A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

80 tehén mindenkinek elég lenne?

Hírek - 2018.02.27

Vajon érdemes elhanyagolni a családot a nagyobb profit érdekében? Egy ír gazda szerint 80 tehén már bőven elegendő a létfenntartáshoz, felesleges a munka rabszolgájává válni. Ez lenne a kisgazdaságok jövője?

80 tehén mindenkinek elég lenne?


80 tehén bőven elég a megélhetéshez, nem kell a minél nagyobb profitot hajszolni – vallja egy írországi gazda. A szigetországi tejszállítók szövetségének elnökhelyettesi posztját is betöltő Lorcan McCabe maga is ennyi jószágot tart, és mindehhez egy 40 hektáros területet művel az AgriLand portál riportja szerint. A korlátlan növekedést már csak az egyre szaporodó környezetvédelmi és egyéb előírások miatt is feleslegesnek tartja.

Már Írországban is egyre komolyabb gondot jelent a szakmában jártas, megbízható munkaerő hiánya, ami megint csak a nagyobb csordák ellen szól.

ermészetesen egy bizonyos létszám alá sem érdemes lemenni, 40 egyednél kisebb állománnyal már nagyon nehéz a család megélhetését biztosítani. A négygyermekes ír gazda szerint fájó, hogy 3-4 évtizede még elegendő volt egy kereső személy a háztartásban, és az állattenyésztés biztos bevételi forrásnak számított. A mai modern világban viszont – a lakás, az autók fenntartásához, a gyerekek iskoláztatásához – már mindkét szülőnek munkába kell állnia.

Lorcan McCabe a maga 75–80 tehenével viszonylag kényelmes életet folytatott már a kezdetek óta. Az első fejést reggel 8 óra utánra időzítette, utána elvitte a két idősebb gyermekét az iskolabuszhoz, majd a két kisebbet a bölcsődébe fél 10 körül. Még arra is volt ideje, hogy délben, illetve 3 óra körül újra összeszedje őket, hiszen az így szabaddá vált 2-3 órájában a munkája nagy részét el tudta végezni. Közben a felesége dolgozni járt, így a főzés is részben a férjre hárult.

Az ír gazda szerint az állattartást mindenkinek úgy kellene végeznie, hogy ne váljon a rabszolgájává. Egy nagyobb állomány mindennapi kiszolgálása egyértelműen a családi élet rovására megy, ezért érdemes valahol meghúzni a határt.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: állattenyésztés, tejtermelés, tehén, családi gazdaság, Írország