A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Függetlenül és elkötelezetten

Hírek - 2018.09.27

KWS-partnertalálkozó a muronyi nemesítőállomáson. Stratégiai szempontból kiemelt szerepkörrel bír az anyavállalaton belül a KWS magyarországi Kukoricanemesítő Állomása – ennek tevékenységét, eredményeit, valamint a KWS kukoricahibridjeit, közöttük az újdonságokat; a KWS KASHMIR-t, KWS DURANGO-t és KWS SMARAGD-ot ismerhették meg a termelők, KWS-partnerek és a sajtó képviselői azon a partnertalálkozón, amelyet a Békés megyei Murony határában létesített nemesítőállomáson rendezett szeptember 13-án a KWS Magyarország Kft.

Függetlenül és elkötelezetten


Földrészünk egyik legrégebbi, piacvezető vetőmagtermelő és -forgalmazó vállalata a KWS SAAT SE. A német családi tulajdonban lévő céget Klein Wanzlebenben alapították százhatvankét évvel ezelőtt, majd székhelye szűk száz év után ugyan átkerült Einbeckbe, de nevében megőrizte „születési” helyét. A KWS csoport leányvállalata, az 1999-ben alakult KWS Magyarország Kft. a hazai vetőmagpiac meghatározó szereplője.

Innováció, kutatás-fejlesztés

A KWS-csoport nagy múltú, független vállalkozás, amely ellenáll az akvizíciós kezdeményezéseknek; függetlenségét megőrizve a jövőben is önállóan kíván dolgozni – hangsúlyozta a muronyi partnertalálkozó megnyitó-köszöntőjében Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte: a KWS elkötelezett az innovációra. Évről évre magasabb hányadot fordítanak az éves árbevételéből kutatásra, fejlesztésre: a korábbi időszakban jellemző 15 százalék napjainkban megközelíti a 20 százalékot. A cég tehát egyre nagyobb erőforrást biztosít nemesítésre, kutatás-fejlesztésre. Ezen a területen a 2010-es évektől a kukoricanemesítés tekintetében jelentős szakmai irányvonalváltás kezdődött, amit napjaink egyik meghatározó környezeti problémaköre, a szárazság- és aszálytűrés tett szükségessé. Az előttünk álló szezonban, 2019-ben már a harmadik generáció termékeit fogjuk bevezetni ebből a 2010-ben elindított, szárazság- és aszálytűrő hibridek előállítására kidolgozott programból – mondta el bevezetőjében az ügyvezető.

75 ezer parcellás fajtakísérleti hálózat

A 2002-ben alapított muronyi nemesítőállomást annak vezetője, dr. Németh Tamás mutatta be a nagy számban megjelent termelőknek, a cég vevőkörének. Mint elmondta, az itt zajló nemesítési munka a korai és középérésű kukoricahibridek csoportjára fókuszál, fő kutatási területük a FAO 300 kontinentális éréscsoport. Cél a kontinentális éghajlati adottságokra legjobban adaptálható nagy termőképességű, aszály- és stressztűrő, betegségnek ellenálló hibridek előállítása. A legváltozatosabb agroökológiai viszonyok mellett tesztelik a KWS-genetikát, hogy csak a legjobb adottságokkal bíró hibridek kerüljenek be a portfólióba.

A KWS délkelet-európai nemesítési központjaként az állomás 75 ezer parcellás fajtakísérleti hálózata több mint tucatnyi helyszínt fed le Magyarországon, Romániában és Ausztriában. Tenyészkertjeikben zajlik többek között a vonalfenntartás, a betegség-ellenálló képesség vizsgálata. A muronyi központi tenyészkertben történik az összes vizsgált hibrid szülői vonalainak megfigyelése, felszaporítása, keresztezése, új családok indítása. A nemesítési folyamat lerövidítése érdekében kontraszezonális termelést és kísérleteket is beállítottak a téli hónapokra Dél- és Közép-Amerikában. Ez a kiterjedt kísérlethálózat a nemesítőknek lehetőséget biztosít a genetikai alapok fejlesztésére különböző talajokon.

A legígéretesebb hibrideket három belső vizsgálati évet követően jelentik be a NÉBIH kisparcellás fajta-összehasonlító kísérleteibe, amelyekben további két kísérleti évben kell a legszigorúbb követelményeknek megfelelniük. A legjobban teljesítő kukoricahibridek hosszú, alapos tesztelés után kaphatnak állami elismerést és jelenhetnek meg a vetőmagpiacon; a családindítást követő kilencedik-tizedik évben juthatnak a termelőkhöz.

Csúcstechnika kinn és benn

A nemesítőállomás udvarán dr. Németh Tamás bemutatta a vendégeknek a kukoricanemesítéshez alkalmas legmodernebb géppark két tagját is: az egyszerre két kísérleti parcellát learatni és külön lemérni képes ikerparcella-kombájnt és a számítógép-vezérlésű precíziós parcellavetőgépet. A speciális munkagépek, valamint a csúcstechnológiát képviselő szárító-, morzsoló-, csávázó-, vákuum- és fotocellás magszámláló berendezéseik mind a nemesítési munka hatékonyságát szolgálják.

Aszály ellen: ClimaControl³ hibridek

A határban a csárdaszállási Agrár Zrt. földjén beállított KWS-fajtasorok bemutatójával folytatódott a találkozó. Itt Pintér János, a KWS Magyarország termékmenedzsere ismertette a KWS új kukoricahibrid-kategóriáját: a hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportját, amely ClimaControl3 néven került a cég portfóliójába. Három jól elkülönülő fenológiai fázisban, a virágzás előtt, alatt és után a ClimaControl³ hibridek, mint a KWS SMARAGD, KWS KASHMIR, KWS DURANGO, a legkevésbé károsodnak hő- és szárazságstressz esetén a kimagaslóan fejlett gyökérzetüknek, a kiváló víz- és tápanyag-hasznosító képességüknek, a hím és női virágzat együtt virágzásának, továbbá a párologtatási veszteségek mérséklésének köszönhetően.

A fajtasorok hibridjeit – úgymint KWS DURANGO, KWS KASHMIR, KWS SMARAGD, KONSENS, KONFITES, KOLLINEAS, KWS 2482, KWS 4484, KAMPARIS és KWS 2370 – Berecz Balázs régióvezető mutatta be a KWS-partnereknek.

Pallós Mihályt, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetőjét az elmúlt évek fejlesztéseiről, újításairól kérdeztük.

Pallós Mihály

„Az elmúlt években nagyon sok újítás történt cégünknél. Elsőként említhetem a kukoricanemesítési programot, amelyben a szárazságtűrőbb, a stresszhatásokat kivédő hibridek nemesítése irányába mozdultunk el. Ennek a munkának ma már sorra jönnek az eredményei. Dr. Németh Tamás prezentációjában érzékeltette, hogy a nemesítési folyamat évekig tart, és csak a hivatalos elfogadás után kerülhet ki egy hibrid a termesztésbe. A szárazságtűrő hibridcsoportnak, amely ClimaControl³ emblémával ellátva kerül forgalomba, eddig négy jeles képviselője van, ez hamarosan ötre bővül. Másodikként sorolhatom, hogy újjáélesztettük a napraforgóprogramot, két saját nemesítésű napraforgóhibriddel jöttünk ki a piacra, és rövidesen megjelenünk a harmadikkal is. Ezek a fejlesztések jelentős erőforrásokat, eszközöket igényelnek, vető- és betakarítógépeket, amelyekből mindig a legújabbakat vesszük, mert a jövőt tartjuk szem előtt. A harmadik említésre méltó növény az őszi káposztarepce, amely a cég sikertörténete. Ebben ugyanis piacvezetők vagyunk, Magyarországon mi értékesítjük a legtöbb káposztarepce-vetőmagot, közel húszezer zsákot, amelyet egy francia–német nemesítési programból kapunk, itthon ugyanis nincs káposztarepce-nemesítő állomás. Kukoricából nyolcvan-százezer zsák közötti volument értékesítünk itthon, ezzel öt-hat százalék a részesedésünk a hazai összforgalmazásból. Az anyacég Európában a második legnagyobb piaccal rendelkezik. Magyarországon háromezer-ötszáz, négyezer partnerünk van, akik közül sokakat meghívtunk erre a rendezvényre, miként a média képviselőit is, hogy láttassuk magunkat általuk – köszönjük a megjelenésüket! Azt valljuk, jól dolgozni alapkövetelmény, de nekünk ez nem elég, mindig jobbat és jobbat kell nyújtanunk.”


Kulcsár Antal Végegyházáról (Békés megye) érkezett, a RockDairy Kft. műszaki vezetője. Párja holland hölgy, Sieuwke van Ruiten agrármérnök, a cég egyik meghatározó szakembere.

„A kft. tulajdonosi körét részben családtagok, részben befektetők alkotják. Négyszázötven-ötszáz hektáron gazdálkodunk, de a fő tevékenységünk az állattenyésztés. Holstein-fríz szarvasmarhát tartunk, jelenleg átlag 750 fejőstehén létszámmal, a teljes állomány mintegy 1500 egyed. Az utóbbi években jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Elsődleges cél volt az állattenyésztés technológiai és infrastrukturális fejlesztése, majd az ehhez tartozó géppark korszerűsítése és bővítése. Ennek jelentős eredményei az új istállócsarnokok és egy korszerű, 50 állásos karusszel fejőház. Jelenleg növénytermesztésünk gépigényének kiszolgálása, korszerűsítése és a hatékonyság növelése a cél. Az állatállomány ellátásához szükséges takarmányt döntően magunk készítjük. A szemestakarmányt nagyrészt a piacról szerezzük be, ami speciálisabb szaktudást igényel, például a lucernaszenázs, a kukoricaszilázs, azt mi állítjuk elő. Kukoricából évente hét-nyolcezer tonna szilázst készítünk. A kukorica-vetőmagok nagy részét az utóbbi években a KWS-től szerezzük be, az ő fajtáikkal értünk el igen szép eredményeket mind a termesztés, a klimatikus viszonyok tűrése, mind pedig a beltartalmi értékek terén. A KONSENS kimagasló teljesítményt nyújtott, mellette a KRASSUS is egy jól bevált fajta. Sokéves a kapcsolatunk velük, elégedettek vagyunk a termékeikkel. Erre a rendezvényre szívesen jöttem, hiszen kiváló partnerünk a KWS. Jellemzően csendben dolgozunk terveink megvalósításán, az eddig elért eredményeink pozitívak, de kemény munka áll még előttünk. A jövőben talán több időt fordítunk arra, hogy hasonlóan színvonalas szakmai rendezvényekre is ellátogassunk, ugyanakkor továbbra is az általunk kijelölt úton szeretnénk.

Képgaléria megtekinthető itt!
Szerző: S. F. – T. I.


Címkék: kukorica, kukoricahibridek, KWS