A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Kiváló teszteredmények a BC hibridekkel

Hírek - 2018.02.05

A Bc Intézet 120 éves fennállásának évében Magyarországon is bemutatta hibridkukorica-kínálatát a magyarországi termelőknek. Az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon nagy volt az érdeklődés a BC hibridek 2018-as termékpalettája iránt.

Kiváló teszteredmények a BC hibridekkel


A kínálatban szereplő minden hibrid több éves tesztelésen ment át számos magyarországi helyszínen, így bebizonyosodott, hogy alkalmazkodtak az agroökológiai feltételek közötti termesztéshez. A magas hozam és az alacsony víztartalom mellett a hibridek kiváló szemminőséggel rendelkeznek, ami elsődlegesen a szemek fehérjetartalmára, ragyogó karotinoid pigment tartalmára, és az antioxidáló anyagtartalomra vonatkozik. A minőségi szemű hibridek magas tápértékűek, bizonyított alacsony mikotoxintartalom és nagy egészségügyi biztonság jellemzi őket, ami a megfelelő állattakarmányozáshoz, valamint az emberi étkezésben való biztonságos felhasználáshoz szükséges. A magyarországi gazdák nagy érdeklődéssel fogadták a BCI hibrideket.

A paletta minden hibridjét számos magyarországi helyszínen tesztelték, melyek sikeresen alkalmazkodtak az itteni agro-ökológiai adottságokhoz. A dél-somogyi homokhát jelenti a legkomolyabb kihívást a gazdálkodók számára savanyú homoktalajával. Ezért a BCI Magyarország felkérte Skrut Zoltán családi gazdálkodót, akinek Somogy megye délnyugati részén található a gazdasága, hogy 2017-ben a BC kukorica vetőmagot 3,6 ha-on tesztelje.

“Vetés után a kelési arány 92-97 %-os volt, növekedésük egységes, a talaj árnyalása is megfelelő volt. Őszre az aszályos nyár ellenére egységes táblát kaptunk, mire jött az októberi betakarítás. A termés a szélsőséges időjárás ellenére, a mi gyenge homoktalajunkon meglepően igen jó eredményt hozott, 7,3 tonna/ha, szemnedvessége 17%-os volt. “ – olvashattuk a gazda beszámolójában.

Magyarországon a legkeresettebb kukoricafajták az éghajlatnak köszönhetően a korai és a középérésű hibridek. Az Alibi, a Thriller és a BC 323-as hibridek voltak az első helyen, mivel ezek a fajták rendelkeznek azokkal az általános követelményekkel - kitűnő korai növekedés, tökéletes szárazságtolerancia, gyors vízleadás, magas és stabil hozam - melyek segítségével alkalmazkodni tudnak a hazai körülményekhez.

A BCI Magyarország természetesen a teszteredmények figyelembevételével, a gazdák véleményei alapján, a magyarországi viszonyokhoz alkalmazkodva alakította ki horvát szakemberek segítségével a 2018-as termékpalettát.

Az érdeklődő gazdálkodók bővebb tájékoztatást a +36-20-387-8728 telefonszámon, illetve a bcim@bcim.hu e-mail címen kérhetnek.


Címkék: hibrid, AgrárgépShow, AGROmashEXPO, hibridkukorica, BC hibridek