TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.868,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.497,20 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.967,66 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.401,59 Ft (tonna)
Repcemag: 188.976,34 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.219,78 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 585 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,06000
USD: 333,82000
CHF: 415,56000
GBP: 438,31000
Hirdetés
A hazai libatermelésnek a nemesítés erősítése és az együttműködések elmélyítése adhat lendületet

A hazai libatermelésnek a nemesítés erősítése és az együttműködések elmélyítése adhat lendületet

Hírek - 2025.11.12

A múlt évben indult, rekordhosszúságúra nyúlt madárinfluenza-járvány ellenére sem mutatkozik hiány az idén a libahúsból és a hízott libamájból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint a belső fogyasztást és az exportpiacokat is ki tudják szolgálni az ágazat szereplői kiváló minőségű magyar libahússal.

A múlt év őszén kezdődött, és az idén májusig áthúzódó madárinfluenza-járvány alaposan megtépázta a hazai baromfiállományt, áruhiánytól azonban ebben az évben sem kell lemondaniuk a magyar fogyasztóknak.

A hízottliba-állományban 20 százalékos kiesés volt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint – amelyet honlapján sajtóközleményben adott közre a kamara – az elmúlt évtizedek leghosszabb járványának eredményeként a hízottliba-állományban 20 százalékos kiesést voltak kénytelenek elkönyvelni az ágazat szereplői, a húshasznosítású liba esetében azonban csupán négy százalékos volt a csökkenés ebben az időszakban. Mindez jórészt annak köszönhető, hogy a pecsenyeliba „szezonja” a járvány lecsengését követően indult el, így a termelést sem érintette túlzott mértékben a betegség.

A hazai fogyasztás elenyésző

A hazánkban megtermelt libahús és hízott libamáj elsősorban a külpiacokra kerül, a hazai fogyasztás elenyésző mennyiségű, hozzávetőlegesen fejenként évi egy kilogramm libahúst fogyasztanak a magyarok. Ebben a mennyiségben egyébként az elmúlt években sem volt változás. A liba ünnepi ételként számon tartott a magyar gasztronómiában, és a baromfik közül a libahúst a legnehezebb jól elkészíteni. Ráadásul a fiatal generáció egyre inkább a könnyen és gyorsan elkészíthető ételek irányába nyitott.

A lengyel liba térnyerése

A legtöbb pecsenyelibát hagyományosan a német nyelvterületre szállítják a hazai feldolgozók. Az utóbbi években különösen nagy nyomást helyez a piacainkra a lengyel liba térnyerése, amely egyre nagyobb teret hódít magának Európában. A libamáj exportnak nagy lendületet adott, hogy Izraelben betiltották a tömést, így a magyar kóser libamáj iránt is megnőtt a kereslet. Jelenleg hazánk látja el a világ zsidó közösségeit hízott libamájjal.

Az ágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú lenne a hazai nemesítés erősítése és az együttműködések javítása. Csak így veheti fel a versenyt a lengyel áruval a magyar liba és őrizheti meg pozícióját az exportpiacokon.

Címkék: liba
Friss hírek
Kiemelt hírek