TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A szeszélyes időjárás csökkentheti az idei borszőlő termést

A szeszélyes időjárás csökkentheti az idei borszőlő termést

Hírek - 2016.08.10

Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke kedden.

Légli Ottó hozzátette, a becslés még változhat az időjárástól függően. A mostani felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb - tette hozzá.
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az idei szüret megkezdődött; a Balatonnál már szedik a Csabagyöngyét, de más borvidékeken is hamarosan elkezdődik a korai érésű fajták szedése.
Gál Péter jelezte: a HNT kérésének megfelelően a jégkárt szenvedett szőlős gazdák jelentkezését is várják a kárenyhítési alapba, ennek feltétele, hogy a hozamérték csökkenés mértéke elérje el a 30 százalékot. A kamatmentes hitel lehetőségét a szaktárca kibővíti azokra a településekre, ahol komoly jégkár érte a szőlőt, hogy a kieső termésmennyiséget máshonnan lehessen pótolni, illetve a kieső bevétel ne okozzon jelentős működési zavart egy-egy gazdaságban. Ebben a keretben legfeljebb 50 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni.
Légli Ottó az MTI kérdésére elmondta: az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség vihar- és a jégkárok után. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.
A helyettes államtitkár kiemelte: a kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról is. Ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik - ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint.
Kitért arra, hogy az FM és a HNT közötti együttműködési megállapodás keretében a HNT elkészítette a borágazati stratégia első változatát. Ennek széleskörű társadalmi egyeztetése most zajlik.
A folyamatról Légli Ottó elmondta: a készülő stratégiát széles körű társadalmi egyeztetést követően alakítják ki, lényege, hogy az ágazatban folyó tevékenység hosszú távon jövedelmező és fenntartható legyen.
Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a jövő év elejére várhatóan elkészül a középtávú bormarketing koncepció az ügynökségnél.




Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...