kenyér

Változik a kenyerek összetétele

A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás.

A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyvben azt az utasítást, ami 15 féle kenyér esetében szabályozza azok összetételt.

Magyarország Kormánya számára fontos, hogy a fogyasztók egyre jobb minőségű élelmiszerekhez jussanak hozzá. Éppen ezért az új kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér. A sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek szintén egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

Az Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a lisztek pontos arányát. Július 22-től például a rozskenyérnek minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.

A 6 hónapos átállási idő lejártával, a mai naptól csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, melyeket július 21-én állítottak elő vagy kerültek forgalomba.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt célja a jó minőségű termékek elterjedése és ezzel párhuzamosan a gyenge minőségű árucikkek visszaszorítása.

Forrás: FM Sajtóiroda

Tags: élelmiszer, szabályozás, sütőipari termékek, kenyér, Élelmiszerkönyv, rozskenyér

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom