
A berlini Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórum mérföldkövet jelent a fenntartható biogazdaság előmozdításában, elismerve a FAO vezető szerepét
Hírek - 2025.01.28
A biogazdaság, mint az agrár-élelmiszeripari átalakulás hajtóereje olyan jövőt ígér, amelyben a mezőgazdaság táplálja a világot, miközben táplálja a bolygót és az embereket. A 2025-ös berlini Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórum (GFFA) záró közleményében a mezőgazdasági miniszterek hangsúlyozták, hogy a fenntartható biogazdasági kezdeményezéseken belül előtérbe helyezik az élelmezésbiztonságot, a táplálkozást és az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítását.
A fórumon az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kiemelte a biogazdaság terén az elmúlt évtizedben végzett úttörő munkáját, amely az országstratégiák támogatásától a mérőszámok kidolgozásán át a nemzetközi együttműködés és koordináció erősítéséig terjedt – adta hírül honlapján a szervezet. – A világ mezőgazdasági miniszterei megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a biomassza-alapú gazdaságra való átállást, amelynek középpontjában az élelmezésbiztonság, a táplálkozás és az éghajlatváltozás áll.
A miniszterek egyhangúlag támogatták a Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium azon kezdeményezését, hogy támogassák a FAO-t egy globális, több érdekelt felet tömörítő biogazdasági partnerség kialakításában a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek érdekében.
Ez a koncepció integrálja a kapcsolódó tudást, tudományt, technológiát és innovációt
A Német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által évente megrendezett GFFA nemzetközi konferencia a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-politika jövőjének kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik. A tizenhetedik GFFA-ra 2025. január 15-18-án került sor több mint 80 ország és nemzetközi szervezet részvételével, a „Fenntartható biogazdaság gazdálkodása” átfogó témára összpontosítva.
A biogazdaság a biológiai erőforrások fenntartható termelését, hasznosítását, megőrzését és regenerálását foglalja magában. Ez a koncepció integrálja a kapcsolódó tudást, tudományt, technológiát és innovációt, hogy fenntartható megoldásokat kínáljon egy hatékonyabb, igazságosabb és környezetbarátabb gazdaság számára.
A FAO a 2022–2031 közötti időszakra szóló stratégiai keretébe külön munkaterületként beépítette a biogazdaságot. Kezdeményezésén keresztül a FAO útmutatást és technikai támogatást kínál, hogy segítse a döntéshozókat egy olyan fenntartható biogazdaság kialakításában, amely összhangban van a Fenntartható Fejlődési Célokkal. (SDG).
A GFFA-n a FAO küldöttsége Kaveh Zahedi, a FAO Éghajlatváltozási, Biodiverzitási és Környezetvédelmi Hivatalának igazgatója vezetésével hangsúlyozta a mezőgazdaság és az agrárélelmiszer-rendszerek központi szerepét a biogazdaságban, kiemelve a FAO irányító testületeinek felhívását, hogy hozzanak össze egy globális partnerséget, amely katalizátorként szolgálhat a politikák, stratégiák és tervek kidolgozásához.
A berlini mezőgazdasági miniszteri konferencia zárónyilatkozatában Zahedi hangsúlyozta, hogy a fenntartható biogazdaság kínálja az egyik legígéretesebb utat a konfliktusok, a gazdasági lassulások és az éghajlatváltozás lépcsőzetes válságainak kezelésére, amelyek hátráltatják a szegénység felszámolását és az élelmezésbiztonság terén tett előrelépéseket. Megerősítette a FAO elkötelezettségét egy olyan globális partnerség támogatása mellett, amely elősegíti a tapasztalatok, mutatók, innovációk, technológiák és cselekvések cseréjét, amelyek átalakíthatják az agrár-élelmiszeripari rendszereket, hogy hatékonyabbak, befogadóbbak, ellenállóbbak és fenntarthatóbbak legyenek.
A biogazdaság felé való elmozdulás során kezelni kell az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenségeket
A tizenhetedik berlini mezőgazdasági miniszteri konferencián a FAO moderált kitörési ülése hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a biogazdaság felé való elmozdulás során kezelni kell az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenségeket. A biogazdaság társadalmi vonatkozásait illetően a részt vevő miniszterek számos kötelezettséget vállaltak, többek között az igazságos átmenet támogatására és a megfelelő élelemhez való jog végrehajtásának megerősítésére, a nők, a fiatalok és a kiszolgáltatott csoportok helyzetének megerősítésére, a vidékfejlesztés támogatására, a földhöz való hozzáférés javítására és a méltányos haszon biztosítására. A fő kihívások közé tartoznak a bio-alapú termékek magasabb előállítási költségei, a feldolgozott bio-alapú termékek magasabb tarifái, valamint az infrastruktúra hiánya az alacsony és közepes jövedelmű országok vidéki területein. E kérdések megoldása érdekében a miniszterek javaslatot tettek a politika megváltoztatására, a fogyasztói magatartás kutatásának támogatására és a vidékfejlesztés világszerte történő felgyorsítására. Ezek a javasolt megoldások aláhúzzák a többoldalú együttműködés fokozásának szükségességét a kereskedelem és a fenntartható fejlődés ágazatai között.
Biogazdasági innovációk a globális válságok megoldására
A biogazdasági innovációkban rejlő lehetőségek kiemelése az élelmiszer-veszteség és a hulladékcsökkentés terén – ez a téma állt a FAO által szervezett élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással foglalkozó magas szintű miniszteri rendezvény középpontjában január 17-én, ahol az eszközökről, megoldásokról és megközelítésekről tárgyaltak országok, nemzetközi pénzintézetek, valamint fejlesztő partnerek, hogy ösztönözzék az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítását.
Felszólalt többek között Leonard Mizzi, az Európai Bizottság Fenntartható Agrár-élelmiszeripari Rendszerek és Halászat Főigazgatóságának vezetője, Gunther Beger, az UNIDO ügyvezető igazgatója, Anila Denaj, Albánia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, Julie Collins, Ausztrália mezőgazdasági és halászati minisztere, Shobha Shetty, a Világbank globális igazgatója és Josefa Leonel Correia Sacko, az Afrikai Unió mezőgazdaságért, vidékfejlesztésért, kék gazdaságért és fenntartható környezetért felelős biztosa, aki megosztotta elképzelését a fenntartható biogazdaság fejlődésének előmozdításáról az élelmiszerveszteség és a hulladékcsökkentés révén. Vitalij Koval ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter arról beszélt, hogy a konfliktus sújtotta országban decentralizált élelmiszertároló létesítményekre van szükség az élelmezésbiztonság biztosításához.
A jövőre nézve a paneltagok több kritikus területet azonosítottak, amelyekre összpontosítani kell: elégtelen infrastruktúra, nem megfelelő beruházások és megbízható adatok hiánya. Hangsúlyozták a nemzetközi együttműködés, partnerségek és koordináció erősítésének és bővítésének szükségességét.
Globális biogazdasági partnerség előmozdítása
A FAO szakértői testülete január 17-én az Agri-Food Canada és a Globális Biogazdaság és Mezőgazdaság Nemzetközi Tanácsadó Testületével közösen megvitatta a globális biogazdaság nemzetközi együttműködésen keresztül történő előmozdítását. A szakértők számos olyan kihívást azonosítottak, amelyek hátráltatják a biogazdaság fejlődését, köztük az erőforrásokhoz, a tudományhoz, a technológiákhoz és az innovációhoz való egyenlőtlen hozzáférést. Eltérő intézményi kapacitások; az adatok és a globális monitoring keretrendszerek hiánya; és a biogazdasági stratégiák sokfélesége – ezek komoly akadályokat jelentenek a fenntartható befektetések és a helyszíni fellépés előmozdítása előtt. Hangsúlyozták továbbá a sikeres nemzeti tapasztalatokból való tanulás, a tudás- és technológiatranszfer előmozdítása, a szakpolitikai koherencia biztosítása, valamint a finanszírozáshoz való hozzáférés javítása fontosságát.
Zahedi kiemelte a biogazdaságban rejlő átalakító potenciált a fenntartható fejlődési menetrend előmozdítása terén, különösen a globális délen. Meglátásai aláhúzták a biogazdasági stratégiák kiaknázásának fontosságát a sürgető globális kihívások kezelésében.
A GFFA keretein belül január 18-án a FAO, az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság közösen szervezte meg a Moldovai Agrár-élelmiszeripari Partnerségi Platform második miniszteri találkozóját. Az eseményen a kulcsfontosságú partnerek találkoztak, hogy megvitassák a több befektetés mezőgazdasági és élelmiszer-ágazatba történő becsatornázásának módjait, valamint a Moldovai Köztársaság élelmiszer- és mezőgazdasági ágazata fenntarthatóságának javítását célzó megerősített támogatás és konkrét intézkedések elősegítésének módjait.
Forrás: fao.org
Címkék: élelmiszer, biogazdaság, fao
Egyensúly a szakértelem és a megfizethetőség között

Akár 89,6 millió forint a fiatal gazdáknak!

Ezt gondolja az európai közvélemény a közös agrárpolitikáról

Tavaszi aktualitások a növénytermesztésben

Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé

Változások a traktorok energiaellátásában (4. rész) – A New ...

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

Egy kockázattal kevesebb – Megújult a közkedvelt starter ...

A Spectrum® stabil alap a napraforgó gyomirtásában

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai ...