A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Nem várhatók nagy ármozgások a nemzetközi élelmiszerpiacon

Hírek - 2016.10.07

A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően nem várható nagy kilengés a nemzetközi élelmiszerárakban, az alapvető mezőgazdasági termények ára mérsékelt és stabil, a globális élelmiszerimport kiadások hatéves negatív minimumra eshet vissza, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Nem várhatók nagy ármozgások a nemzetközi élelmiszerpiacon


A FAO legfrissebb jelentésében ismertetik, a kiemelkedő gabona- és rizstermés, együtt a szintén ígéretes kukoricáéval, alacsonyan tartja az árakat és megtölti a raktárakat. A teljes globális gabonatermést 2,569 milliárd tonnára becsülik, amely 1,5 százalékkal több a tavalyinál.

A római központú szervezet jelentése szerint várhatóan 11 százalékkal 1,168 ezer milliárd dollárra csökkennek az idén az élelmiszerimport-kiadások a világban. Ez a hatás azonban sok fejlődő országban nem érvényesül majd a helyi valuta leértékelődése miatt.

A FAO tovább emelte az idei globális búzatermés várakozását, most úgy véli, hogy 742,2 millió tonna lesz. A búzaigény globálisan 730,5 millió lesz a legfrissebb számítások szerint.

A rizstermelés szintén bővül - 2013 óta először - és várhatóan eléri a 497,8 millió tonna rekordmennyiséget. A szemes terményekből így 1,8 százalékkal takaríthatnak be többet a világon 2016-ban.

A jó termés csökkenti a gabonaárakat. A búza és kukorica jegyzése a Chicagói Kereskedelmi Igazgatóság adatai szerint év elején még 16 százalékkal voltak magasabbak, mint most; míg a rizs ára 2008 óta nem tapasztalt alacsony szinten áll.

Az állattartás és a tejágazat a hosszú túlkínálat jellemezte időszak után visszatér egyensúlyi állapotába az előrejelzések szerint; eközben a szűkülő tejtermelés az EU-ban nagyot emelt a tejtermékek árain.

A FAO most közzétett legfrissebb, szeptemberi élelmiszerár-indexe havi összevetésben 3 százalék körüli, éves szinten pedig 10 százalékos a drágulás mértéke.

A tejtermékek ára 13,8 százalékkal, a cukoré 6,7 százalékkal nőtt augusztushoz képest. A húsár-index változatlan maradt. A gabonák ára 1,9 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI

Címkék: