Hirdetés
Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza

Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza

Hírek - 2017.07.20

Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, az elpusztított állatok 85-90 százaléka víziszárnyas volt - mondta a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója.

Csorbai Attila elmondta: a madárinfluenza alapvetően az alföldi területeket érintette - itt van a magyar baromfiállomány jelentős hányada -, és 3,2 millió madarat kellett leölni a vírusos betegség miatt, aminek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt.

A termelők közvetlen kárát 100 százalékban megtérítette az állam. Ez az összeg mintegy 15 milliárd forintot tett ki - emlékeztetett az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak.

A közvetett károk pedig - ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek - elérik a 2,0-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével - mondta a szakember.

Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termék mennyiséget állíthat majd elő az ágazat.
Forrás: MTI, Fotó: AgrárUnió

Címkék: baromfi, madárinfluenza, betegség, víziszárnyas, kacsa, lúd
Kiemelt hírek