Kedves Olvasók!

Magyarországon a búza vetésterülete általában egymillió hektár, az átlagtermés ötmillió tonna körül alakul. Május végén kezdődnek az országosan szervezett búzabemutatók, s idén is ezekhez igazítjuk az AgrárUnió témáit.

gyogy

Figyelmükbe ajánlom Vancsura Józseffel, a GOSZ elnökével készült interjúnkat, amelyben megtalálhatják a válaszokat a gazdálkodókat érintő komoly dilemmára, hogy a jelenlegi körülmények között miként tudnak versenyképesen gazdálkodni.
Az is nagyon fontos, hogy a búzát és más gabonaféléket megfelelő növényvédelemmel lássák el, hiszen ismét megjelent a sárgarozsda és a kalászfuzáriózis. Előbbivel szemben a kezeléseket legkésőbb május első hetét követően már el kellett végezni, de folyamatosan foglalkozunk a témával, és más növénybetegségekről is naprakész információkat szeretnénk adni Önöknek weboldalunkon, illetve hírleveleinken keresztül.
Kérem, iratkozzanak fel hírlevelünkre, figyeljék weboldalunkat és keressék rajta a regisztrált növényorvosokat!
A gabonatémához szorosan kapcsolódik a liszt áfájának csökkentése, amit a Gabonaszövetség már évek óta szorgalmaz, s idén talán (a friss tej, a baromfi és a tojás áfájának mintájára) végre ez is bekövetkezik. Érdemes megfogadni Gyuricza Csaba tanácsát is, az MVH elnöke ugyanis mindenkit óva int attól, hogy csupán a támogatásokra alapozva indítson mezőgazdasági vállalkozást. Bár most viszonylag könnyen lehet uniós pénzekhez hozzájutni, néhány év múlva talán azzal kell szembesülnie, hogy életképtelenné válik a gazdasága, mert ma még nem tudhatjuk, hogy a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus után milyen feltételek mellett folytatódik az agrárium támogatása. Olyan projekteket kell tehát megvalósítani, amelyek a versenyképesség növelését, a hosszú távú fenntarthatóságot szolgálják.
Remélhetőleg ehhez is ötleteket meríthetnek a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, ahol a III. csarnok 318-as standján várjuk Kedves Olvasóinkat 2016. május 19–22-én!

 

Szerző: Nemes Gyöngyi főszerkesztő

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom