Hirdetés
Az EU tenne a neonikotinoidok sürgősségi felhasználása ellen

Az EU tenne a neonikotinoidok sürgősségi felhasználása ellen

Hírek - 2019.05.21

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy tegyenek lépéseket Romániával és Litvániával szemben, hogy azok ne adhassanak ismételten sürgősségi felhasználási engedélyt a klotianidin, imidakloprid és tiametoxam neonikotinoid rovarölő szereknek.

A bizottság már februárban közölte, hogy tenni kíván annak érdekében, hogy érvényt szerezzenek a három hatóanyag szabadföldi felhasználása tiltásának. Az indítvány megtárgyalandó pontként szerepel az EU Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága májusi napirendjében, de szavazás nincs róla előirányozva.

A neonikotinoidok tiltására a méhek védelmében került sor, de ettől eltérhetnek a tagállamok, ha átmeneti engedély kiadásáról van szó, szükséghelyzetben.

Azonban egy vizsgálat rávilágított, hogy 2017-ben több engedélyt úgy adtak ki, hogy az nem volt jogos, mert rendelkezésre álltak helyettesítő termékek. Emiatt a bizottság tavaly figyelmeztette a tagállamokat, hogy figyelemmel fogja kísérni a helyzetet.

Szintén megvitatja a bizottság, de nem szavaz róla, hogy az Európai Bizottság nem újítaná meg a tiakloprid neonikotinoid rovarölő engedélyét. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az általa készített értékelés összefoglalásában bizonyos veszélyes tulajdonságokkal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát. A Bayer kérvényezte, hogy veszélyes hatóanyagok is a piacon maradhassanak, ha nem létezik megfelelő helyettesítő termék. Azonban az EFSA úgy találta, hogy megfelelően bő alternatív hatóanyag-termékskála is rendelkezésre áll több kártevő-kultúra kombináció kezelésére.
Forrás: Agrow, Fotó:pixabay.com

Címkék: rovarölő szer, Európai Bizottság, neonikotinoidok
Kiemelt hírek