Rekorddöntő az EuroTier 2016

A hannoveri vásárvárosban minden páros évben – idén november 15-18. között - rendezik meg az állattartás világkiállítását. A közel 2600 kiállítót felvonultató rendezvény az állatok ellátásában és egészségmegőrzésében minőségi javulást eredményező, a versenyképességet növelő és a gazdaságosságot javító innovációkra fókuszál.

Idén első alkalommal van több külföldi kiállító, mint német.Növekedett a kiállítók száma is, ami az 56 országból érkező 1495 külföldi cégnek köszönhető. A listavezető Hollandia (237), utána Kína (180), Franciaország (152), Olaszország (133), Dánia (88). Spanyolország (80) következik. A kiállítási csarnokok igénybevett területe 12%-kal nőtt – összesen 280.000 m2. A rendező Német Mezőgazdasági Társaság(DLG) idén 160.000 látogatóval számol – ezek közül 30.000 lehet majd külföldi (zárójelben megjegyezve: a külföldieknek nem kell kifizetniük a 25 EUR belépti díjat!).

 

251 pályázatból 25 nyert

251 cég versengett idén a kiállítás nagydíjáért. A szakmai zsűri ezek közül választott 25 arra érdemes innovációt. A nyertesek azonban csak a kiállítás első napján – egyetlen nappal sem korábban! – tudhatják meg, hogy termékük arany- vagy ezüstérmes lett-e. Mi mindenesetre a nagydíjasok közül néhány érdekesebbet bemutatunk, és összeállításunk legvégén mind a 25 díjnyertes újdonság listáját közreadjuk.

A tehén és borja egy bokszban „CUDDLE BOX”
SPINDER B.V. Harkema, Niederlande

A legtöbb tehenészeti telepen a szülést követően - megelőzendő a fertőzéseket - elválasztják a tehenet borjától. A borjával foglalkozó, azt lenyaló tehén azonban a hormonális hatásoknak köszönhetően jobban tejel. A „CUDDLE BOX” lehetőséget ad arra, hogy a tehén a borjával maradhasson, a tehenész mégis biztonságosan elérhesse. A külön boxban pihenő borjat a tehén a rácson keresztül jól elérheti. A hosszú, billenthető ráccsal a tehenet egyetlen személy is rögzítheti, elláthatja és megfejheti.

A fejőházak „agya” - Dairymaster Swiftflo Commander
DeLaval International AB, Tumba, Svédország

ue2

Az egyre nagyobbtehenészetekben egyre kevesebb idő jut az állatok egyedi megfigyelésére. Elengedhetetlenné vált, hogy fejés közben is rendelkezésre álljanak a megfelelő információk. A Swiftflo Commandera fejőházakban kezeli a fejésre, a takarmányozásra és az állatok egészségére vonatkozó információkat.Olyan fontos adatokat jelenít meg, mint a tejhozam, fejési idő, és a szomatikus sejtszám adatai minden tehénnél. Automatikusan visszatartja a kezelt állatok tejét, és csak akkor engedi a tejet a gyűjtő tartályba, ha az már újra biztonságos. Egy gombnyomással könnyen ellenőrizhető a takarmányozás, megjelenik az ivarzó tehén, és azonnal elő lehet készíteni a termékenyítésre vagy további vizsgálatra. Jelzi a frissen ellett teheneket a fejőházban, így elkülöníthető a kolosztrum - nagyobb hangsúlyt fektethető a higiéniára és az egyre növekvő tejminőségi előírásokra.

Tejvezetékek mosási hatékonyságának ellenőrzése – „DCA”
DeLaval International AB, Tumba, Svédország

eu2

A DCA elemzés eredményeinek felhasználásával optimális mosási paraméterek állíthatók be, javítható a mosás hatékonysága. Használatával rögzíthető és elemezhető a lüktető vízdugókkal végzett mosás mechanikus tisztító hatása és a hőmérséklet viszonyok változása, Az eszköz újszerűsége a felhasznált algoritmusban rejlik, amely automatikusan elemzi a tejvezetékben létrejövő vízdugók hatását. Az elemzés alapja a tejvezeték két pontján mért vákuumesés gyorsaságának rögzítése a mosás folyamán. A mosási folyamat mechanikus és hőmérsékleti viszonyainak precíz ellenőrzésével megakadályozható a kórokozók elszaporodása a fejőrendszerben, így folyamatosan, hosszú távon biztosítani lehet a kiváló tejminőséget, ezáltal a magasabb átvételi árat és a nyereségességet.

LIFE szarvasmarha fülklipsz
Smartbow GmbH, Weibern, Österreich

eu

Más állatazonosítókkal szemben a fülbe helyezett krotália az, amelyet az állat élete végéig visel. Az arra irányuló kísérletek, hogy az ezekkel a fülklipszekkel az állomány ellenőrzését is meg tudják oldani, például szenzorika révén, sikertelenek maradtak, elsősorban a lehetséges megoldások nagy energiaigénye miatt. Az Eartag LIFE olyan szarvasmarha-krotália, amely az állat hivatalos azonosításán túlmenően a valós idejű tartózkodási i hely és az egészügyi állapot monitorizálását is megoldja. Az egyes állatokat egy beépített LED-alapján nagyobb csoportokban is lokalizálni lehet. A szenzor energiaellátása több évre elegendő. Az ellenőrzés nemcsak az istállóban, hanem kinn a legelőn is történhet.

Milk Taxi 4.0
Holm & Laue GmbH & Co. KG, Westerrönfeld, Németország

eu5

A borjak táplálására szolgáló tejet gyakran nagy távolságokra kell elszállítani. Az „ad libitum” vödörből itatás azonban luxus lenne, ezért célszerű az életkornak megfelelő takarmányozási előírások szerinti ellátás. Erre akár ridegtartás esetén is lehetőség van a „Milk Taxi 4.0” használatával. A kiskocsi ugyanis felismeri az állat azonosítóját, és a kiadagoló gombot megnyomó állatgondozó már az előírásnak megfelelő mennyiséget engedheti az itatóvödörbe. A bekevert tej mennyisége a tartályban pontosan követhető. A rendszer kiszámítja a tejpor és a víz optimális arányát. A kocsi a gazdaság számítógépére WLAN-alapon elküldi a fűtés vagy a pasztőrözés aktuális adatait. Nyomon követhető, hogy melyik borjat mikor és hogyan táplálták.

„Einstreu-Meister“ - almozómester
Hartmann GmbH & Co. KG, Edelsfeld, Deutschland

eu6

Az alomanyag behordása és elterítése nehéz és egyhangú fizikai munka. Az állatokat ráadásul zavarja pihenőhelyük gyakori, szokatlan bejárása, zavarása. Az „Einstreu-Meister” sínpályán mozgó, magajáró eszköz, amely a pihenőbokszokban önműködően osztja szét az általa odaszállított, felszecskázott szalmát. A gép egy szabadalmazott szenzortechnikával azt is meg tudja állapítani, hogy a pihenőboksz foglalt-e vagy sem. Ha az állat benn van, akkor egyelőre nem teríti be a friss almot, így nem fordulhat az elő, hogy a teheneket felülről szalmával árasztja el. A foglalt bokszokba ki nem juttatott adagokat megjegyzi, és az újbóli bejárásnál megkísérli kijuttatni. A műveletet addig ismétli meg, míg valamennyi pihenőbokszban kellő mennyiségű almot nem juttat ki. A számára kifejlesztett szalmabegyűjtő és akkufeltöltő állomás segítségével az „Einstreu-Meister” igazi intelligens robottá válik, amellyel a pihenőboxok almozása automatizálható.

Hízósertések piacképességét mérő rendszer„PiggyCheck”
Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG, Extertal, Deutschland

eu7

A hízósertések kedvező gazdasági eredménnyel járó értékesítésekor a vágósúly központi szerepet játszik. A „PiggyCheck” szoftvere mesterséges intelligenciája révén ismeri fel - 3D-kamerával érintkezés mentesen - hogy a hízósertés súlya és testi fejlődése milyen. Megkönnyíti a hízók kiválogatását. Ezzel párhuzamosan a sertés egyes főbb testtájainak fejlettségéről, súlyáról is tájékoztat. Ezt a szoftvert háromdimenziós kamerával ellátott okostelefonokon és táblagépeken is lehet futtatni. Mindegy, hogy a felvétel felülről, oldalról vagy ferdén készül. Fénysor jelzi az állat piacképességét. Azadatokat számítástechnikai felhőbe menti el, éígy mélyebben szántó kiértékelésre később is felhasználhatók. Például lehetőség van arra, hogy a levágást követően a vágóhídi adatokat a korábban rögzített élő vágósúlyokkal összehasonlítsuk. és így nyerjünk pontos genetikai és takarmányozási következtetéseket. A „PiggyCheck”havi előfizetési rendszer szerint működik, bármikor felmondható. Beszerzési költségként csak a hardware merül fel.

Takarmánykiegészítő bélflóra helyreállításához „PoultryStar®”
Biomin GmbH, Getzersdorf, Ausztria

eu8

A baromfitelepeken az egyik alapvető szempont az az egészséges bélflóra kialakítása és stabilizálása. A PoultryStar® több mikroorganizmus törzs együttes szimbiotikus hatását kihasználva elősegíti a korai kolonizációt és az egészséges bélflóra fenntartását. Javulnak a termelési paraméterek, a testtömeg-gyarapodás és a takarmány-hasznosítás. Bekeverhető a tápokba, vagy adagolható a keltetőben gél formában és a telepen ivóvízen keresztül is.

Táplálékkiegészítők kiadagolása a beérkező takarmányba „Easy@„
EW Nutrition Visbek, Deutschland

eu9

A baromfiak táplálékkiegészitőnek az itatóvízbe vagy a takarmányba keverése nem egyszerű és nehezen ellenőrizhető folyamat. Az „ Easy@” rendszerrel közvetlenül, pontosan a takarmányra juttatják ki az egészséget megőrző és a teljesítőképességet fokozó szereket. Ezek vizes oldatát a takarmány beszállító rendszer sebességének függvényében permetezik rá a beérkező takarmányra. Az adagolási pontosság a DIN 10529-1 szabványban megadott tűréshatáron belül van.

Körvágó kések automatikus etetési rendszerekhez „Triomatic T40”
Trioliet B.V., Oldenzaal, Hollandia

eu10

A Triomatic T40 könnyedén vág silóblokkokat, körkeresztmetszetű és szögletes bálákat. A visszamaradó takarmány szerkezete ép marad, a vágási felület kemény, levegővel csak minimális felületen érintkezik. Ez azt jelenti, nincs veszteség, költséghatékonyan lehet a takarmányok előkészítését és kiadagolását elvégezni. Az egyszerűsített technika eredményeképpen a kör alakú vágókésekkel az energiafogyasztást 50%-kal lehet csökkenteni. Teljesítményigénye csupán 0,5–1,0 kWh, ami a hagyományos rendszerekkel összevetve nagyon alacsony érték. A kör alakú vágókések könnyen, négy csavar meglazításával, egyszerűen, gyorsan cserélhetők.

Kúpos keverőcsiga
TEWE-Elektronic GmbH & Co. KG, Vreden, Deutschland

eu11

Az abraktakarmány-adagokat keverő berendezések általában a keverőtartály közepén vannak. Ez a keveréket felvezeti annyira, hogy végül visszaessen a keverőtartályba. Emiatt gyakran tapad fel a keverőtartály falára, és a nedvesebb takarmány-összetevőkkel is csak nehezen keveredik. A TEWE kúpos keverőcsigájának belső felületén végigfutó csiga a száraz összetevőket oldalfala mentén magasra húzza, és onnan ejti vissza. A bekeverési irány megváltoztatásával nemcsak a tartály fala marad tiszta, hanem az egyes összetevők is jobban bekeverednek. Ez főként akkor van így, ha nagy mennyiségű nedves terményt, CCM-et vagy teljes növényből készült szilázst használunk. Az így képződő, sokkal homogénebb keverék könnyebben továbbítható és nem boltozódik fel kiosztóban. Pontosabban igazodhatunk az állatok igényéhez és növelhetjüka száraz rostok arányát a keveréktakarmányban.

A takarmány keverésének optikai ellenőrzése “V-READY to Feed Optical Mix Control”
Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH & Co. KG, Emsbüren, Deutschland

eu11

A takarmánykeverés megérzés dolga - gondolhatnánk, hiszen a gépkezelő általában nem tud belelátni a keverőkocsi belsejébe, és a keverés végét illetően jól vagy rosszul az érzéseire kell hallgasson. A „ READY to Feed Optical Mix Control”egy olyan optikai mérőrendszer, amely a TMR-takarmánykeverő kocsiban a számítógépes képfeldolgozás és –elemzés segítségével a takarmánykeverék homogenitását értékeli, és a keverés állását, majd sikerét a felhasználó számára egy lámpasor közvetítésével jelzi. Ezzel valós időben követhető a keverési eredmény, és lehetőség nyílik arra, hogy a keverési időket szabványosítsuk és optimalizáljuk. Így a szarvasmarhák takarmányadagja csökkenthető, a keverésnél bekövetkező struktúraromlás megelőzhető és az energiafelhasználás is minimalizálható.

Csekély erőkifejtést igénylő pisztoly nagynyomású mosókhoz„EASY!Force”
Alfred Kärcher Vertriebs GmbH, Winnenden, Deutschland

eu13

A magasnyomású mosók szokásos szórópisztolyainál a vízsugár indításához a kioldó ravaszt a pisztoly markolata felé kell ujjal meghúzni. Az ujjon jelentkező húzóerő és a marokban ébredő ellennyomás viszonylag magas, amely hosszabb munka során fáradságot vagy akár túlterhelést is eredményezhet. Az újszerű pisztolynál a munkavégzési elv pontosan fordított: a vízsugár indításához a marok ereje nyomja el a ravaszt a pisztoly markolata irányába.A biztonsági zár kioldását követően csak egy rövid pillanatra van szükség az ujjnál és a marokban kifejtett erőre. A továbbiakban a marok csekély ellennyomása is elég a pisztoly ravaszával szemben, mert így is fenntartható a vízsugár. Ha amarkunkat a kioldó ravaszról levesszük, azonnal leáll a vízsugár. A markolatban levő biztonsági zár azonnal előreugrik, és reteszeli a ravaszt.

Valamennyi nagydíjas listája

•Takarmánykiegészítő bélflóra helyreállításához „Poultry Star”
Biomin GmbH, Getzersdorf, Ausztria
•Ergonómikus szórópisztoly nagynyomású mosókhoz „EASY!Force”
Alfred Kärcher Vertriebs GmbH, Winnenden, Németország
•Krotália „CLIP-ON”
AKROH Industries B.V., Zwolle, Hollandia
•Intelligens box tehénnek és borjának
SPINDER B.V., Harkema, Hollandia
•Borjak egészségének monitorozása itataásnál „Smart Calf System”
Förster-Technik, Engen, Németország
•Tejszállító eszköz „Milchtaxi 4.0”
Holm & Laue GmbH & Co. KG, Westerrönfeld, Németország
•Új körvágó-késes silókitermelő rendszer „Triomatic T40”
Trioliet B.V., Oldenzaal, Hollandia
•Horizontálsiló takarófóliájának mozgatása „Wicky”
WASSERBAUER GmbH Fütterungssysteme, Waldneukirchen, Ausztria
•Magas hőfokú, rövid kezelési dekű pasztőrözés „Pasteur HT 250”
Martin Förster GmbH, Engen, Németország
•Optikai keverésellenőrző rendszer „V-READY”
Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH & Co. KG, Emsbüren, Németország
•Számítógépes képfeldolgozással működő, takarmánykeverész ellenőrző rendszer „VISIOMIX”
Dinamica Generale S.p.A., Poggio Rusco (MN), Olaszország
•Pihenőszőnyeg szarvasmarháknak „TARSA”
Gummiwerk KRAIBURG Elastik GmbH & Co. KG, Tittmoning, Németország
•Almozó robot „Einstreu-Meister“
Hartmann GmbH & Co. KG, Edelsfeld, Németország
•Higiénikus sertés-önitató szelep „CulinaFlex”
Big Dutchman International GmbH, Geschäftsbereich Schwein, Vechta, Németország
•Sertések piacképességét mérő rendszer „PiggyCheck”
Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG, Extertal, Németország
•Állítható helyzetű adagoló „Square Line”
V.V.M TechTrade GmbH, Steinfeld-Mühlen, Németország
•Kúpos keverőcsiga
TEWE-Elektronic GmbH & Co. KG, Vreden, Németország
•Jól leüríthető sertésetető rendszer „CHAINFEED Hopper Rotodos”
TEWE-Elektronic GmbH & Co. KG, Vreden, Németország
•Etetőrendszer „Nutrition Easy@”
EW Nutrition, Visbek, Németország
•Baromfi itatórendszer „Optima E-Control”
Lubing Maschinenfabrik, Barnstorf, Németország
•Istállók ammóniakoncentrációjának ellenőrzése „Polytron C300”
Dräger - Drägerwerk AG & Co. KGaA, Lübeck, Németország
•Itatók vízének minőségét ellenőrző rendszer „H2O Alert”
BeKoSENSE, Genderen, Hollandia
•Szarvasmarha fülklipsz LIFE
Smartbow GmbH, Weibern, Österreich
•Tejvezetékek tisztításának ellenőrzése – DCA
DeLaval International AB, Tumba, Svédország
•Fejlett baromfiszállítási rendszer a tenyésztőtől a feldolgozóig
Marel Poultry, Boxmeer, Hollandia

Szerző: AgrárUnió

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom