A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Az idén mintegy 2,7 millió hektoliter újbor érlelődhet a pincékben

Az idén mintegy 2,7 millió hektoliter újbor érlelődhet a pincékben

Hírek - 2016.10.19

Az idén mintegy 2,7 millió hektoliter seprős újbor érlelődhet a pincékben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) előzetes termésbecslése alapján - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Az idén mintegy 2,7 millió hektoliter újbor érlelődhet a pincékben


Gál Péter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő, bor, pálinka albizottságának ülésén beszélt az idei szüret eddigi tapasztalatairól. Elmondta: borvidékenként eltérő a helyzet, de mind a mennyiség, mind a minőség kedvezőtlenebb a vártnál, főleg azokon a területeken, ahol a természeti körülmények nagyon kedvezőtlenek voltak, például jégverés pusztított.

Az árak a szüret kezdetén a fehérszőlőnél átlagosan 75 forint körül mozogtak kilogrammonként, a kékszőlő esetében pedig 100 forint körül. A nagyon jó minőségű fehérszőlőért 85-120 forintot adtak kilónként - ismertette a helyettes államtitkár.

Utalt arra, hogy a szüret harmada után már csökkentek az árak, főként a Kunsági borvidéken, ahol a fehér szőlő kilójáért már csak 60-65 forintot kínáltak a felvásárlók. Gál Péter véleménye szerint a szüretet jobban elő kell készíteni, hogy a termelők ne kerüljenek váratlan helyzetekbe például a gépi betakarítás miatt.

Tarján Balázs, az HNT szaktanácsadója Font Sándornak (Fidesz), az albizottság vezetőjének felvetésére elmondta: a Kunsági borvidék hegyközségi tanácsa versenyhivatali eljárást kezdeményezett az árcsökkenés miatt, hogy nem történt-e erőfölénnyel való visszaélés. Arról azonban nem volt tudomása, hogy a hegyközségi tanácsok valamelyike is alkalmazta volna a védőárat, amelyre lehetősége lett volna. A szakember elmondta azt is, a szüret a végéhez közeledik, a tőkéken már csak minőségi kékszőlő van, valamint a Tokaji borvidéken szüretelnek.

Gál Péter közölte, hogy a borexport az idei első hét hónapban 43 millió eurót - valamivel több mint 14 milliárd forintot - tett ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ez mintegy 360 ezer hektoliter bor kivitelét jelentette. Az idei kivitel ugyanakkor elmarad a múlt év azonos időszakitól, amikor 390 ezer hektoliter bort exportáltunk mintegy 46 millió euró - több mint 15 milliárd forint - értékben.

A helyettes államtitkár a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hatóság (Nébih) adatai alapján azt mondta, hogy a múlt évben a magyar borimport mennyisége 197 ezer hektolitert tett ki, az idén ez a mennyiség szeptember közepéig 140 ezer hektoliter volt, és a szakemberek az év végéig 170 ezer hektoliter import borra számítanak. A tavalyi mennyiség 78 százaléka olasz, 10 százaléka spanyol import volt. Az idén szeptember közepéig az Olaszországból származó borok aránya 85 százalékra nőtt, míg a spanyol boroké 6,5 százalékra csökkent.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke arról tájékoztatta az albizottság ülésén a jelenlévőket, hogy tárgyalások folynak az Erdélyi Pálinka Lovagrenddel arról, hogy Erdélyben is használható legyen a magyar pálinka megnevezés. Jelezte ugyanakkor, a magyar előállítókat tömörítő szervezetek a szakmai konzultációkon felvetették, hogy az ellenőrzést mindenre kiterjedően ki kell dolgozni. Ehhez Gál Péter hozzátette, mivel eredetvédett és földrajzi árujelzővel ellátott termékről van szó, az erdélyi kiterjesztéshez uniós hozzájárulás szükséges.

A jövedéki törvény módosításának végrehajtási rendeletét várhatóan október végén hirdetik ki - mondta Demeter Zsuzsanna, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) osztályvezetője az albizottság ülésén. Hozzátette: az adóraktárak elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségének határidejét hat hónappal - törvényileg - átmenetileg meghosszabbítják, kitolják a határidőt, ha a szükséges informatikai fejlesztések nem készülnek el, még hat hónap felkészülési időt kap az adóraktár engedélyes.
Forrás: MTI


Címkék:

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...