A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Egyre intenzívebb magyar-mongol agrárkapcsolatok

Hírek - 2016.10.11

Magyarország a lehetőségek országaként tekint Mongóliára - hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Purev Sergelennel, mongol mezőgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalása során Budapesten.

Egyre intenzívebb magyar-mongol agrárkapcsolatokNagy István a megbeszélés során örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy előkészületben van a magyar és a mongol génmegőrzési intézetek között egy együttműködési megállapodás szövegezése, követve a miniszterelnöki látogatás során elhangzottakat.

Hangsúlyozza, hogy Magyarország elkötelezett a songinoi Biokombinát 25 millió dollár értékű, magyar kötött segélyhitellel történő rekonstrukciója mellett. A rekonstrukció a mongol élelmiszerlánc biztonsági rendszer kiépítésének első fázisa lesz, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium minden szakmai segítséget megad.

Továbbra is érdekeltek vagyunk mezőgazdasági mintagazdaságok létrehozására vonatkozó technológiák, termékek exportjában - szögezte le Nagy István. Jelezte, hogy Magyarország jelentős tapasztalattal rendelkezik tejipari kutatások területén is.

Elmondta, hogy Magyarországon az Agrármarketing Centrum népszerűsíti a helyes táplálkozást

Emlékeztetett arra, hogy az Földművelésügyi Minisztérium fejlődő országokból – köztük Mongóliából is – származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza, azaz fedezi a hallgatók tandíját, a jegyzetek, tankönyvek költségeit, a kollégiumi elhelyezés terheit, gondoskodik az egészségügyi ellátásukról és havi ösztöndíjat biztosít.

Mongólia gazdasága folyamatosan növekszik. Az ország agrár-külkereskedelmi mérlege azonban jól mutatja, hogy egyre nagyobb azon termékek keresettsége, amelyek érdemesek arra, hogy import áruként a Belső-Ázsiában található köztársaságban találjanak piacra.

Forrás: FM Sajtóiroda, Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Címkék: