A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A cink jelentősége kukoricában

Hírek - 2016.05.17

A cink egy nélkülözhetetlen mikroelem a növények számára (enzimalkotórész és enzimaktivátor). Jelentős szerepet játszik a növekedésszabályozásban, az auxin termelésben és a fehérjék anyagcsere folyamataiban is.

A cink jelentősége kukoricábanA magyarországi talajok 2/3-ban a cink, mint mikroelem csekély formában fordul elő, mozgékonysága a talajban nem jellemző. A talaj pH érték csökkenésével egyenes arányban nő a cinktartalom. Számos kísérleti eredmény szolgál bizonyítékul arra, hogy a növényekben a Zn és a P között antagonista kölcsönhatás van. A magasan foszfor trágyázott, illetve a nagy mennyiségű szénsavas meszet tartalmazó talajok gyakran cink hiányosak.

A növények a cinket kelatizált formában tudják a leghatékonyabban felvenni. Átlagos mennyisége a növényben 25 és 150 mg/kg szárazanyag. A levélszövet 20 mg/kg szárazanyag alatti Zn-tartalma az állomány elégtelen cinkellátottságára figyelmeztet. A cinkhiány a kezdeti tünetek megjelenésekor még orvosolható, azonban gyakorlati szempontból legnagyobb jelentősége a talajvizsgálatokon alapuló megelőzésnek van. A cink hiányának- és többletének tüneteit cinktrágyázással tudjuk pótolni. Bizonyos kultúrnövényeknél (pl.: kukorica, szója, bab, len) igen jelentős terméskiesést tud okozni az elégtelen Zn-ellátottság. Cinkhiányos termőhelyeken az okszerű, célzott lombtrágyázás a termesztett növényeink értékmérő tulajdonságainak akár 30%-os javulását is eredményezheti.

Kukorica Zn-hiány tünetei:

  • a kultúrnövény növekedése lelassul, az ízközök lerövidülnek,
  • a felső levelek érközi klorózisa, majd a levéllemez teljes kifehéredése tapasztalható,
  • a levelek aprók maradnak és a fellépő auxinhiány miatt rozettásodás, valamint törpe szártagúság figyelhető meg,
  • az idősebb levelek teljes hosszában, fehéres klorotikus csíkok alakulnak ki,
  • fiatal levelek világossárgák, közel fehér színűek lesznek (rügyfehéredés),
  • tartós hiány esetén a levelek szürkék, majd bronzszínűek lesznek, végül elhalnak,
  • krónikus cinkhiány esetén a virágképződés késik, de el is maradhat,
  • erős hiány esetén a virág- és termésképzési zavarok következtében akár 80 %-kal is csökkenhet a hektáronkénti termés mennyisége.

A Fitohorm ajánlata cinkhiány tünetek kezelésre:

FITOHORM TURBO CINK LOMBTRÁGYA

fitcink

FitoHorm Turbo Cink biztosítja a növények normális növekedését. Nagyon magas felvehető hatóanyag-tartalommal bír (100 g/liter Zn). Felhasználása kiemelt fontosságú kukoricában, szójában, gyümölcsösökben, szőlőben. Segíti a kukorica csődifferenciálódását, gyökeresedését. Gyümölcsösökben, szőlőben, hozzájárul a hajtások, levelek normális fejlődéséhez.

 

Szerző: Forrai Dusán Fitohorm Kft.

Címkék: