A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A francia elnök már kevésbé biztos abban, hogy három éven belül betiltanák a glifozátot

Hírek - 2019.02.20

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, nincs rá garancia, hogy a glifozát gyomirtó használatát országában három éven belül be lehet tiltani. Tavaly az elnöknek még az volt a szándéka, hogy a glifozát általános felhasználását három éven belül megszüntesse.

A francia elnök már kevésbé biztos abban, hogy három éven belül betiltanák a glifozátot


Egy állampolgárokkal folytatott vitában Macron elnök elmondta, nincs százszázalékosan meggyőződve arról, hogy a glifozátot ki lehet vezetni, mivel az akár gyilkos hatású lehet a francia mezőgazdaságra. A vita részét képezi egy három hónapig tartó, nemzeti szintű tanácskozásnak, amely nemrég kezdődött, és amelyről az elnök azt reméli, hogy lecsillapítja a gazdasági reformjaival szembeni tiltakozásokat.

Az elnök kijelentését Didier Guillame mezőgazdasági miniszteré követte, aki állítólag maga döntött a glifozáthasználat leállításának 2021. január 1-i dátumáról: „Azt gondolom, nyolcvan százalékra leszünk képesek” – mondta a France 2 csatornán. Hozzátette, az elnök mindig úgy fogalmazott, hogy „senkit sem hagyhatunk megoldás nélkül”.

Novemberben a francia mezőgazdasági és a környezetvédelmi miniszter még arról beszélt, hogy a francia elnök célját, a glifozáthasználat három éven belüli megszüntetését el szeretnék érni. Azonban szeptemberben a Nemzetgyűlés visszautasította, hogy törvénybe foglalja a glifozát három éven belüli betiltását. Az volt a második alkalom, hogy a próbálkozás elbukott a Nemzetgyűlés előtt; az előzőre májusban került sor.

Forrás: Agrow

Címkék: gyomirtó, glifozát