hústermék

Minden ötödik hústermék hamis

A britek nem lehetnek biztosak abban, hogy valóban olyan hústerméket vásároltak maguknak, amelyet az élelmiszercímkén megjelenítenek a forgalmazók. Egy közelmúltbeli vizsgálat szerint minden ötödik áru hamis.

A címkén nem szereplő állatok DNS-ét is megtalálták brit élelmiszertermékekben. Minden ötödik minta esetében ezt tapasztalták a 2017-es vizsgálatok során, sőt némelyikben négy különböző húsfélét is észleltek.

A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) 665 terméket vett alaposabb szemrevételezés alá, és közülük 145-ben talált nem odaillő összetevőt a BBC jelentése szerint. Az eljárás során éttermek és szupermarketek kínálatából is válogattak. Előfordult, hogy a címként feltüntetett húsféle nem is szerepelt a termékben.

Leggyakrabban a bárányhúst próbálták mással helyettesíteni, de nem kell megijedni, mert a csalást legtöbbször marhahús hozzáadásával hajtották végre. Emellett sertés-, csirke- és pulykahús került még a drágán értékesített bárányhúsba „pótlékként”. Elsősorban a darált húsokat, kolbászokat és a – briteknél népszerű – curryvel ízesített éttermi húsételeket hamisították meg ilyen módon.

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: bárány, élelmiszeripar, hús, Nagy-Britannia, hamisítás

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom