TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A Galamb-szakközép nyílt napja – „Repülünk a múltból, a jelenből a jövőbe”

A Galamb-szakközép nyílt napja – „Repülünk a múltból, a jelenből a jövőbe”

Hírek - 2016.11.28

Harminc tonnát húzott el fogával a magyar erőember. A Halálos iramban 8 magyar sztárja, Sinka Popey Zsolt volt a Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola nyílt napjának meglepetésvendége. Az esemény rekordszámú érdeklődőt vonzott.

Hűvös, de napsütéses napra esett a Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola nyílt napja, amelyre az ország egész területéről fogadták az érdeklődőket. Az iskolától megszokott magas színvonalú, széles spektrumon mozgó programok, érdekességek sora kápráztatta el azokat, akik többet akartak megtudni az iskoláról.

Különleges tudás szerezhető

Horváth Zoltán igazgató arról beszélt köszöntőjében, sokat hallani manapság, hogy kevés a mezőgazdaságban dolgozó ember. A Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola ezt a tendenciát igyekszik megfordítani, olyan színvonalas képzést nyújtva, amelynek segítségével az itt végzett diákok betölthetik a piaci űrt, sőt akár tovább is tanulhatnak a szakterületükön. Az igazgató szavait alátámasztandó, a nyílt nap keretén belül bemutatták az iskola mikroszaporító laborját. A modern technológiával működő labor a steril növényi kultúrák előállításának rejtelmeibe vezeti be a diákokat. Ellenőrzött körülmények között vegetatív úton szaporított növényeket nevelnek, így a diákok nemcsak a növényekkel ismerkedhetnek meg, de elsajátíthatnak olyan hasznos tudást is, mint például a steril munkavégzés, figyelem, gondosság.

A labor csak egy azok közül a technikai vívmányok közül, amelyekkel az iskola felírja magát az innovációs térképre. A mikroszaporító labor mellett a gombatermesztéssel is megismerkedhettek a látogatók, és az iskola tankertjét is megnézhették. A növények iránt érdeklődők mellett azok sem unatkoztak, akiket az állatok érdekeltek. Különféle díszbaromfikat lehetett nézni, de volt terráriumi madárpók-bemutató, méhészkedés is. Akit érdekelt, akár a tehénfejést is kipróbálhatta.

Lóerőtől az erőemberig

Akiket inkább a gépek mozgattak meg, a gépmustrán a modern traktoroktól a szinte veteránszámba menő ritkaságokig mindenféle mezőgazdasági alkalmatosságot megcsodálhattak, körüljárhattak a gépmustrán. Ezenkívül volt még drónröptetés a kütyük kedvelőinek. A szakítópróbán az érdeklődők különböző anyagok szakítószilárdságát tesztelhették. Az elméleti tudás kedvelői részt vehettek az Európa-vetélkedőn, és tanulhattak titkosírást is.

 

agi3

 

A nap fénypontja Sinka Popey Zsolt produkciója volt. Az erőember a fogával húzott el egy négytonnás traktort hat pótkocsival, a pótkocsikon kétszázötven gyerekkel. A produkció előtt sokan hitetlenkedve nézték, ahogy a sztár nekiveselkedik a 30 tonna összsúlyú karaván megmozdításának. Hiába beszélt előtte a Halálos iramban 8 forgatásáról, hollywoodi sztárokról, akikkel közösen forgatott, a 30 tonna megmozgatása hihetetlen teljesítménynek tűnt. Az iskola egyik tanára „Repülünk a múltból, a jelenből a jövőbe” felkiáltással bátorította a bemelegítését végző Sinka Popey Zsoltot. Miután mind a kétszázötven gyerek felkapaszkodott a pótkocsikra, az erőember hangos buzdítások közepette centiről centire, de megmozdította a járműveket.

 

agi1


A diákokat érdekli az agrárpálya

A nyílt napra százak voltak kíváncsiak, a megyehatáron túlról is érkeztek érdeklődők. A részt vevő fiatalokat kérdeztük a nyílt napról, jövőbeli terveikről.

 

mk

Mohácsi Karina (13): „Mezőhegyesről érkeztem a nyílt napra. Nagyon tetszettek a programok, de a legjobban a madárpókbemutató, mert a kedvenc állataim a pókok és a kígyók. A József Attila általános iskolából jöttem. Tavaly óta ide szeretnék felvételizni.”

 

 

 

 

ma

Molnár Ákos (13): „Makói vagyok. Én sajnos még nem döntöttem el, hogy hova fogok jelentkezni. A nyílt nap nagyon tetszik, már várom, hogy láthassam Popeyt.”

 

   

brBartus Róbert (13): „Az Almásiból jöttem ide, hogy megismerjem a Galamb-iskolát. Eddig minden nagyon tetszik, jó kiállítások és programok vannak. A drónreptetés érdekelt eddig a legjobban. Megnéztem az állatokat, és kipróbáltam a tehénfejést is. Nagyon kíváncsi vagyok Popeyre. Még nem tudom, hogy hol szeretnék továbbtanulni, de gondolkodom rajta, hogy a Galambba jelentkezem.”

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

Számos nitrogénforma áll a gazdák rendelkezésére, de sok esetben a megszokás vagy éppen hangos kampányok, ...