TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Világosabb szabályok a méz származására és összetételére vonatkozóan: a Bizottság létrehozza a Honey Platformot

Világosabb szabályok a méz származására és összetételére vonatkozóan: a Bizottság létrehozza a Honey Platformot

Hírek - 2024.06.20

A mézre vonatkozó felülvizsgált uniós szabályok hatálybalépésének napján, 2024. június 13-án az Európai Bizottság felhívást tett közzé a Honey Platform létrehozására a méz eredetiségével és nyomon követhetőségével kapcsolatos rendelkezésre álló legjobb szakértelem összegyűjtése érdekében.

 Amint az Európai Bizottság honlapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság hírül adta, ez a szakértői csoport segíteni fogja a Bizottságot a mézhamisítás kimutatására szolgáló módszerek harmonizálásában és a termék visszakövetésében a betakarító termelőig vagy importőrig. A méz összetételére és címkézésére vonatkozó új  közös szabályok az élelmiszerlánc átláthatóságának növelésével és a csaló gyakorlatok korlátozásával segítik majd a fogyasztókat a tájékozott döntések meghozatalában. 

A mézkeverékek származási országait csökkenő sorrendben kell feltüntetni a címkén

2026 közepétől, amikor megkezdődik az irányelv alkalmazása, a mézkeverékek származási országait csökkenő sorrendben kell feltüntetni a címkén, az egyes származások százalékos arányával. A tagállamok csak akkor írhatnak elő százalékos arányt a négy legnagyobb részre vonatkozóan, ha azok a keverék több mint 50%-át teszik ki. 

A felülvizsgált irányelv felhatalmazza a Bizottságot, hogy 4 éven belül vezesse be a harmonizált analitikai módszerek szabályait a méz cukorral való hamisításának kimutatására, valamint 5 éven belül a méz eredetének nyomon követésére szolgáló módszereket és kritériumokat annak megállapítására, hogy a méz nem túlhevült-e és a pollen a végső fogyasztónak történő értékesítéskor nem távolítható el. Annak érdekében, hogy a Bizottság a rendelkezésre álló legjobb szakértelemmel támogassa ezt a feladatot, az új szabályok a Honey Platform létrehozását írják elő. 

Honey Platform: várhatóan többek között adatokat gyűjt, ajánlásokat ad

A közelgő, legfeljebb 90 tagot számláló Honey Platform várhatóan többek között adatokat gyűjt a méz eredetiség-ellenőrzésének javítását célzó módszerekről, ajánlásokat ad az uniós nyomon követhetőségre, összetételi kritériumokra, valamint uniós referencia laboratórium létrehozásának lehetőségére. A mézellátási láncban érdekelt feleket, a civil társadalmat és a személyes minőségben dolgozó szakértőket, beleértve a tudományos körökből érkezőket is, arra ösztönzik, hogy nyújtsák be pályázatukat.

Július 15-ig pályázni lehet

Pályázni július 15-ig lehet. A jelentkező szervezeteknek be kell jelentkezniük az átláthatósági nyilvántartásba ahhoz, hogy kijelöljék őket. A platform várhatóan 2024 novemberében tartja első ülését, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága elnökletével. A Platform a tervek szerint évente legalább kétszer ülésezik. Az átláthatóság elveivel összhangban minden vonatkozó dokumentumot (beleértve a napirendet és a jegyzőkönyvet) közzéteszik a szakértői csoportok nyilvántartásában. A Honey Platform kezdeti időtartama öt év.

Ezzel a munkával párhuzamosan a Bizottság és a Közös Kutatóközpont validált analitikai módszerek kidolgozásán dolgozik a méz cukorral való hamisításának kimutatására.

Támogatás az EU méhészeinek

A mézelő méhkolóniák nélkülözhetetlenek a mezőgazdaság és a környezet szempontjából. Beporzással biztosítják a növények szaporodását, míg a méhészet hozzájárul a vidéki területek fejlődéséhez. Méhészetet minden EU-országban folytatnak, és változatos termelési feltételek, hozamok és méhészeti gyakorlat jellemzik. Az EU a második legnagyobb méztermelő a világon. 

2023 és 2027 között 610 millió euró uniós és nemzeti forrásból támogatják az uniós méhészeti ágazatot. Ez többek között a méhkas betegségek leküzdését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a méhkasok újratelepítését és számuk növelését célzó beruházásokat fedezi majd. A promóciós tevékenységeket, valamint a tanácsadási szolgáltatásokat és a képzést anyagilag is támogatják. 
Forrás: agriculture.ec.europa.eu, Fotó: Pixabay

Címkék: méz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A generációs stafétaváltás és az üzemfejlesztések erősítése

A hétköznapi nevén „Fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett felhívás (hivatalos nevén: Fiatal ...