
A sáfrány menti meg az amis farmokat
Hírek - 2017.04.04
A vermonti egyetem (University of Vermont and State Agricultural College) kutatói egy iráni eredetű fűszernövény termesztésébe fogtak és arra buzdítják a kanadai határnál lévő állam gazdáit, hogy fóliasátrakban fogjanak bele az aranyat érő sáfrány termesztésébe.
A sáfrány ugyanis jól bírja a szélsőséges körülményeket, nem kell fűteni rá, és ősz végén így is betakarítható lesz, grammja pedig 19 dollár.
Az egyetem kutatói szerint egy négyzetlábnyi, vagyis 30 x 30 centiméteres területen átlagosan 4,03 dolláros bevételt hoz a sáfrány, míg a paradicsom 3,51, a téli zöldségek pedig 1,81 dollárt. Ez azt jelenti, hogy a fűszer egy szezonban több mint 200 ezer dollárt hoz hektáronként, ami elég szép összeg.
De nem az egyetem az első, aki az egzotikus fűszerrel foglalkozik az Államokban: bármilyen furcsa, Massachusetts, Pennsylvania és Maine fekete kabátos, szakállas, csak lovas kocsival járó mennonita és amis farmerjei már régen termesztik azt a növényt, amit Kleopátra is használt a fürdővizében.
Ezek a hagyományosan nagycsaládos vallási közösségek, ahol nem ritka a 8-10 gyerek, úgy próbálják megtartani amerikai méretekben kicsinek számító farmjaikat, hogy ilyen jól jövedelmező növényeket termesztenek, és Massachusetts államban létre is hozták az amis-mennonita fenntartható mezőgazdasági központot (Amish-Mennonite Center of Sustainable Agriculture). Amint a központ egyik alapítója, Peter Johnson mondta, “meggyőződésünk, hogy ez az a növény, ami a fiataljainkat itt tartja a farmokon.”
Forrás: Syngenta blog
Címkék: sáfrány, fűszernövény
Tavaszi aktualitások a növénytermesztésben

A mezőgépek veteránjai – Fendt dízel-ló

Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé

A Spectrum® stabil alap a napraforgó gyomirtásában

Egyensúly a szakértelem és a megfizethetőség között

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

A 21. század gyermekei: kütyü kontra paripa – Lovas fejlesztés: a ...

Akár 89,6 millió forint a fiatal gazdáknak!

Kalászos gabonáink levélbetegségei – Milyen betegségekre ...

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási ...