Hirdetés
„Terhességi” teszt gyomokra

„Terhességi” teszt gyomokra

Hírek - 2018.06.22

Létezik már olyan eljárás, amely képes kimutatni bizonyos gyomféléknek a vegyszerekkel szembeni ellenállóságát. Az Angliában kifejlesztett eszköz a humán terhességi teszt elve alapján működik.

A parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) akár 80–90 cm-esre is megnövő, ősztől tavaszig csírázó gyomnövény. Nálunk is gyakran előfordul a Dunántúl nyugati részein, de országszerte is rohamosan terjed. Elsősorban gabonákban fordul elő, ugyanakkor repcében, cukorrépában, pillangósokban is felbukkanhat. Mivel a csapadékos, hűvösebb klímát kedveli, Angliában is komoly fejfájást okoz a gazdáknak, ám a newcastle-i egyetem kutatói által kifejlesztett új eszköz komoly fegyvert jelenthet az ellene való harcban.

A szakemberek a humán terhességi tesztet vették alapul, ám itt a megjelenő csíkok nem a baba közelgő érkezésére, hanem a gyom vegyszerekkel szembeni rezisztenciájának mértékére utalnak. A BReD névre keresztelt eszköz – amelyről az AgriLand szakportál adott hírt – körülbelül 5 perc alatt eredménnyel szolgál a termesztők számára.

A teszt a „szokásos” módon működik, tehát színes vonalkákkal utal a rezisztencia erősségére, így a gazdák megalapozott döntést hozhatnak a gyom elleni védekezés módjáról. Ez Angliában nem feltétlenül jelent kémiai beavatkozást, hiszen a közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a parlagi ecsetpázsit minták 80 százaléka magas fokú herbicid-rezisztenciát mutat az olyan gyomirtó szerekkel szemben, amelyek a búzában szelektív módon e gyomfaj irtásra használhatók.

A newcastle-i kutatók által kifejlesztett eszköz a metabolikus rezisztenciát teszteli: ez az az eset, amikor a gyomok az enzimeikkel „kimossák” a vegyszert, mielőtt az elérné a fehérjéket. Mindegyik megvásárolható doboz 5 tesztszalagot tartalmaz (az ára 40 font, vagyis 15 ezer forint), és tulajdonképpen csak azt mutatja meg a gazdának, hogy alacsony vagy magas rezisztenciáról van-e szó, finom árnyalatok kimutatására egyelőre nem alkalmas.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növénytermesztés, gyomirtás, teszt, Anglia, rezisztencia
Kiemelt hírek