étolaj

Napraforgódara enyhítheti a vészes hazai fehérjehiányt

Mintegy 9 milliárd forint értékű vállalati beruházásaként új üzemet épített a Bunge Zrt. a martfűi gyárában. Az étolaj készítése során melléktermékként keletkező napraforgódarából GMO-mentes termelésnél felhasználható takarmány-alapanyagot állítanak itt elő.

A beruházás két évvel ezelőtt indult, és a tervek szerint több mint 10 milliárd forint árbevételt generál majd éves szinten. A beruházással tovább erősödött a Bunge martfűi jelenléte, az új üzemben 21 új munkahely jött létre – közölte Wojciech Jachimczyk, az amerikai tulajdonú cég vezérigazgatója az MTI-vel. Az új feldolgozó egységben elsősorban hazai alapanyagból magas fehérjetartalmú, GMO-mentes termelésnél felhasználható, napraforgó alapú növényi takarmány-alapanyagot állítanak elő, és forgalmaznak SunPro márkanéven.

A termék gyártásához a napraforgómag feldolgozása során az étolaj mellett keletkező jelentős mennyiségű napraforgódarát használják fel. A SunPro olyan szabadalmaztatott eljárás, amelynek segítségével e napraforgódarából takarmányozási szempontból értékesebb termékcsaládot állítanak elő. A SunPro46 – ez a termékcsalád 46 százalékos fehérjetartalmú tagja – alkalmas szójadara helyettesítésére elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban. Az alacsonyabb fehérjetartalmú, magasabb rosttartalmú SunPro20 pedig a beltartalmi értékei miatt a kérődző állatok takarmányozására alkalmas.

A fejlesztés gazdasági hátteréhez tartozik, hogy Magyarország a legtöbb mezőgazdasági termékből exportőr, kivételt képez ez alól a magas fehérjetartalmú takarmánydara, főként szójadara. Ebből az ország jelentős importra szorul, ami évente 600 ezer tonna terméket jelent 70–75 milliárd forint értékben. Az importfüggőség enyhítésére szolgálhat megoldásként a Bunge martfűi új üzeme, amely a magyarországi viszonyok között rentábilisan termeszthető napraforgóra épít.

Az 1980-ban átadott martfűi növényolajgyárban eleinte csak nyersolajgyártás folyt, majd az 1990-es évek elején kezdődött a finomító üzem és az étolaj-kiszerelés fejlesztése. Az amerikai Bunge Limited 2002-ben vásárolta meg a gyárat is üzemeltető vállalatcsoportot, és a tulajdonosváltás után indult intenzív fejlesztés nyomán a martfűi gyár Európa egyik legmodernebb termelőüzemévé vált. A Bunge Zrt. nettó értékesítési árbevétele 2017-ben 140,4 milliárd forint volt, 2016-ban 127,2 milliárd forintot tett ki.



Forrás: MTI

Tags: növénytermesztés, napraforgó, takarmány, fehérje, Bunge, étolaj

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom