A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Törvénymódosítással segítené a kárt szenvedett gazdákat a mezőgazdasági bizottság

Hírek - 2017.02.28

Törvénymódosítással segítene az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az időjárási körülmények miatt bajba került gazdálkodóknak a károk mérséklésében.

Törvénymódosítással segítené a kárt szenvedett gazdákat a mezőgazdasági bizottság


A bizottság a javaslattal A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011-es törvény már folyamatban lévő módosításához csatlakozik.

Font Sándor közölte: a bizottsági módosító javaslatot támogatta a szaktárca is. A módosító indítvánnyal a kárenyhítési alapokat kívánja stabilizálni a bizottság. Példaként hozta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodó - a módosító javaslat alapján - kaphat az adóalapból is kárenyhítést. Emellett a módosító javaslat tisztázza azokat az időszakokat is, amelyekre értelmezhetők a káresemények és a referencia időszakok.

A szaktárca által korábban benyújtott törvénymódosító javaslat foglalkozik a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kibővítésével, és az országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszerrel, az aszály fogalmának módosításával, továbbá a növények hozamérték-csökkenésével, illetve a szükséges technikai módosításokkal.

A bizottság a hétfői ülésen, hasonlóan a szaktárcához, nem támogatta, hogy a most kialakuló módosított törvényszövegben már szerepeljen az új kárenyhítési lehetőség, amelyre ez évtől ad lehetőséget az unió - például ide tartozna az orosz embargó okozta károk enyhítése -, mivel az erre az alapra vonatkozó konkrét elképzelések kidolgozása még folyik. Ezért utasították el Harangozó Gábor (MSZP) képviselő módosító javaslatát.
Forrás: MTI


Címkék: