Ne várja meg, míg ilyen lesz! – Az épen maradt levélfelület és a kalász még menthető a rozsdától és a fuzáriózistól!

Amint már február végi és május eleji hírlevelében is előre jelezte Dr. Füzi István kollégánk a sárgarozsda-veszélyt, az elmúlt hetek hűvös, csapadékos időjárása mindenfelé beindította a fertőzéseket. A tünetek már nemcsak a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon is egyre több helyen bukkannak fel.

 

A május eleje óta előbújt kalászok eltakarhatják a leveleken viruló sárgarozsdát, ezért most még érdemes alaposan átnézni a területet, mert amikor az útról is látszik, akkor már késő…

basffuz

 

A kalászszint alatt a lombozat már menthetetlen a kezeletlen kontrollban fogékony fajtán.
Szekszárd, 2016. május 19. Fotó: Dr. Füzi István

A zászlóslevél megjelenésekor vagy még korábban kipermetezett szerek hatása – hatástartamuktól függően – a kalászolás, vagy legkésőbb a virágzás idejére lejár, így kalászolás–virágzás idején érdemes újabb kezeléssel gondoskodnunk a búza védelméről. Ha hagyjuk a rozsdabetegségeket elhatalmasodni, tonnákat veszíthetünk a termésből néhány hét alatt. A virágzáskor fertőző Fusarium-fajok pedig a búza minőségét rontó, embert és állatot mérgező mikotoxinokat termelnek.

Kalászolás alatt a BASF „rozsdaspecialista” termékei, az Opera® New és a Tango® Star még mindig segíthetnek megmenteni az épen maradt levélfelületet!
A virágzó búza fuzáriózis, rozsda- és foltbetegségek elleni hatékony védelmére válassza a BASF speciális gombaölő szerét, az Osiris®-t! Az Osiris® kivételesen erős a DON-csökkentésben.

Ha további információra van szüksége a hírlevélben megjelent növényvédő szerekre vonatkozóan, kérjük, keresse fel területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat, vagy látogasson el a www.agro.basf.hu weboldalra.
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom