TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Hitelprogram a szaktárcától

Hitelprogram a szaktárcától

Hírek - 2019.01.29

Új kamattámogatási hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére. A magyar agrártermelőknél jelenleg az egy hektáron megtermelt jövedelem elmarad az európai uniós gazdákétól.

Az új kamattámogatási hitelprogramról az agrárminiszter először az AGROmashEXPO–Agrárgépshow szakkiállítás megnyitóján beszélt. Nagy István elmondta, hogy 2019 az építkezés évének tekinthető, a fejlődést a Vidékfejlesztési Program (VP) által már megítélt 620 milliárd forint beruházási támogatás ösztönzi – áll az MTI hírében.

Ugyanakkor az eddigi pályázatokon látható volt, hogy jóval többen adták be igényüket, mint ahányan nyerni tudtak. A mezőgazdaságban van beruházási szándék, ezt a folyamatot nem akarják megtörni – jelentette ki a tárcavezető később az M1 csatornán. A miniszter kiemelte, hogy az agráriumban szükség van kamattámogatású hitelezési programra, hiszen az Európai Unió mezőgazdasági fejlesztésre fordítható forrásai ebben a fejlesztési ciklusban már gazdára találtak.

Nagy István szólt arról, hogy a mezőgazdasági technológia fejlődése rohamos tempóban halad, aki nem ruház be, az véglegesen lemarad. A versenyképesség növeléséhez beruházás szükséges, és ebben segíteni kell a gazdákat. El kell érni azt is, hogy a hozamnövekedés jövedelemnövekedéssel is járjon. A magyar agrártermelőknél jelenleg az egy hektáron megtermelt jövedelem elmarad az európai uniós gazdákétól, ezért is kellenek a technológiai beruházások.

A termelőknek a 2018. évi kérelmeik után tavaly 187 milliárd forint közvetlen támogatást fizettek ki előleg és részfizetés formájában, a következő hetekben, hónapokban pedig további 230 milliárd forint kifizetésével segítik finanszírozásukat és jövedelemtermelő képességük fokozását. A közelmúltban 50 milliárd forintos kerettel új beruházási pályázatot is hirdetett a tárca az élelmiszer-feldolgozás és a borászati ágazat számára. Emellett továbbra is elérhető a mezőgazdasági üzemek energiahatékonyság-javítását célzó 35 milliárd forintos felhívás.


Forrás: MTI

Címkék: támogatás, pályázat, mezőgazdaság, versenyképesség, hitel, Nagy István
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Traktor útmutató: a legkedveltebb traktormárkák ...

A magyar agrárium elképzelhetetlen a traktorok és más mezőgazdasági erőgépek nélkül. Mivel az ország művelés alá ...