TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.698,84 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.935,91 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.016,13 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 67.247,84 Ft (tonna)
Repcemag: 188.867,59 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.774,48 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 586 Ft
Benzin ára: 582 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,72000
USD: 334,12000
CHF: 421,60000
GBP: 448,69000
Hirdetés
Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata

Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata

Hírek - 2025.07.01

Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az aszályok és a kiszámíthatatlan időjárás okozta kihívásokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Konferenciájának 44. ülésszakán, amelyet hétfőn tartottak Rómában.

A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy világunkat továbbra is számos válság sújtja: fegyveres konfliktusok, éghajlatváltozás és gazdasági visszaesés. Magyarország éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság támogatására, a fenntartható élelmiszertermelés előmozdítására, valamint a felelős fogyasztás ösztönzésére.  Példaként említette a 2030-ig szóló magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát, amely célul tűzi ki az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklését és az ökoszisztémák ellenállóképességének erősítését. Ennek érdekében hazánk előtérbe helyezi a természetalapú megoldásokat és az élőhelyek helyreállítását is – tette hozzá.

Nagy István beszédében kitért arra is, hogy a magyar kormány kiemelt prioritásként kezeli a szélsőséges időjáráshoz történő alkalmazkodást, az éghajlatváltozás ugyanis az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata. Az agrártárca támogatja az olyan mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek javítják a talaj egészségét, növelik a biodiverzitást, és a szénmegkötést, ezáltal biztosítva a gazdálkodók termelési tevékenységének a hosszú távú fenntarthatóságát.

Emellett Magyarország elkötelezett a bio- és ökológiai gazdálkodás bővítése, az élelmiszer-előállítás környezeti lábnyomának csökkentése, a körforgásos gazdaság előmozdítása, valamint a helyi élelmiszerláncok támogatása mellett. Hazánk ösztönzi az agroökológiai módszerek és a fenntartható állattartási rendszerek alkalmazását, ezzel egyensúlyt teremtve a termelékenység és a környezeti felelősségvállalás között – húzta alá az agrárminiszter.




Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: éghajlatváltozás, aszály, élelmezésbiztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek