TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 90.220,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 211.990,54 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.714,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 85.148,95 Ft (tonna)
Repcemag: 217.271,85 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.804,24 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 619 Ft
Benzin ára: 600 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,99
USD: 368,55
CHF: 416,63
GBP: 476,46
Hirdetés
A berlini Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórum mérföldkövet jelent a fenntartható biogazdaság előmozdításában, elismerve a FAO vezető szerepét

A berlini Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórum mérföldkövet jelent a fenntartható biogazdaság előmozdításában, elismerve a FAO vezető szerepét

Hírek - 2025.01.28

A biogazdaság, mint az agrár-élelmiszeripari átalakulás hajtóereje olyan jövőt ígér, amelyben a mezőgazdaság táplálja a világot, miközben táplálja a bolygót és az embereket. A 2025-ös berlini Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórum (GFFA) záró közleményében a mezőgazdasági miniszterek hangsúlyozták, hogy a fenntartható biogazdasági kezdeményezéseken belül előtérbe helyezik az élelmezésbiztonságot, a táplálkozást és az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítását.

A fórumon az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kiemelte a biogazdaság terén az elmúlt évtizedben végzett úttörő munkáját, amely az országstratégiák támogatásától a mérőszámok kidolgozásán át a nemzetközi együttműködés és koordináció erősítéséig terjedt – adta hírül honlapján a szervezet. – A világ mezőgazdasági miniszterei megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a biomassza-alapú gazdaságra való átállást, amelynek középpontjában az élelmezésbiztonság, a táplálkozás és az éghajlatváltozás áll.

A miniszterek egyhangúlag támogatták a Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium azon kezdeményezését, hogy támogassák a FAO-t egy globális, több érdekelt felet tömörítő biogazdasági partnerség kialakításában a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek érdekében.

Ez a koncepció integrálja a kapcsolódó tudást, tudományt, technológiát és innovációt

A Német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által évente megrendezett GFFA nemzetközi konferencia a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-politika jövőjének kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik. A tizenhetedik GFFA-ra 2025. január 15-18-án került sor több mint 80 ország és nemzetközi szervezet részvételével, a „Fenntartható biogazdaság gazdálkodása” átfogó témára összpontosítva.

A biogazdaság a biológiai erőforrások fenntartható termelését, hasznosítását, megőrzését és regenerálását foglalja magában. Ez a koncepció integrálja a kapcsolódó tudást, tudományt, technológiát és innovációt, hogy fenntartható megoldásokat kínáljon egy hatékonyabb, igazságosabb és környezetbarátabb gazdaság számára.

A FAO a 2022–2031 közötti időszakra szóló stratégiai keretébe külön munkaterületként beépítette a biogazdaságot. Kezdeményezésén keresztül a FAO útmutatást és technikai támogatást kínál, hogy segítse a döntéshozókat egy olyan fenntartható biogazdaság kialakításában, amely összhangban van a Fenntartható Fejlődési Célokkal. (SDG).

A GFFA-n a FAO küldöttsége Kaveh Zahedi, a FAO Éghajlatváltozási, Biodiverzitási és Környezetvédelmi Hivatalának igazgatója vezetésével hangsúlyozta a mezőgazdaság és az agrárélelmiszer-rendszerek központi szerepét a biogazdaságban, kiemelve a FAO irányító testületeinek felhívását, hogy hozzanak össze egy globális partnerséget, amely katalizátorként szolgálhat a politikák, stratégiák és tervek kidolgozásához.

A berlini mezőgazdasági miniszteri konferencia zárónyilatkozatában Zahedi hangsúlyozta, hogy a fenntartható biogazdaság kínálja az egyik legígéretesebb utat a konfliktusok, a gazdasági lassulások és az éghajlatváltozás lépcsőzetes válságainak kezelésére, amelyek hátráltatják a szegénység felszámolását és az élelmezésbiztonság terén tett előrelépéseket. Megerősítette a FAO elkötelezettségét egy olyan globális partnerség támogatása mellett, amely elősegíti a tapasztalatok, mutatók, innovációk, technológiák és cselekvések cseréjét, amelyek átalakíthatják az agrár-élelmiszeripari rendszereket, hogy hatékonyabbak, befogadóbbak, ellenállóbbak és fenntarthatóbbak legyenek.

A biogazdaság felé való elmozdulás során kezelni kell az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenségeket

A tizenhetedik berlini mezőgazdasági miniszteri konferencián a FAO moderált kitörési ülése hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a biogazdaság felé való elmozdulás során kezelni kell az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenségeket. A biogazdaság társadalmi vonatkozásait illetően a részt vevő miniszterek számos kötelezettséget vállaltak, többek között az igazságos átmenet támogatására és a megfelelő élelemhez való jog végrehajtásának megerősítésére, a nők, a fiatalok és a kiszolgáltatott csoportok helyzetének megerősítésére, a vidékfejlesztés támogatására, a földhöz való hozzáférés javítására és a méltányos haszon biztosítására. A fő kihívások közé tartoznak a bio-alapú termékek magasabb előállítási költségei, a feldolgozott bio-alapú termékek magasabb tarifái, valamint az infrastruktúra hiánya az alacsony és közepes jövedelmű országok vidéki területein. E kérdések megoldása érdekében a miniszterek javaslatot tettek a politika megváltoztatására, a fogyasztói magatartás kutatásának támogatására és a vidékfejlesztés világszerte történő felgyorsítására. Ezek a javasolt megoldások aláhúzzák a többoldalú együttműködés fokozásának szükségességét a kereskedelem és a fenntartható fejlődés ágazatai között.

Biogazdasági innovációk a globális válságok megoldására

A biogazdasági innovációkban rejlő lehetőségek kiemelése az élelmiszer-veszteség és a hulladékcsökkentés terén – ez a téma állt a FAO által szervezett élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással foglalkozó magas szintű miniszteri rendezvény középpontjában január 17-én, ahol az eszközökről, megoldásokról és megközelítésekről tárgyaltak országok, nemzetközi pénzintézetek, valamint fejlesztő partnerek, hogy ösztönözzék az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítását.

Felszólalt többek között Leonard Mizzi, az Európai Bizottság Fenntartható Agrár-élelmiszeripari Rendszerek és Halászat Főigazgatóságának vezetője, Gunther Beger, az UNIDO ügyvezető igazgatója, Anila Denaj, Albánia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, Julie Collins, Ausztrália mezőgazdasági és halászati ​​minisztere, Shobha Shetty, a Világbank globális igazgatója és Josefa Leonel Correia Sacko, az Afrikai Unió mezőgazdaságért, vidékfejlesztésért, kék gazdaságért és fenntartható környezetért felelős biztosa, aki megosztotta elképzelését a fenntartható biogazdaság fejlődésének előmozdításáról az élelmiszerveszteség és a hulladékcsökkentés révén. Vitalij Koval ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter arról beszélt, hogy a konfliktus sújtotta országban decentralizált élelmiszertároló létesítményekre van szükség az élelmezésbiztonság biztosításához.

A jövőre nézve a paneltagok több kritikus területet azonosítottak, amelyekre összpontosítani kell: elégtelen infrastruktúra, nem megfelelő beruházások és megbízható adatok hiánya. Hangsúlyozták a nemzetközi együttműködés, partnerségek és koordináció erősítésének és bővítésének szükségességét.

Globális biogazdasági partnerség előmozdítása

A FAO szakértői testülete január 17-én az Agri-Food Canada és a Globális Biogazdaság és Mezőgazdaság Nemzetközi Tanácsadó Testületével közösen megvitatta a globális biogazdaság nemzetközi együttműködésen keresztül történő előmozdítását. A szakértők számos olyan kihívást azonosítottak, amelyek hátráltatják a biogazdaság fejlődését, köztük az erőforrásokhoz, a tudományhoz, a technológiákhoz és az innovációhoz való egyenlőtlen hozzáférést. Eltérő intézményi kapacitások; az adatok és a globális monitoring keretrendszerek hiánya; és a biogazdasági stratégiák sokfélesége – ezek komoly akadályokat jelentenek a fenntartható befektetések és a helyszíni fellépés előmozdítása előtt. Hangsúlyozták továbbá a sikeres nemzeti tapasztalatokból való tanulás, a tudás- és technológiatranszfer előmozdítása, a szakpolitikai koherencia biztosítása, valamint a finanszírozáshoz való hozzáférés javítása fontosságát.

Zahedi kiemelte a biogazdaságban rejlő átalakító potenciált a fenntartható fejlődési menetrend előmozdítása terén, különösen a globális délen. Meglátásai aláhúzták a biogazdasági stratégiák kiaknázásának fontosságát a sürgető globális kihívások kezelésében.

A GFFA keretein belül január 18-án a FAO, az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság közösen szervezte meg a Moldovai Agrár-élelmiszeripari Partnerségi Platform második miniszteri találkozóját. Az eseményen a kulcsfontosságú partnerek találkoztak, hogy megvitassák a több befektetés mezőgazdasági és élelmiszer-ágazatba történő becsatornázásának módjait, valamint a Moldovai Köztársaság élelmiszer- és mezőgazdasági ágazata fenntarthatóságának javítását célzó megerősített támogatás és konkrét intézkedések elősegítésének módjait.

 




Forrás: fao.org

Címkék: élelmiszer, biogazdaság, fao
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hívjuk segítségül a természet erejét a gazdálkodásban!

A növényvédő szerek visszavonása, az integrált szemlélet és a megváltozott vásárlási szokások miatt a gazdálkodók ...