőíves felméréssel gyűjtötte össze a termelői tapasztalatokat. Az összesített eredmények alapján Papp Zoltán elmondta:

• 
Szárba indult (akár 40-50 cm-es) gyomnövények ellen is tökéletesen kifejtette hatását, azok gyorsan, látványos tünetek mellett pusztultak el.
• 
A kezelés után átmeneti turgorvesztés jellemző, ezt követően semmilyen fitotoxikus tünetet nem tapasztaltak a napraforgón.
• 
A fent említett négy faj mellett a vadkenderrel való versengéstől is eredményesen mentesítette a napraforgót.
A pozitív tapasztalatok hatására a Corteva™ 2020-ra is kérelmezi a készítmény szükséghelyzeti engedélyét.

 

™, ®: A Corteva bejegyzett márkaneve.
*Az FMC-Agro bejegyzett márkaneve.
** A BASF bejegyzett márkaneve.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gombaölő szer, növényvédelem, kalászosok, kukorica, napaforgó, hibrid, nemesítés, rovarölő, gyomirtó szer, Corteva
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mindenre jó bálázó

A szolnoki gyárban készülő a McHale körbálázóit világszerte becsülik. Számos hazai gazdálkodó is ismeri és ...