A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Sehogy sem állnak az amerikai gazdák a vetéssel

Hírek - 2018.05.03

Jelentősen késnek az amerikai gazdák a kukorica és szója vetésével a megszokottnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt. Ez alighanem későbbi betakarítást is jelent majd, ami kihathat a világpiaci árak alakulására.

Sehogy sem állnak az amerikai gazdák a vetéssel


Jelentősen el vannak maradva az amerikai gazdák a kukorica és a szója vetésével az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) április 30-i jelentése szerint. A kukorica 17 százaléka került a földbe addig az időpontig, pedig tavaly ilyenkor már a magok 32 százalékát elvetették, sőt az 5 éves átlag is bőven efölött van (27 százalék).

A szórás is óriási, hiszen Illinois államban már 32 százaléknál tartottak április legvégén, miközben Indianában csupán a kukorica 8 százaléka volt elvetve, Minnesotában pedig még neki sem kezdtek a munkának. Hasonló a helyzet a szója esetében is, ugyanis a tavalyi 9 százalékos aránnyal ellentétben mostanra csupán a területek 5 százalékánál végeztek a vetéssel. Ez alighanem mindkét termény esetében későbbi betakarítást jelent majd, ami várhatóan kihat az árak alakulására is.
Címkék: növénytermesztés, szója, vetés, kukorica, USA