TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Huszonnégyezer diák tanul szeptembertől az agrárszakképző iskolákban

Huszonnégyezer diák tanul szeptembertől az agrárszakképző iskolákban

Hírek - 2016.09.01

Huszonnégyezer diák tanul szeptembertől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 48 agrárszakképző iskolájában, 63 helyszínen majdnem 4500 pedagógussal, oktatóval végzik a mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi oktatást - mondta el Román István, a tárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán, az FM idei országos tanévnyitó ünnepségén Velencén.

A Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott tanévnyitó beszédében a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a minisztériumhoz tartozó oktatási intézmények felkészítik a tanulókat arra, miként tudják fenntartható módon hasznosítani az ország természeti kincseit.
Elvárás az iskolákkal szemben a környezeti és fenntarthatóságra vonatkozó nevelési feladatok ellátása, 2016-ban az FM intézményeinek kétharmada elnyerte az ökoiskola vagy az örökös ökoiskola címet - tette hozzá.
Román István közölte, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázati rendszerében szakképző intézményeik mintegy hárommilliárd forintot nyertek. A forrás révén tíz intézményben hajtanak végre energiahatékonysági fejlesztéseket, köztük Velencén is, 280 millió forintból.
Úgy vélte, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium a tervezett épületbővítéssel és sportcsarnoképítéssel együtt az ország egyik legkorszerűbb intézménye lesz 2-3 év múlva.
A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szakképzés jelentős tartalmi és strukturális átalakításából a minisztérium agrárszakképző iskolái sem maradnak ki. Szakgimnáziumi képzés indul szeptembertől, ami a mostani kilencedikeseket érinti.
Mint mondta, eddig a tanulók négy év elteltével érettségiztek, majd a szakma megszerzéséhez még egy évet kellett teljesíteniük. Mostantól a szakgimnáziumokban négy év alatt érettségit és szakmát szereznek, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud majd helyezkedni.
Turcsányi Sándorné, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta: a magyar mezőgazdaság növekedési pályára állt, miközben a technológiák fejlődése is töretlen, ezért egyszerre több területen kell helytállniuk a dolgozóknak. Rámutatott, a pedagógusoknak is lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, hogy a tanulóknak a megfelelő tudást átadhassák. Fontosnak nevezte a megfelelő elméleti és szakmai tudással rendelkező szakmunkások képzését, mert a magyar mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének növekedéséhez mindez elengedhetetlen.
Az igazgató szólt arról is, hogy ősztől tantermekkel bővítik a velencei iskolát, jövőre pedig elkezdődik egy korszerű tornaterem építése.
A tanévnyitó végén Román István 11 újonnan kinevezett iskolaigazgatónak adott át megbízóleveleket. Négy intézményvezető megbízatását pedig egy évre meghosszabbították.
Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel ...