A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Folyamatos innovációra van szükség az agráriumban

Hírek - 2018.09.28

Az agrárexport továbbfejlődésének alapját elsősorban a termelés hatékonyságának növelése és a termékválaszték modernizálása jelenti. Ehhez nélkülözhetetlen a technológiai fejlesztés, a digitalizáció, a tudásátadás és az innováció ösztönzése - hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Miskolcon tartott előadásában.

Folyamatos innovációra van szükség az agráriumban


A második alkalommal megrendezett Befektetés Ösztönzési - Agrár Gazdasági Fórumon a szaktárca államtitkára elmondta, hogy a külpiaci értékesítés egyre nagyobb mértékben támogatja a magyar mezőgazdaság fejlődését, és makrogazdasági jelentősége is meghatározó. Az agrárexport 2017-ben rekordértéket ért el: 11 százalékkal növekedett egy év alatt.

Kulcsfontosságú a magyar mezőgazdaság termékeinek meghatározó részét hasznosító élelmiszer-feldolgozás fejlesztése. A 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban hazai és EU-s forrásokból mintegy 300 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére. A jó ár, a megfelelő méretű és minőségű árualap mellett GMO-mentességünk megőrzése jelentős érték az erre érzékeny, fizetőképes piacokon – emelte ki.

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikához kapcsolódóan Kis Miklós elmondta, hogy olyan követelményeket és támogatási intézkedéseket szeretne a szaktárca megfogalmazni, amelyek egyszerre képesek szolgálni az agrárágazat versenyképességének növelését, fenntartható fejlődését, a természeti erőforrások védelmét és a gazdálkodók jövedelembiztonságát csakúgy, mint a pénzek gyors, hatékony és jogszerű kifizetését. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a feladatok megfelelő finanszírozásához elengedhetetlen a korábbi támogatások értékének megőrzése. A magyar gazdálkodók érdekeinek érvényesítéséhez éppen ezért a kormány intenzív egyeztetéseket folytat tagállami, bizottsági és más partnerekkel egyaránt.

Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: innováció, GMO, agrárium, közös agrárpolitika, agrárexport, digitalizáció