A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva™ téli partnertalálkozó

Corteva™ téli partnertalálkozó

Hírek - 2020.01.11

Egymásra épülő ajánlatok a nemesítéstől a növényvédelemig A Pioneer, a DuPont és a Dow Agrosciences vállalatok egyesüléséből létrejött Corteva™ Agrisciences december elején Hajdúszoboszlón tartotta téli partnertalálkozóját. Az innovatív vállalat a növénynemesítés és a növényvédelem terén is olyan újdonságokat mutatott be 
a rendezvény résztvevőinek, melyek az átfogó Corteva™ technológiai megoldások részeként 2020-ban már a gazdálkodó rendelkezésére állnak.

Corteva™ téli partnertalálkozó


A rendezvény nyitó előadásában Borsos László ügyvezető hangsúlyozta: a technológiai fejlesztések egyik fontos célja az életminőség javítása. Ez a termelés profitabilitásának növelésén túl a ma meg­­szokott életminőség hosszú távú fenntartását, javítását is jelenti, aminek alapfeltétele környezetünk megóvása. 
A Corteva™ is ezen elvek figyelembevéte­­lével végzi fejlesztői munkáját, amit az utóbbi években több nemzetközi díjjal is jutalmaztak, mint például a csomagolástechnikai innovációs díj vagy az N-Lock™ nitrogénstabilizátorhoz köthető zöld kémiai díj. Ez utóbbi kapcsán Borsos László néhány gondolat erejéig kitért az N-Lock™ készítményre.

Az N-Lock™ azáltal, hogy késlelteti az ammónium átalakulását a talajban, megvédi a veszteséget okozó kimosódástól és denitrifikációtól, és a gyökérzónában tartja a nitrogént, hogy azt a növény valóban hasznosítani tudja. A technológiát alkalmazó kukoricatermelők eddig közel 1,3 millió tonna terméstöbbletet realizálhattak világszerte úgy, hogy közben a kör­­­­­nyezet védelméért is tettek.


Pioneer® kukoricák – 
válogatott csapat

A Pioneer® 2020-as kukoricakínálata 25 hibridet tartalmaz, közöttük négy (P9241, P9903, P0023, P9978) a szegedi nemesítőállomás dolgozóinak keze mun­­­­­káját dicséri. A takarmánykukoricák mellett a gazdák madáreleség, waxy és silókukoricák közül is választhatnak. A kínálat meghatározó hibridjeit és újdonságait Tímár Béla vetőmag-értékesítési igazgató mutatta be.

A FAO 300-as éréscsoport közepét képviselik a P9415 Optimum® AQUAmax® és 
a P9363 hibridek. A P9415 látványos ve­­ge­­tatív növekedésű, szép csöveket nevelő kukorica jó vízleadással. A P9363 tulajdonságai közül kiemelendő a termésbiztonság és a kimagasló aszálytűrés.

Az AQUAmax® minősítésű P9903 (FAO 390) a mai Pioneer-portfólió zászlóshajója. Megbízhatósága, alkalmazkodóképessége, fuzáriumtoleranciája a gazdálkodók egyik kedvencévé tette. A 2019-ben bevezetett P9757 (FAO380) hibridet kiváló termések és jó csőegészség jellemzi. 2020-ban a P9978 hibriddel (FAO 390) gazdagodik ez az éréscsoport, ami a P9903 és a P9757 előnyös tulajdonságait egyesíti.

A FAO 400-as éréscsoport elejéről a P0023 AQUAmax® hibridet megbízhatóság, alkalmazkodóképesség és kiváló csőegészség jellemzi. Éréscsoportjának kiemelkedő képességű tagja. Az új P0217 kései AQUAmax® kukorica (FAO 490) a Pioneer® kínálat igazi nagyágyúja, mely kiemelkedő termőképességű.

A genetikai értéken túl a Pioneer® nagy figyelmet fordít a vetőmag kezelésére is, aminek eredményeként 2019-ben bevezette a LumiGEN™ csávázási technológiát. Kukoricában a LumiGEN™ technológia egyik komponense egy széles körű védelmet adó gombaölő csávázószer, másik komponense pedig a Lumibio Kelta biostimulátor, ami jobb kezdeti gyökérnövekedést, fejlődési erélyt biztosít a kelő kukoricának. A vetőmagválaszték jelentős részéhez a védelem harmadik pilléreként rovarölő szeres csávázás is kérhető 
a drótféregkártétel okozta tőszámvesztés mérséklésére.

Védelem a kukoricának

A megfelelő növényvédelem alapvető fontosságú a kitűzött mennyiségi és mi­­nőségi célok elérésében, amihez Papp Zoltán herbicid-termékmenedzser az alábbiakat ajánlotta a figyelmünkbe:

• 
A kukorica gyomirtásának egyik meghatározó terméke a Principal® Plus Gold. Széles gyomirtó spektrumán belül külön erőssége a magról kelő és évelő egyszikűek elleni kiváló hatékonysága.
• 
A Principal® Plus Python™ csomag szintén egy- és kétszikűirtó spektrummal rendelkezik, még markánsabb kétszikűek elleni hatással (ide értve a selyemmályvát, mezei aszatot is).
• 
A Victus® OD és Python™ Flexi kombinációja kedvező árfekvésű, magról kelő egy- és kétszikű fajokkal fertőzött területekre ajánlott csomag, de a Victus® OD a kiváló kétszikűirtó Colombus™ EC-vel is kombinálható.

Papp Zoltán a gyomnövényeken túl felhívta a figyelmet az egyre nagyobb károkat okozó kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke elleni védelemre is. 
A toxinproblémák kockázatát növelő károsításuk ellen hatékony védelmet ad a Runner™ 2F rovarölő készítmény, illetve szin­­­tén a toxinszennyezés csökkentését se­­­­­gíti az Optimo® Care gombaölő szer használata.

Napraforgó-vetőmagok

A napraforgó termesztése nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, aminek egyik fontos pillérét a jelentős genetikai előrehaladás adja – mondta dr. Piukovics László vetőmag-termékmenedzser. Ehhez a fejlődéshez a Pioneer® olyan hibridekkel járult hozzá, mint a már 4 éve piacvezető Express* napraforgó, a P64LE25. Hosszú évekig nem született a li­­­­­nolsavas szegmensben olyan hibrid, amely felülmúlhatta volna. Az új P64LE136 középkorai Express* hibrid lépte meg ezt a szintet: rendelkezik mindazokkal a fontos tulajdonságokkal, ami a mai napraforgó-termesztésben fontos, 26 termőhely üzemi kísérleteiben pedig átlagosan 2 mázsa terméselőnyt mutatott a P64LE25-höz képest.

A magas olajsavas napraforgók között a Pioneer® zászlóshajója a középkorai P64HE133. Kiváló kórtani tulajdonsá­gú, szádorrezisztens hibrid, amely nagyon ma­­­­gas olajsavtartalmat produkál. E szeg­­­­mens újdonsága a P64HE144. A ko­­­rábbi Pioneer® HO-hibrideknél lényegesen ala­­­­­­csonyabb szárú, kiváló termőképességű és kórtani tulajdonságú hibrid. 
A P64HE133 és a P64HE144 egyaránt alkalmazható az Express* gyomirtási technológiában. A Clearfield** Plus gyomirtási rendszerhez ajánlott a P64LP140 hibrid. Jó alkalmazkodóképességű, a P64LE25 termésszintjén teljesítő, igen magas olajtartalmú, Protector® szádor és Protector® peronoszpóra minősítésű, linolsavas napraforgó.

Előadása zárásaként dr. Piukovics Lász­­­­­ló felhívta a hallgatóság figyelmét ar­­ra, hogy az előttünk álló szezonban a Pioneer® már napraforgóban is alkalmazza a LumiGEN™ csávázási technológiát.

Napraforgó, kalászosok védelme

A gyomnövények és kórokozó gombák elleni védekezés lehetőségeit mutatta be napraforgóban Papp Zoltán herbicid-termékmenedzser. Az ajánlat egyik eleme 
a P64LP140 hibridhez kapcsolódó csomagajánlat, amely 5 hektárra tartalmazza a szükséges vetőmagot, az alapkezeléshez az Encarit** (dimetenamid-P), az állománykezeléshez a Relay** (imazamox) gyomirtó szereket. Az egyszikűek elleni állománykezeléshez a jól ismert Perenal™ herbicidet ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. A napra­forgó szár- és le­­­­vélbetegségei elleni kezeléshez az Optimo® Care gombaölő szer a Corteva™ ajánlata, amely széles hatásspektruma mellett kedvező élettani hatással is bír.

A Corteva kalászosok gyomnövényei és kórokozó gombái elleni növényvédelmi javaslatait Amador Gergely és Hatoss Fanni foglalta össze. A magról kelő és évelő kétszikű fajok ellen a széles spektrumú Mustang™ Forte a Corteva első számú ajánlata, ha ezek mellett olyan egyszikű fajokkal is meg kell birkózni, mint a nagy széltippan, a héla zab és a rozsnokfajok, akkor pedig a Genius™ WG használata javasolt tavasszal. 
A késői kezelések gyomirtó szere a zászlós levél megjelenésé­ig kijuttatható Colombus™ EC. A betegségek elleni védekezésekhez most a Wirtuoz® Trio P csomagot ajánlották 
a hall­­gatóság figyelmébe. A csomag há­­rom készítménye közül az első kezelésre javasolt Optimo® Care és Talius™ kombináció teljes körű védelmet biztosít 
a le­­­­­­vélbetegségekkel szemben, a Wirtuoz® pe­­­­dig tartós és hatékony védelmet ad a kalásznak, kiemelten a fuzáriumfajok ellen.


Corteva™ Technológiai Bónusz Program

A Corteva™ a kukorica-, napraforgó- és ga­­­­­bo­­na­termesztők számára is jelentős kedvez­ményeket biztosít. Ez vonatkozik a ve­­­tőmagra és a növényvédő szerekre is, együttes vásárlásuk pedig extra kedvezményekre jogosít. A programról a leg­­­­fontosabb információkat Csekő József is­­­mertette.

Kukorica esetében 8 hibrid (P0023, P0412, P9241, P9363, P9415, P9757, P9903, P9911), a Principal® Plus Gold, Principal® Plus Python™, Victus® +Python™ Flexi gyomirtószer-csomagok és az N-Lock™ vesz részt a programban. Napraforgó esetében valamennyi Pioneer®-hibrid, az Optimo® Care és Perenal™ készítmények vásárlásakor érvényesíthető, míg kalászos gabonáknál Mustang™ Forte, Genius™ WG, Corte™ SE gyomirtó szerekből és Wirtuoz®, Wirtuoz® Trio P gombaölő szerekből alkotott csomagoknál. Vetőmag esetében 2020. január 31-ig, növényvédő szereknél március 31-ig kell a vásárlási szándéknyilatkozatot megtenni a programban való részvételhez, a vásárlásnak pedig június 19-ig kell megtörténnie. További részletekkel és a szándéknyilatkozattal kapcsolatban a Corteva™ területi kollégái nyújtanak segítséget az érdeklődőknek.

Tapasztalatok a Viballa gyomirtó szer 
szükséghelyzeti engedélyes felhasználásáról 

Az engedélyezés alatt álló Viballa™ gyomirtó szert 2019-ben szükséghelyzeti engedéllyel lehetett felhasználni bármilyen gyomirtási rendszerbe tartozó napraforgóban, olyan gyomfajok ellen, mint a parlagfű, fehér libatop, selyemmályva, szerbtövisfajok. A készítmény kijutatása a napraforgó 6 leveles állapotától csillagbimbóig lehetséges, más készítményekkel nem javasolt kombinálni. A Corteva™ a saját vizsgálatok mellett kérdőíves felméréssel gyűjtötte össze a termelői tapasztalatokat. Az összesített eredmények alapján Papp Zoltán elmondta:

• 
Szárba indult (akár 40-50 cm-es) gyomnövények ellen is tökéletesen kifejtette hatását, azok gyorsan, látványos tünetek mellett pusztultak el.
• 
A kezelés után átmeneti turgorvesztés jellemző, ezt követően semmilyen fitotoxikus tünetet nem tapasztaltak a napraforgón.
• 
A fent említett négy faj mellett a vadkenderrel való versengéstől is eredményesen mentesítette a napraforgót.
A pozitív tapasztalatok hatására a Corteva™ 2020-ra is kérelmezi a készítmény szükséghelyzeti engedélyét.

 

™, ®: A Corteva bejegyzett márkaneve.
*Az FMC-Agro bejegyzett márkaneve.
** A BASF bejegyzett márkaneve.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gombaölő szer, növényvédelem, kalászosok, kukorica, napaforgó, hibrid, nemesítés, rovarölő, gyomirtó szer, Corteva

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...