Hirdetés
Elvitte az aszály a termést

Elvitte az aszály a termést

Hírek - 2017.07.31

A dél-európai szárazság súlyosan veszélyezteti az olasz és a spanyol gabonatermést, ami az elmúlt húsz év legalacsonyabb szintjére eshet, ugyanakkor szintén rossz hatással van az olajbogyóra és a mandulára – írta a Reuters hírügynökség.

Kasztília és León, Spanyolország legnagyobb gabonatermelő régióiban a termésveszteség az előzetes becslések szerint körülbelül 60-70 százalékos.
„Az idei év nem rossz, hanem katasztrofális. Nem emlékszem egy ilyen évre” – mondta Joaquin Antonio Pino gabonatermelő Sinlabajosban.

Pino azt mondta, hogy sok területen még nem takarítottak be, mert a bevételek nem fedeznék a munkások bérét sem. Míg az Európai Unió nagy búzaexportőr, Spanyolország és Olaszország általában búzabehozatalra szorul Franciaországból, Nagy-Britanniából és Ukrajnából. Ágazati elemzők – köztük az Agroinfomarket – úgy vélik, hogy Spanyolország búzaimportja várhatóan több mint 40 százalékkal 5,6 millió tonnára nő a 2017-2018-as gazdasági évben.

Spanyolország és Olaszország egyaránt a legfontosabb olívaolaj termelők közé tartoznak, ám a termés mindkét országban csökkenni fog. A visszaesés különösen nagy lesz Olaszországban, ahol az aszály tetézi mindazt a gondot, amit az olajbogyóknak a rovarok és bakteriális megbetegedések okoztak az utóbbi években. A Nemzetközi Olívaolaj-tanács előrejelzése szerint az olasz termelés 60 százalékkal esik idén. A diófélék, például a mandula és a pisztácia termelése szintén erőteljesen mérséklődik.
Forrás: Syngenta blog

Címkék: gabona, termés, aszály, gabonatermés, Dél-Európa
Kiemelt hírek